Blog

24 mrt / ‘Wir haben es nicht gewusst’

Wir haben es nicht gewusst‘ is wellicht de bekendste maar ook meest controversiële Duitse zinsnede in de geschiedenis van de Germaanse taal. Ik zou hem niet in de mond willen nemen, niemand denk ik. Want wat betekent het om ‘ich habe es nicht gewusst‘ te zeggen? Dat je donders goed weet wat er aan de hand is, maar het niet wilt weten. Dat je met liefde één of beide ogen dichtknijpt, of nog liever je ogen eruit rukt dan dat je toegeeft wat voor de rest van de wereld al lang zichtbaar is.
Wat is de volgende stap… Befehl ist befehl?

Het misbruik van paters en priesters is vreselijk, weerzinwekkend en misselijkmakend. Maar de kerkelijke doofpot, katholieke mantel der liefde en zalverige uitvluchten zijn zo mogelijk nog afschrikwekkender.

Toegegeven, het meeste misbruik is verjaard en de afgelopen twintig jaar zijn er amper tot geen gevallen van misbruik meer bekend in de Nederlandse tak van de katholieke kerk. Maar dat betekent niet dat het misbruik is afgelopen, want wat las ik vandaag in de Pers?

‘Probleempriesters’ krijgen vaak een nieuwe kans in het buitenland. Bij voorkeur in een derdewereldland met een zwakke rechtsstaat.
Bron: Kerk schuift met Pedopriesters, in De Pers woensdag 24 maart 2010 – Klik hier voor het artikel

Als voorbeeld wordt Pastoor William Christiansen gegeven, die zich in de VS aan jongetjes vergreep en daarom naar Bangladesh werd overgeplaatst. ‘Daar dwingt hij nu Bangaalse jongetjes de nacht bij hem door te brengen.’ De politie is een aantal keren een onderzoek naar hem begonnen, maar ze werdt telkens afgekocht. Ook in Bangladesh tiert de corruptie welig. Zoals ondertussen te verwachten viel, is Christiansen niet het enige voorbeeld. In het artikel worden meerdere pastoors genoemd die allen naar Nigeria, Grenada of Samao worden overgeplaatst. Landen met een zwakke rechtsstaat, hoge corruptie en vooral veel kinderen. Her is vreselijk.

De kerk – geen kerk – kan het maken om deze praktijken nog langer door te laten gaan. ‘Ik vind het vreselijk hoe de kerk en het christendom te grabbel worden gegooid, ik sprak gisteren nog een moslim en hij lachte me vierkant uit’ zei een katholieke vriendin die ik vandaag telefonisch sprak. ‘Waarom wordt het in de media toch zo breed uitgemeten?!’ Omdat het moet. Omdat zonder deze media aandacht de kerk geen enkele maatregelen neemt en hoogstens voor ‘straf’ haar oversekste paters naar de Derde Wereld overplaatst.
Ik vind het vreselijk dat de waarheid over de kerk zo naakt op straat ligt, maar een kerk die Nazi-Duits spreekt en liever haar goede naam beschermt dan dat ze zich bekommert om het leed van onschuldige kinderen – die verdient mijn steun niet.

Jezus Christus veegde het tempelplein schoon. Hij gooide de tafels van de wisselaars om en jaagde al die opportunistische verkopers het plein af.
Van de paus – nota bene zelfverklaard plaatsvervanger van Christus – zouden we hetzelfde moeten verwachten. Weg met dat vuil en de viezigheid! Maar nee, liever zadelt de kerk de Derde Wereld met haar rotzooi op dan zij de hand in eigen boezem steekt.

En wat zegt zij dan? Wir haben es nicht gewusst, wir haben es nicht gewusst. Een grotere schuldbekentenis kan niet.


1 Comment
  • Joseph

    Als je goed naar hem luistert dan merk je dat hij het oprecht vreselijk vindt. Ik ben wel me je eens dat hoe de kerk mee omgaat/ging niet goed is maar ik denk dat hij juist deze beladen term gebruikt om te duiden dat het wel bekend maar ook sluimerend iets was dat ze hebben ontweken om de onvermijdelijke te moeten doen.

    Beantwoorden

Geef een reactie