Mounir Samuel

“Een leven van kijken, schrijven, maken, spelen en denken dwars over scheidslijnen en grenzen”

Over Mounir

Mounir Samuel (Amersfoort, 30 september 1989) werkt op de scheidslijnen van media, politiek, kunst en cultuur. Gracieus beweegt hij tussen verschillende werelden en weet hij uiteenlopende disciplines naadloos met elkaar te verbinden. Zo is hij politiek analist, meervoudig bekroond journalist, auteur van twaalf boeken, performance artist, theatermaker, dramaturg, coach, documentairemaker, diversvaardigheidsmanager, expositiemaker en cultureel ondernemer.

Ook zijn leven is grensoverschrijdend. Mounir is van Egyptisch-Nederlandse afkomst, verdiepte zich als overtuigd christen in de islam, reisde als correspondent de wereld door en maakte tot tweemaal toe een publieke coming out mee. Hij werd in het 100ste nummer van Winq (dec 2019) bekroond als changemaker of the decade. Eerder won hij in 2012 de Kleurrijke Prijs en noemde de jury hem “de personificatie van verandering, lef en vrijheid van meningsuiting”.

Op zijn dertiende werd bij Mounir de erfelijke oogziekte de Ziekte van Stargardt gediagnostiseerd. Hierdoor ziet hij ook met bril slechts acht tot tien procent. Het leerde hem op een andere manier naar de wereld te kijken. Mounir studeerde politicologie aan de Universiteit Leiden en UC San Diego en volgde daarnaast bijvakken in Amerikaans buitenlands beleid, defensiestudies, geschiedenis van het Midden-Oosten en islamologie. In 2012 voltooide hij de tweejarige post-initiële master International Relations and Diplomacy aan de Universiteit Leiden en het Instituut Clingendael.

De publieke carrière van Mounir begon al op jonge leeftijd. Zo was hij op zeventienjarige leeftijd in verschillende tv-programma’s te zien nadat hij tot tweemaal toe de El Hizjra literatuurprijs had gewonnen. Tijdens de 18-daagse volksopstand tegen de Egyptische president Hosni Mubarak in 2011 maakte hij furore als jongste Midden-Oostendeskundige (zelf hanteert hij liever de gedekoloniseerde term “West-Azië-expert”) van Nederland. Door de jaren heen publiceerde Mounir honderden artikelen, columns en reportages in de verschillende landelijke kranten en bladen.

Mounir werd bekroond met de Dick Scherpenzeel Aanmoedigingsprijs voor grootste buitenland journalistiek talent van Nederland en Vlaanderen (2012), werd genomineerd voor de Bob den Uyl-prijs en won de Lira Correspondentprijs voor grootste journalistiek talent onder de dertig jaar (2015) voor zijn werk als fly-in correspondent West-Azië en Noord-Afrika voor de Correspondent en de Groene Amsterdammer. Hij liet zich echter nooit beperken tot één thema, vorm of regio. In zijn werk richt hij zich op maatschappelijke verandering en sociale revoluties en onderzoekt hij trends en bewegingen dwars over de breuklijnen van geografie, godsdienst, gemeenschap, geaardheid en gender.

Het kijken, schrijven, maken en leven dwars over scheidslijnen en grenzen heen is Mounir eigen. In zijn werk als auteur beperkt hij zich niet tot één discipline. Zo publiceerde hij fictie en non-fictie, young adult en volwassen-literatuur, poëzie en korte verhalen en treed hij veelvoudig op als spoken word artiest. Bekende en bekroonde werken van zijn hand zijn onder andere “Mozaïek van de Revolutie: een kijkje achter de voordeur van mijn nieuwe Midden-Oosten” (2012), “Dagboek van een zoekend christen” (2013), “Dansen tussen golven traangas” (2015), zijn debuutroman “Liefde is een rebelse vogel” (2016), “God is groot: eten, bidden en beminnen met moslims” (2018) en “Noodzakelijke gesprekken: reflecties op een nieuwe wereld” (2020).

“The change agent of the decade”

Winq Magazine

Op 22 februari 2022 verscheen Mounirs nieuwste boek “Jona zonder walvis – een profetie voor Nederland” (Uitgeverij Nieuw Amsterdam). Daarin toont hij niet alleen de aard en omvang van de huidige klimaatramp en de rol van Nederland daarin, maar ook hoe deze met zoveel mogelijk mensen én dieren te overleven.  Mounir presenteert een radicale agenda en vult grote termen als ‘systeemverandering’ concreet in. Het boek omvat voor hem hét thema waar we het nu over moeten hebben. In oktober 2022 verschijnt bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam vervolgens “Je mag ook niets meer zeggen – een nieuwe taal voor een nieuwe tijd” waarin hij in navolging op de Waarden voor een Nieuwe Taal die hij in 2021 voor de Code Diversiteit en Inclusie ontwikkelde tools en middelen geeft hoe dat gesprek op een inclusieve, toegankelijk en veilige manier te voeren waarin iedereen een gelijke plek aan tafel krijgt. Zo blijft hij antwoorden bieden op de grote vragen en oplossingen aanreiken voor de problemen van deze tijd.

Mounir blijft voortdurend zoeken naar nieuwe vormen om mensen wakker te schudden en een ongemakkelijke spiegel voor te houden. Hij is een radicale pleitbezorger van de omarming van de pluriforme identiteit en het maken van verbinding voorbij het aanvankelijke verschil. Hij schuwt de confrontatie niet en gebruikt graag een fikse dosis humor.

Hij werkte onder andere als adviseur, programmamaker en expositieontwikkelaar voor het Tropenmuseum en Wereldmuseum. Toerde door tientallen theaters in het hele land met zijn solovoorstelling “En toen schiep God Mounir” (2019). Daarnaast ontwikkelde hij voor bedrijven, overheidsinstellingen en culturele instituten de Grote Vooroordelenshow waarbij deelnemers via een wervelend spelprogramma met hun eigen vooroordelen, aannames en bubbels worden geconfronteerd. Als extern adviseur en trainer helpt hij ondernemingen en organisaties ‘diversvaardig’ te worden. Hij presenteerde het tv programma de Nieuwe Wereld (EO): dé late night show met telkens een boek in de hoofdrol en maakte voor Critical Mass de podcastreeks ‘de Angststudio’. Hij is naast trainer ook actief als presentator, dagvoorzitter, publiek spreker, columnist en performance artist tijdens tal van events, (debat)programma’s, schoolbezoeken en meer.

Mounir is een wereldburger woonachtig in Amsterdam.

Meer weten?
Mounir Samuel verzorgt lezingen, trainingen, workshops, stand-up comedy, spoken word optredens, consultancy, debatten en presentaties in binnen- en buitenland. Stuur voor meer informatie en boekingen een mail via het contactformulier.

© Foto’s Anke van der Meer, 2019