Blog

11 nov / Vrouwen zijn de moeders van onze kinderen

“This is DJ Friza!” klinkt er in Engels met een dik Afrikaans accent door de krakerige transistorradio. “I have great songs for you today (yeah!) so keep listening you all brothers and sisters! And for today we have something great coming up!”
Dan klinkt er een leuk Afrikaans deuntje, gevolgd door de seksbeluste teksten van Jean Paul, de stevige beats van een Oegandese hiphopband en daar is DJ Friza weer.
Eigenlijk heet DJ Friza Augustine. Hij is een christelijke jongen uit Noord-Oeganda en 27 jaar oud. Veel geld heeft hij niet. OP z’n fietsje crosst hij door het heuvelachtige Kampala om kosten voor publiek transport uit te sparen. Hij is niet getrowud, heeft geen vriedin en geen kinderen en heeft van de spaarzame extraatjes een koe gekocht in z’n geboortedorp.
Augustine’s droom is om eens een stukje land te kunnen kopen, een huis te kunnen bouwen en een boerderijtje te beginnen. Anders dan veel andere Oegandezen heeft hij niet te ambitie om veel materiële welvaart te verkrijgen. Augustine wil mensen aan werk helpen en vooral iets opzetten voor straatkinderen.
Volgens officiële schattingen leven en zo’n 150.000 straatkinderen in Kampala. In werkelijheid ligt dit aantal wellicht flink hoger. Samen met een muzikale politieman die eigenlijjk een zanger had willen worden zet hij zich in voor straatkinderen en moedigt hij hen aan om hun creatieve talenten te ontwikkelen zodat ze daar hun brood mee kunnen verdienen. Vervolgens nodigt hij hen uit in de kleine radiostudio in een vrijwel leegstaand kantoorgebouw op ene verlaten industrieterrein net buiten het centrum van de stad. Daar tijden zijn Rush Hour show om vijf uur ’s middags doen ze hun verhaal en zingen ze een liedje. De volgende stap is televisie in de nabijgelegen studio.
Augustine hoopt dat een famiielid het kind herkent en de zorg op zich neemt. Het is een klein initiatief van een onbeduidende radio-DJ met grote maatschappelijke ambities. Hij maakt misstnden bespreekbaar en droomt eran om Oeganda te veranderen.
“So today we gonna talk about a very interesting topic (er klinken korte muziekfragmenten, een aantal “yeahs”) we’re gonna talk about those beautiful ladies! Now men, it’s not alright for you to beat your wives or leave your girlfriends. Women should be respected and honored by you. So go to her and tell her how much you love and respect her! Without women you’re nothing. I’m a man (yeah), a real man (yeah) but oh my God without women I would be so unhappy!” (Rihanna’s stem schalt fals door de radio).
“Never forget that women are the mothers of our children,” zegt DJ Friza met een ernstige stem. “And now some music!”
zingend luidt DJ Friza de rapsong in alweer klaar voor een volgende preek over armoede, kinderenrechten en de allesoverheersende corruptie in een land waar altijd en overal de krakerige transistorradio aanstaat.

Geef een reactie