Blog

01 apr / We roken ons dood aan vuile lucht 

De harde werker anno nu. Met m’n laptop in een koffiebar, hard aan het tikken tegen de deadlines in. Tegenover mij zit een andere ZZp’er met een grote koptelefoon op z’n hoofd. Rechts een studente. Een vrouw rijdt met haar kinderwagen binnen en bestelt een broodje. Het wordt krap in de kleine zaak. Er staat al een buggy van een andere moeder die rustig haar latte drinkt. 

Op de achtergrond staat de radio aan. Het is tijd voor het nieuws. Ik luister maar met een half oor mee. Tot een bericht wordt voorgelezen over de luchtkwaliteit. Die blijkt in veel Nederlandse steden is zo slecht, dat je er officieel niet in zou mogen werken aldus Milieudefensie op basis van een recent onderzoek van de Gezondheidsraad.

In de studie concludeerde de Gezondheidsraad dat werknemers op hun werkplek aan maximaal 1 microgram roetdeeltjes per kubieke meter lucht zouden mogen worden blootgesteld. En dat geldt dan voor mensen met zogeheten gevaarlijke beroepen zoals garagepersoneel dat veel blootgesteld wordt aan giftige dieseldampen. Maar de gemiddelde Nederlander ademt veel ongezondere lucht in. Langs drukke wegen ligt het gemiddelde zelfs twee keer zo hoog.

Ik kijk op en probeer de blik van de andere werkers te vangen. Niemand kijkt op of om. Ik staar naar de baby in de kinderwagen naast me. De moeder roert zorgeloos met een lepel in haar muntthee. Het kind zal nooit zuivere lucht inademen. Ik vraag me af of ik het zelf ooit heb gedaan.
Al die jaren dat ik een frisse neus haal heb ik mijn longen vol fijnstof en stikstof geblazen. Gelukkig, ik zit binnen, denk ik. Ik geloof dat ik beter niet meer naar buiten kan gaan.
De Nederlandse lucht is vuil. Erg vuil. Door de wind en gebrek aan bergen zien we geen zware smog boven ons hoofd hangen, maar jaarlijks sterven er zo’n 9.200 tot 12.000 Nederlanders door aandoeningen gerelateerd aan onze belabberde luchtkwaliteit. Trek van je levensverwachting maar gerust 13 maanden af, want dat is de gemiddelde prijs die wij voor onze onzichtbare smog betalen.
Stoppen met roken? Volgens Milieudefensie ademen het equivalent van vijf sigaretten per dag aan vervuilde lucht naar binnen. En dat is dan het gemiddelde. Ik woon in Amsterdam Nieuw-West, ingeklemd tussen de ring, de Amsterdamse haven, zware industrie en Hollands trots; Schiphol. Als dat geen pakje per dag is weet ik het ook niet meer.
En toch… heeft niemand het erover. Houdt mijn overbuurman zijn veel te grote koptelefoon maar wat graag op. Het nieuws kan hem maar raken.
Waarschijnlijk is er maar één nieuwtje dat hem wakker schudt: die vervuiling komt grotendeels door auto’s. Ja, nu worden we wakker. Want daar wil – een enkele Amsterdammer daar gelaten – niemand afstand van nemen. Wandelen in een klimaatmars willen we wel, maar daar rijden we dan wel eerst braaf naar toe.

Laat staan dat onze regering onder leiding van de VVD die in warm bad ligt met supervervuiler Shell en mega-asfalteerders BAM en Heijemans ook maar één van de vele noodzakelijke maatregelen wil nemen.
Milieudefensie klaagde in 2016 de Nederlandse Staat aan omdat die veel te weinig doet de lucht gezonder te maken. Daarnaast loopt er een andere zaak omdat volgens de NGO De Nederlandse Staat zich niet alleen niet aan de weet houdt, maar ons ook het mensenrecht op gezonde lucht ontneemt. Op 7 mei doet het gerechtshof in Den Haag een uitspraak in hoger beroep in de kwestie. Laten we de rechterlijke uitslaap niet afwachten, nochtans de lafhartige acties van onze kilomtervreterkabinet.
Ik wil ademenen. U toch ook?

Geef een reactie