Blog

26 apr / World Exposed – Stijgende Voedselprijzen en Calvé Pindakaas

World Exposed – Stijgende Voedselprijzen en Calvé Pindakaas

Jaren geleden had Calvé een reclame waarin verschillende merken pindakaas werden getest in een laboratorium. De onderzoeker smeerde de een na de andere witte boterham aan flarden. Natuurlijk kwam dit door de klonterige kleverige bruine substantie die zich door goedkopere concurrenten ‘pindakaas’ liet noemen.

‘On-smeerbaar en niet te eten,’ luidde de wetenschappelijke conclusie en dus werd de een na de andere boterham de prullenbak ingegooid.

Ik zag deze reclame voor het eerst bij een vriendin van m’n moeder. Zelf was ik nog maar een klein meisje, maar de reactie van m’n ‘tante’ weet ik nog goed.
‘Oh hoe durven ze,’ brieste ze verontwaardigd.
‘Wat een decadente arrogantie. Wat een verspilling. Wat vreselijk immoreel! Ik bel de reclamecommissie, dit is onacceptabel.’
En ze belde echt. Boos en verontwaardigd over zoveel verkwisting en dat vanwege zoiets onbenulligs als weeïge pindakaas.

De afgelopen maanden las ik regelmatig berichten over stijgende voedselprijzen. Als student merk ik die zelf ook. De prijs van het brood gaat gestaag omhoog, net zoals de prijs van pasta en andere graanproducten.
Voor ons, rijke westerlingen, valt de voedselprijsinflatie te overzien. Maar voor de armen van deze wereld is elke cent extra een hongerige buik erbij.

Daarnaast vormen de stijgende voedselprijzen een toenemende belasting voor de begrotingen van ontwikkelingslanden.
In landen als Egypte, wordt aish (brood) zwaar gesubsidieerd. Aish betekent ‘leven’ in het Egyptische dialect. En zo is het maar net. Als de overheid de subsidie op het brood zou korten, zou 40% van de bevolking die van minder dan $2,- per dag leeft, onmiddellijk verhongeren.

Instanties als de Wereldbank en IMF proberen in naam van het liberale-kapitalisme Derde Wereldlanden al decennia van voedselsubsidies af te brengen. Maar het korten op de subsidie op brood leidt tot revoluties. Een stijging van de broodprijs leidt tot honger. Mmm, iets om over na te denken bij m’n broodje pindakaas.

WorldExposed heeft sinds kort een eigen website!
Bezoek vanaf nu worldexposed.nl voor maatschappelijke en internationale blogs en opinie.

Op deze blog ga ik ondertussen weer terug naar m’n roots – persoonlijke columns over het leven van elke dag.

1 Comment
  • Harry Huizing

    de nieuwe rijken zijn de landbouwers die al om en nabij de € 0,50 voor een kilo eetaardappelen willen beuren bij de wegverkoop
    is toch maar mooi € 25000 op een hectare
    mensen wil je goed bezig zijn zorg zelf voor een aardige tuin en wordt voor een deel onafhankelijk

    Beantwoorden

Geef een reactie