Blog

14 apr / World Exposed – Als duizend tulpen bloeien

World Exposed – Als duizend tulpen bloeien

In ‘Geschiedenis van de Peloponnesische Oorlog’ doet de Griekse historicus Thucydide verslag van het bloedige conflict tussen de rivaliserende Griekse stadstaten Sparta en Athene, zo’n 400 v. Chr. Deze twee stadstaten bevochten elkaar op leven en dood, bang dat de andere partij in macht zou toenemen of misschien wel de hegemonie over heel Griekenland zou verkrijgen. Maar ondertussen lag het Oosten op de loer. Thucydide wijst in zijn kroniek dan ook fijntjes op het feit dat beide stadstaten veel meer gebaad zouden zijn bij een bondgenootschap, in plaats van elkaar de kop af te hakken, waardoor het florerende Perzië alle ruimte kreeg. Maar de Grieken hadden geen oog voor de veranderende internationale machtsbalans.

Vandaag de dag ligt er in het Oosten weer een gevaar op de loer: booming China. Natuurlijk, ook in dit land is de economische crisis merkbaar, maar de economie groeit nog steeds en straks… als we de euro’s in onze portemonnees weer vrijlaten en we onze spaarrekeningen plunderen om in beleggingen te kunnen investeren zullen China’s duizend bloemen bloeien. Mao zou zich nog omdraaien in zijn graf als hij wist wat China zonder hem bereikt. Maar, terwijl bedrijven smeken om geld bij banken en de banken smeken om onderlinge leningen en de Centrale Europese Bank smeekt dat banken elkaar weer geld durven te lenen en de huizenverkopers smeken om kopers en de huizenkopers smeken om hypotheken, durft Nederland opnieuw geen spierballen te tonen. De crisis roept en schreeuwt en is een angstige voorbode van alles wat veranderen gaat. Het kapitalisme faalt hopeloos, weg met de laissez faire, daadkracht is nodig!

Terwijl Barack Obama de laatste jaren drukdoende is met gigantische bill-out plans om de huizenmarkt (met succes) weer op gang te brengen, banken op te kopen, de auto-industrie te helpen en met astronomische projecten de infrastructuur, het onderwijs en de gezondheidszorg op de schop te nemen en daarmee in sneltreinvaart, de enigszins vertraagde start, van dit millennium inluidt, ja terwijl dit alles geschiedt gaan de ambities van dit kabinet niet verder dan iele bezuiniging. En dat terwijl Azië doorstoomt op naar 3000, op naar de toekomst.

Onze politici in Den Haag hebben het maar steeds over de volgende generaties die niet de dupe mogen worden van onze overheidsschuld en al ons ander menselijk falen. Maar hebben zij niet door dat de komende generaties voor hele andere problemen staan? Als wij überhaupt nog bestaan en China ons niet heeft opgeslokt. Now is the time! Alleen nu kunnen we nog iets van onze achterstand inhalen, alleen nu kunnen we grootschalig investeren in onderwijs, groene energie, infrastructuur en ondernemingen. Waar is onze kenniseconomie? Er wordt een beetje besteed, maar daarna toch weer vooral beknibbeld en bezuinigd en zo glijden we langzaam af naar het niveau van een middelmatig Balkanstaatje. Natuurlijk onze universiteiten zijn niet slecht, maar het moet véél beter. Echter, het is niet alleen een kwestie van gebrek aan investeringen dat ons de das om doet. Het is onze collectieve passiviteit, onze zesjescultuur, ons overvloedige sociëteitengeneuzel dat ons maakt tot wat we zijn: zeer, zeer, zeer middelmatig.

In China willen ze werken, in de VS willen ze werken, in India willen ze werken, in Japan plegen ze zelfmoord als ze niet kunnen werken, maar hier vinden we het wel goed… geloven we dat we het gemaakt hebben en proberen we slechts hier en daar te bezuinigen om onze status quo te handhaven en de generaties na ons niet op te zadelen met een ietwat opgelopen staatsschuld. Ja, daar staat Nederland nog wel om bekend: boekhouden. We zijn keurige nette boekhouders, slimme rekenaars, brave jongetjes die niet te veel spenderen, niet te geestdriftig zijn en geen rare risico’s nemen. En zo, terwijl Rutte en Verhagen partijpolitieke spelletjes spelen, staat Nederland stil. Er is gebrek aan alles: ambitie, enthousiasme, inzet, daadkracht… we missen overtuiging. In plaats daarvan doen we iets waar we altijd al goed in waren: going Dutch. Ieder houdt zijn eigen huishoudboekje keurig bij, spaart en bezuinigt netjes, maar aan het eind van de maand volgt de collectieve afrekening… En dan moet nog maar blijken hoe we er echt voorstaan. Mijn voorspelling: zó anno 1950.

3 Comments
 • niels

  Monique,
  Aan welke zijde zou je staan in deze, niet geheel onwaarschijnlijke, situatie? http://bit.ly/e6aLRP

  Beantwoorden
 • Roland

  “Het kapitalisme’ faalt helemaal niet kapitalisme werkt uitstekend in landen als China.Banken en overheden falen om redenen dat ze altijd falen,incompetentie.
  Normaal geen probleem want de falende worden vanzelf geruimd en de competente blijven over en zij winnen vervolgens marktaandeel.Zo werkt de vrije markt wat je zag in de VS was socialisme voor de rijken.Financiele instellingen die kunstmatig in leven werden gehouden door steun van de Amerikaanse centrale bank en overheid.
  Het gebeurde al in de jaren 90′ dat een Amerikaans investeringsmaatschappij failliet dreigde te gaan ,hadden ze dit laten gebeuren dan was er een duidelijke waarschuwing geweest voor de andere financiële instellingen en hadden ze misschien niet de fouten gemaakt die ze nu gemaakt hebben. Dat gezegd is het natuurlijk totaal niet te bevatten waarom de financiële instellingen niet gewoon failliet mogen gaan en dat mensen die niets fout hebben gedaan de rekening krijgen.Wat betreft Nederland doen we het helemaal niet slecht.De economische groei is stabiel en realistisch en we hebben de laagste werkeloosheid in de EU.Het grootste probleem is inflatie door het massaal geld drukken van de Europese centrale bank en een veels te lage rente stand.Te veel schuld los je niet op door nog meer schulden te maken en de markt te verstoren door kunstmatig geld te pompen in allerlei sectoren zoals groene energie wat vervolgens de volgende bubbel creëert die uit elkaar spat.

  Beantwoorden
 • Henk

  Zeer matig stuk Monique,
  Het barst werkelijk uit zijn voegen van de slordige probleemstellingen en conclusies.
  Om er 1 te noemen Investeren is geen grats geld !!!
  Je betrokkenheid en ambitie die er uit spreekt waardeer ik maar daar blijft het wel bij
  Wees strenger voor je zelf, je hebt al bewezen dat je dat kan.
  Het onderwerp en jij verdienen het,
  Succes,
  Henk

  Beantwoorden

Geef een reactie