De Privilege Piramide

Niemand is eendimensionaal. Ieder mens beschikt over een set aan identiteiten, uiterlijke kenmerken en karaktereigenschappen. Door de geschiedenis heen hebben deze bouwsteentjes een bepaalde waarde, betekenis en zelfs wettelijke gevolgen gekregen. Zo maakt het bijvoorbeeld uit of je man bent of vrouw (of geen van beide), wit of zwart, seculier of moslim, hetero of lhbtiqa+. Uiteindelijk bepaalt de unieke combinatie van bouwstenen hoe snel en makkelijk je de top bereikt. Ben je wit en man? Dan maak je meer kans. Maar heb je daarbij een fysieke beperking? Dan wordt het weer een stuk moeilijker. De unieke combinatie van (soms) botsende bouwstenen maakt een mens nou ‘intersectioneel’. Dit betekent dat verschillende identiteiten van in- en uitsluiting in één mens samenkomen (zoals én zwart én lesbisch én trans vrouw).

Hoe zie jij dit? Wat zijn volgens jou de beste bouwstenen om in deze samenleving succesvol te zijn? En wat betekent de top eigenlijk voor jou? 

Om complexe begrippen als privilege en intersectionaliteit invoelbaar te maken, ontwikkelde Mounir Samuel voor de expositie Onze koloniale erfenis in het WERELDMUSEUM AMSTERDAM een speciale ‘publieksinteractie’ (beter gezegd: deelnemersactivatie): de Privilege Piramide. Hiermee kan de in- en uitsluiting in de samenleving worden onderzocht, maar ook in jouw eigen bedrijf of organisatie. Het toont de werking van (conflicterende) lagen en identiteiten en bijbehorende privilege.

Mounir Samuel geeft interactieve workshops en creëert spelprogramma’s’ waarin in groepsverband een eigen piramide gebouwd. Dit levert steevast boeiende en spannende gesprekken op. Wat aanvankelijk een makkelijke opdracht lijkt, blijkt al snel een ingewikkelde puzzel te zijn. Vervolgens wordt met alle deelnemers plenair het gesprek aangegaan over de vragen en uitdagingen die de bouw opleverde. Ook worden de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende Privilege Piramides naast elkaar gelegd. 

De Privilege Piramide is daarmee de ideale gesprekstool die grote termen inzichtelijk en bespreekbaar maakt.