Werkzaamheden

Of het nu het grote podium of advies achter de schermen betreft, Mounir werkt intersectioneel en interdisciplinair. Hij beschouwt zijn kennis, ervaring en expertise als verschillende bouwsteentjes van dezelfde piramide. Als een veerman beweegt hij tussen verschillende werelden en nodigt hij anderen uit om met hem mee op reis te gaan. Hij schudt mensen wakker en maakt gehakt van de hokjesgeest. Zijn primaire focus is al jaar en dag sociale revoluties en maatschappelijke verandering; of het nu de studie van mondiale trends betreft, of het faciliteren van die verandering.

Presentator van de Nieuwe Wereld (EO)

Vanaf 30 november presenteert journalist en schrijver Mounir Samuel vanuit theater Walhalla in Rotterdam 'De Nieuwe Wereld'. De late night show met altijd een boek in de rol. In dit programma agendeert Mounir op speelse, prikkelende en schepre wijze de urgente thema’s van vandaag en morgen. Samen met schrijvers, artiesten, activisten, denkers en kunstenaars presenteert hij verrassende perspectieven op een nieuwe wereld.

"Dit programma is voor iedereen die net als ik snakt naar zuurstof voor de geest. Het is tijd om te lezen en leren, denken en dichten en vooral met een creatieve blik te bouwen aan een nieuwe wereld."
Mounir Samuel

De Nieuwe Wereld is een wekelijks programma voor cultuurminnaars, zinzoekers, praktisch idealisten en bevlogen denkers.

Handreiking Waarden voor een Nieuwe Taal

Op 10 maart 2021 lanceerde Mounir Samuel live vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam in samenwerking met de Code Diversiteit & Inclusie de handreiking Waarden voor een nieuwe taal. De handreiking, die door Mounir Samuel met input van een interdisciplinaire en interactionele klankbordgroep werd ontwikkeld, bevat vijftien waarden en biedt organisaties handvatten om het gesprek te voeren over inclusie, toegankelijkheid, gelijkwaardigheid en veiligheid.

Organisaties die worstelen met het vinden van meer aansluiting bij de diversiteit in de samenleving en een inclusieve organisatiecultuur willen bevorderen, kunnen hun voordeel doen met deze handreiking.

“Het wordt tijd om andere vragen te stellen en nieuwe antwoorden te vinden. Dit alles begint bij de taal zelf en wie, wat, wanneer en hoe, tegen elkaar mag zeggen en waarom. Een nieuwe tijd vereist een nieuwe taal. Met de handreiking probeer ik een cultuuromslag te bewerkstelligen en schroom ik niet om taboes aan te pakken, zoals genderinclusie, het n-woord en de bestrijding van seksisme en marginalisering op de werkvloer.”

nieuwe-waarden

Noodzakelijke gesprekken: reflecties op een nieuwe wereld

Noodzakelijke gesprekken bevat vijftien spraakmakende interviews over de grote vragen van deze tijd. Daarin gaat Mounir geen ongemakkelijk thema of maatschappelijke uitdaging uit de weg. Of het nu leven in quarantaine, de klimaatcrisis, de Black Lives Matter-beweging, gender, de zorg, het onderwijs, God en religie, politieke representatie, feminisme, intimiteit, depressie, het ouderschap of de verwerking van verlies betreft. Met een scherpe pen destilleert Mounir samen met zijn gesprekspartners een nieuwe wereld.

Noodzakelijke gesprekken met: Nazmiye Oral * Imane Nadif * Glenn Helberg * Marte Boneschansker * Laura Polder * Petra Stienen * Moataz Rageb * Dina El Filali * Martijn Kamphorst * Meral Polat * Rachel Rumai Diaz * Joost Röselaers * Hasna El Maroudi * Shishani Vranckx * Sahar Shirzad

Een moedig en noodzakelijk boek! Aldith Hunkar

Van de mensen met wie Mounir in gesprek gaat zien we normaal gesproken slechts één voorspelbare kant in een bevooroordeeld mediaframe. In zijn interviews zien we ze zichzelf herdefiniëren: multidimensionaal, in high definition en kleur. Tofik Dibi

Noodzakelijke-gesprekken-cover

Theater & stand up

In 2019 veroverde Mounir de theaterwereld met zijn eigen solovoorstelling. Hij speelde in meer dan 30 theaters met de avondvullende voorstelling “En toen schiep God Mounir”. In een hedendaags scheppingsverhaal, waarin tal van identiteiten zoals kleur, afkomst en religie worden afgepeld, gaat Mounir op zoek naar de geboorte van een nieuwe Adam: niet man of vrouw, maar mens. Vanuit een Egyptisch koffiehuis neemt hij het publiek mee op een reis door de wereld en zijn eigen leven.

Fotograaf Jean van Lingen
Fotograaf Jean van Lingen

“Mounir toont zich de meester van het ongemak. Met deze autobiografische aanpak legt hij een flink aantal pijnlijke aders bloot in de Nederlandse maatschappij.”

~ Winq

“Hoewel de voorstelling zeer persoonlijk is, gaat het uiteindelijk over dingen die groter zijn dan hijzelf: geloof, verandering, de mens.”

~ Theaterkrant

“En toen schiep God Mounir” werd door pers en publiek lovend ontvangen en de roep om een reprise was groot, maar volgens Mounir is het tijd voor een achtste dag. Hij wil nieuwe verhalen gaan vertellen. Op dit moment verkent hij mogelijkheden en financiering voor een nieuwe interactieve multidisciplinaire voorstelling onder de werktitel “Pompen of Verzuipen”.

Daarnaast verzorgt hij op aanvraag op maat gemaakt interactief improvisatietheater en stand up comedy. Zo zal hij 5 mei in Amersfoort tijdens het grote bevrijdingsdiner een half uur lange conference verzorgen.

Fotograaf Vincent van Kleef
Fotograaf Vincent van Kleef

De Grote Vooroordelenshow

Diversiteit en inclusie zijn de hot topics van deze tijd. De huidige diversiteitsaanpak van veel organisaties werkt het reductionisme van personen van kleur en/of LHBTIQ+ personen echter in de hand door ze (ongevraagd) tot woordvoerders van een hele gemeenschap te reduceren en hun achtergrond tot kennis en kunde te verheffen. Er wordt uitgegaan van een vermeend verschil op basis van kleur, geaardheid en/of afkomst die bestaande aannames en uitsluitingsmechanismen ongewild versterken in plaats van af te breken. Ook brengt het aantrekken van dergelijke personen vaak geen echte cultuuromslag in organisaties op gang omdat de nieuwkomers in de veiligheid van de eigen bubbel worden gezocht en de personen in kwestie (ondanks een andere kleur, afkomst of geaardheid) vaak hetzelfde waardepatroon hanteren.

Om de huidige teneur over diversiteit en inclusie te doorbreken ontwikkelde Mounir een interactief spelprogramma als alternatief voor de huidige diversiteitstrainingen, die vaak bij vermeend verschil en onderscheid blijven hangen. Werkend vanuit de externe identiteit, wordt er stapsgewijs toegewerkt naar de kernidentiteit. De nadruk ligt op het omarmen van ongemak en het aangaan van echt intermenselijk contact.

Mounirs vaardigheden als journalist, onderzoeker, presentator en theatermaker komen bijéén in deze Grote Vooroordelenshow waarin teams uit het bedrijfsleven, overheid of culturele instellingen met hun eigen vooroordelen, aannames en bubbels worden geconfronteerd. Wil je dat Mounir ook jouw organisatie een stevige spiegel voorhoudt? Stuur dan een bericht via de het contactformulier.

Diversvaardigheid

Mounir werkt voorbij diversiteit en identiteit aan wat hij “diversvaardigheid” noemt. Dit door hem bedachte concept gaat uit van het creëren van een organisatiecultuur waarin het samenbrengen van en de interactie tussen uiteenlopende waarden, ervaringen, leefwerelden en persoonlijke opvattingen wordt gestimuleerd en zodoende onderling begrip ontstaat. Bestaande medewerkers worden getraind en begeleid in het transformeren van de bestaande werkcultuur zodat nieuwkomers zich niet alleen veilig voelen maar ook in staat worden gesteld hun expertise en uiteenlopende identiteiten in te brengen. Zo kan een organisatie niet alleen andere perspectieven binnenhalen maar ook behouden en wordt voorkomen dat nieuwkomers overhaast vertrekken of gedwongen worden tot assimilatie zodat er van de initiële “diversiteit” weinig overblijft. Hierbij wordt gestreefd naar een nieuwe gesprekscultuur zodat zowel medewerkers, partners en consumenten of bezoekers niet als éénvormige groepen maar als unieke individuen met een meervoudige identiteit worden erkend en zij in veiligheid en wederzijds respect all in kunnen brengen. Alleen zo ontstaat er daadwerkelijke inclusie en komt de unieke rijkdom en veelzijdigheid van teams en organisaties optimaal tot bloei.

Op dit moment is Mounir één dag in de week werkzaam als extern adviseur voor Pakhuis de Zwijger in de hoedanigheid van diversvaardigheidsmanager. Daarnaast werkt hij aan een nieuw boek onder de werktitel “De Grote Vooroordelenshow: hoe samen te leven in de 21ste eeuw” (Uitgeverij Jurgen Maas, najaar 2020) en houdt hij voor de komende maanden voor de Groene Amsterdammer een online reeks bij onder dezelfde titel.

Fotograaf Bibi Veth
Fotograaf Bibi Veth
Fotograaf Bibi Veth
Fotograaf Bibi Veth

Expositiemaker “What a Genderful World” & “Unbox Yourself - the gender experience”

Op verzoek van het Tropenmuseum fungeer Mounir als tentoonstellingsmaker van de expositie What a Genderful World die de betekenis, rol en functie van gender in de loop van de tijd en door verschillende werelddelen en culturen onderzoekt. Mounir liep samen met de curators de hele collectie door, stelde thema’s en vormgeving samen, bedacht publieksinteracties, creëerde de openingsact “dit is niet mijn speech” waarin directeur Stijn Schoonderwoerd als witte, heteroseksuele, cisgender 50+ man Mounirs speech voordroeg, assisteerde in de programmering van de Museumnacht en ontwierp een interactieve 3D kunstinstallatie genaamd “Unbox Yourself - the gender experience”.

De expositie staat sinds eind maart 2021 in het Wereldmuseum Rotterdam. Mounir ondersteunde de pr & branding van de expositie, was adviseur in de programmering rond What a Genderful World en presenteerde de audiovisuele opening in het museum en bedacht het concept van What a Genderful World platform.

Fotograaf Kirsten van Santen
Fotograaf Kirsten van Santen

Journalistiek en Media

Het kan zo maar zijn dat je Mounirs vlotte en scherpe commentaar op NPO Radio 1 langs hoort komen. Hij is namelijk nog steeds werkzaam als journalist en politiek deskundige voor programma’s als Bureau Buitenland, NPO Radio 1 Journaal, Nieuw & Co en Met het oog op morgen.

Daarnaast schrijft hij met grote regelmaat veelvoudig bekroonde reportages voor de Groene Amsterdammer. In 2019 werd hij getipt voor de European Press Prize. Ook makte hij verschillende tv documentaires. Op dit moment is hij zich aan het oriënteren op een nieuwe documentaire- en/of reportagereeks over de Nijl en de grote impact van socio-economische, demografische en politieke ontwikkelingen en klimaatverandering op de bakermat van de menselijke geschiedenis.