Blog

08 apr / World Exposed – De inhumane prijs van Fort Europa

World Exposed – De inhumane prijs van Fort Europa

Er vindt een humanitaire ramp plaats op de kabbelende azuurblauwe golven van de Middellandse Zee. Gisteren las ik in de Volkskrant het korte bericht dat zo’n 150 vluchtelingen onder wie veel vrouwen en kinderen, zijn verdronken tijdens hun overtocht naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Een vreselijke ramp, waar in een aantal korte alinea’s bondig aandacht aan wordt besteed. Wel op de tweede pagina van de krant, maar eigenlijk is het geen nieuws natuurlijk. Wekelijks verdrinken tientallen, zo niet honderden vluchtelingen die in wankele bootjes de zee oversteken of via de Turkse grens Griekenland proberen binnen te dringen.

Grimmig en ongastvrij Europa, met z’n oprukkende rechts-populisme en toenemende naar binnen gekeerde blik, oefent nog steeds een enorme aantrekkingskracht uit op de armen in deze wereld. Met name in Afrika en West/Centraal-Azië. Tunesiërs, Libiërs, Somaliërs en Eritreeërs, maar ook op Irakezen, Egyptenaren en andere jonge mensen op zoek naar werk, een toekomst en meer vrijheid trekken naar Europa. Op zoek naar die ene mogelijkheid om het continent van melk en honing binnen te glippen. Degene die de overtocht wel succesvol maken staat een vreselijk leven te wachten. In kampen en cellen wachten ze soms maandenlang op hun terugkeer, of ze verdwijnen in de illegaliteit voortgedreven door angst, vastgezogen door de tentakels van uitbuiting. Europa kan de vluchtelingenstromen niet aan. Maar het huidige beleid tart alle wetten van menselijke waardigheid. Europa moet een nieuwe koers bepalen, een koers die de mensen boven beleid verheft en die verregaande samenwerking van Europese lidstaten vergt. Nu worden de landen van de Middellandse Zee met de horden vluchtelingenstromen opgescheept. Noordwest-Europese landen zoals Nederland leveren een minimale bijdrage.

‘Het is niet ons probleem,’ zo lijkt Den Haag te denken. Maar de gigantische kampen in Griekenland en Italië zijn weldegelijk ons probleem. De vluchtelingen willen immers naar het hoge Noorden, waar de straten van goud zijn en de overheid blauwe ogen heeft.

Premier Berlusconi bracht een bezoek aan het rampgebied. Als een stoere macho banjerde hij rond terwijl hij krachtige taal uitsloeg in de trant van: ‘We zullen dit eiland schoonvegen.’ Natuurlijk kon hij het niet laten om een subtiele verwijzing te doen naar het ophanden zijnde seksproces (dat gisteren had moeten beginnen, maar alweer is uitgesteld). ‘Volgens een onderzoek het op de vraag of ze (de vrouwelijke vluchtelingen) seks met mij zouden willen hebben, 30 procent van de vrouwen geantwoord met: ‘ja’. En 70 procent met ‘Wat? Alweer?’’ aldus de premier. De arrogantie, het disrespect… daar zitten dan honderden angstige kleumende berooide Afrikaanse vrouwen en dit is wat de Italiaanse premier te zeggen heeft. Hij verwoordt slechts wat zo velen denken…. Waar zijn die zwarte vrouwen nu goed voor anders dan de prostitutie? Daarvoor komen ze immers toch? Om door rijke blanke mannen te worden genaaid?

Vandaag kopte de Volkskrant met het nieuws dat er zeven ambassades worden gesloten. De locaties zijn treffend. Ambassades in Nicaragua, Bolivia, Uruguay, Burkina Faso, Eritrea, Kameroen, en Zambia worden gesloten. De ambassade in Tanzania wordt nog slechts een economische post. Dit zijn geen ambassades die zich primair bezighouden met het onderhouden van politieke banden of het verzorgen van diensten voor expats. Dit zijn ambassades die belast zijn met het controleren en steunen van ontwikkelingswerk, die toezien op handhaving van recht en persvrijheid, die bijdrages leveren aan emancipatie van vrouwen en homo’s en die onderzoek doen naar investeringsmogelijkheden. Dit zijn, kortom, ambassades die hoognodig zijn, die cruciaal zijn om in contact te blijven met de Derde Wereld en op ontwikkelingen in te springen en te ondersteunen.

Maar Nederland en Europa keren de Derde Wereld de rug toe. Ze sluit haar grenzen af, jaagt op kleine bootjes op de Middellandse Zee, stuurt kilometers hekwerk en tientallen eenheden naar de Griekse grens, zet illegalen en Roma’s hardhandig uit, scheidt kinderen van ouders, jaagt studenten die al tien of vijftien jaar in Nederland wonen schrik aan met voortdurend nieuwe dreigbrieven van IND (een Braziliaanse vriendin van mij die op dit moment twee masteropleidingen volgt vreest voortdurend voor uitzetting) en doet vervolgens niets, niets, niets, aan de kernproblematiek – namelijk en groeiende ongelijkheid tussen Noord en Zuid, arm en rijk, Eerste en Derde Wereld.

Met dagelijkse vluchtelingenstromingen vanuit Eritrea en Somalië en tienduizenden Eritreeërs en Somaliërs woonachtig in Nederland is het onbegrijpelijk dat juist in Asmara de ambassade wordt gesloten. Eritrea is een voortdurend rampgebied waar internationale aanwezigheid noodzakelijk is. Eritrea is een buurland van het uiterst onrustige Somalië, waar Nederland al decennialang vluchtelingen uit opneemt. Onze marine is betrokken bij acties tegen piraterij die vanuit Somalië opereren. Toch heeft Nederland straks geen ambassade meer in Eritrea, terwijl ze ook al geen diplomatieke post heeft in Mogadishu.

Het vergeten continent Zuid-Amerika wordt nog meer van de buitenwereld afgesloten. Bilaterale partnerschappen en uitwisselingsprojecten die al decennia draaien en uiterst succesvol zijn gebleken, onder meer in landen als Uruguay, worden zonder pardon gestopt. Het Westen keert de wereld de rug toe. Europa verliest haar meest elementaire waarden, haar diepste identiteit, in haar bureaucratische papierhopen, achter de metershoge muren die ons moeten beschermen van de hordes barbaren die op onze rijkdom uit zijn.

Europa staat niet langer symbool als een continent van vrijheid. Vrijheid is immers de doorbraak van de grenzen van angst. Maar Fort Europa heeft zichzelf gevangen; in angst, arrogantie en onbegrip zijn we in een diep isolement beland. Zo diep dat we onze warden kwijt zijn. Zo diep dat eens wij zullen verdrinken in de diepblauwe golven van de Middellandse Zee op weg naar het welvarende Zuiden, op weg naar de vrijheid.

Onder de kop World Exposed verschijnt elke werkdag een nieuwe column over (onderbelicht) internationaal nieuws, dat vanuit een tegendraads daglicht wordt belicht.

3 Comments
 • Jan Hamer

  Nederland is al een tijdje het land niet meer waarin tolerantie en humaniteit hoog in het vaandel stonden. Vroeger waren we een toevluchtsoord voor ontheemden en mensen die zich in hun eigen land niet meer veilig voelden, maar daar is op het moment niets meer van terug te vinden. Daarom was het voor mij ook schokkend te vernemen dat een uitgeprocerdeerde Iraniër zich uit wanhoop in brand had gestoken. Waar zijn we in godsnaam mee bezig Gerd Leers?
  Wens je veel slapeloze nachten toe want jij bent hier verantwoordelijk voor. Als je je werk goed zou doen dan wist je dat deze man bij terugkeer een vreselijk lot zou wachten.
  En aan Berlusconi wil ik geen woorden vuil maken, dat is gewoon een varken ( sorry varkens !)

  Beantwoorden
 • magda

  zijn we het niet een beetje “beu” een toevluchtsoord te zijn.
  onze tolerantie werd zo vaak misbruikt ,en velen keren na jaren toch te rug- ik reis al jaren naar Egypte ,,als buitenstaander is de “gastvrijheid ook niet meer wat het pakweg 5jaar geleden was-en worden we ook vaak vijandig bekeken en veelal gepuscht met vragen over “geloof??wat is toerisme met zulke vragen,, het fanatalisme blijft-revolutie of niet ik stel me nog altijd veel vragen over het “nieuwe Egypte” ,,snap de naam ook tot nu toe nog niet.niet enkel europa is het beu ook de us. revolutie staat niet met golddiggers, nu er vrijheid is komen ze maar??neen monique deze keer denk ik er anders over

  Beantwoorden
 • Nico

  Met alle respect en hoe triest de gevolgen voor deze vluchtelingen ook kunnen zijn: de tijd is aangebroken om een halt toe te roepen om nog meer economische vluchelingen vanuit alle delen van de wereld in West-Europa toe te laten. We kunnen nu eenmaal niet al het leed van de wereld op onze schouders nemen, hoe graag ook ik dat zou willen.

  Beantwoorden

Geef een reactie