Mounir Samuel

"Een leven van kijken, schrijven, maken, spelen en denken dwars over scheidslijnen en grenzen"

Over Mounir

Mounir Samuel werkt op de scheidslijnen van media, kunst en cultuur als politicoloog, journalist, publicist, auteur, performer, trainer en cultureel ondernemer. Hij beweegt gracieus tussen verschillende werelden en weet de meest uiteenlopende disciplines naadloos met elkaar te verbinden.

Ook zijn leven is vrij van hokjes. Mounir is van Egyptisch-Nederlandse afkomst, verdiepte zich als overtuigd christen in de islam, reisde als correspondent de wereld over en maakte tot tweemaal toe een publieke coming out mee. Hij werd in het 100ste nummer van Winq (december 2019) bekroond als changemaker of the decade. Eerder won hij in 2012 de Kleurrijke Prijs, de jury noemde hem “de personificatie van verandering, lef en vrijheid van meningsuiting”.

Mounir studeerde politicologie aan de Universiteit Leiden en UC San Diego en volgde daarnaast bijvakken in Amerikaans buitenlands beleid, defensiestudies, geschiedenis van Zuidwest-Azië (voorheen Midden-Oosten) en islamitisch recht. In 2012 voltooide hij de tweejarige post-initiële master International Relations and Diplomacy aan de Universiteit Leiden en het Instituut Clingendael. Maar zijn grootste leerschool vond plaats buiten de schoolbanken door het leven en reizen voorbij iedere vastomlijnde grens of kader.

De publieke carrière van Mounir begon vroeg. Zo was hij op zeventienjarige leeftijd op tv nadat hij tot tweemaal toe de El Hizjra literatuurprijs had gewonnen. Tijdens de 18-daagse volksopstand tegen de Egyptische president Hosni Mubarak (2011) maakte hij furore als Zuidwest-Azië expert en jongste opiniemaker van Nederland. Door de jaren heen publiceerde hij honderden artikelen, columns, reportages en long reads in de verschillende landelijke kranten en maandbladen. Daarnaast heeft hij dertien boeken op zijn naam staan.

Mounir werd voor zijn werk bekroond met de Dick Scherpenzeel Aanmoedigingsprijs voor grootste buitenland journalistiek talent van Nederland en Vlaanderen (2012), werd genomineerd voor de Bob den Uyl-prijs en de Seks in de Media-award en won de Lira Correspondentprijs voor grootste journalistiek talent onder de dertig jaar (2015).

“The change agent of the decade”

Winq Magazine

In zijn werk richt hij zich op sociale revoluties en maatschappelijke verandering dwars over de scheidslijnen van geografie, gemeenschap, gender, godsdienst of geaardheid. Hij probeert antwoorden te formuleren op de grote vragen van deze tijd en schuwt daarbij geen taboe en ongemak. In zijn veelbesproken boek ‘Jona zonder walvis – een profetie voor Nederland’ (Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2022) toont hij de directe impact van de klimaatramp en presenteert hij een uitgebreid actieplan hoe deze met zoveel mogelijk mensen en dieren te overleven. Daarin geeft hij grote termen als duurzaamheid en systeemverandering concreet invulling per sector en beroepsgroep en komt hij tot een radicaal voorstel tot klimaatrechtvaardigheid. In zijn boek ‘Je mag ook niets meer zeggen – een nieuwe taal voor een nieuwe tijd’ (Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2023) biedt hij door middel van vijftien waarden dé blauwdruk voor een veilige, inclusieve en toegankelijke taal voor én door iedereen en leert hij de lezer de moeilijke, noodzakelijke gesprekken van deze tijd aan te gaan. Door middel van taal ontleedt hij de grote vraagstukken van deze tijd en brengt de dagelijkse doorwerking van kwesties als genderongelijkheid, institutioneel racisme, de koloniale geschiedenis, etiketjes plakken, opleidingsniveau en ontoegankelijkheid aan het licht.

Als antwoord op het grote diversiteit- en inclusievraagstuk dat het bestaande identiteitsdenken versterkt, ontwikkelde hij een samenlevings- en organisatiemodel dat hij ‘diversvaardigheid’ noemt. Mounir faciliteert overheid, bedrijven maatschappelijke instellingen en de kunst- en cultuursector in duurzame maatschappelijke verandering en waardegericht leiderschap.

Mounir Samuel verzorgt lezingen, trainingen, workshops, stand-up comedy, spoken word optredens, dagvoorzitterschappen, debatten en presentaties in binnen- en buitenland.

Meer weten?
Mounir Samuel verzorgt lezingen, trainingen, workshops, stand-up comedy, spoken word optredens, consultancy, debatten en presentaties in binnen- en buitenland. Stuur voor meer informatie en boekingen een mail via het contactformulier.

© Foto’s Anke van der Meer, 2019