Blog

28 jan / Vogelvrij

Een grote dag voor de homoseksuele mannen van Egypte. Op 13 januari jl. oordeelde de Egyptische rechtbank dat de 26 jongens en mannen die in een badhuis in Cairo waren gearresteerd wegens “deelname aan zedeloosheid” moesten worden vrijgelaten.

De ons bekende Boris Ditrich (tegenwoordige LGBTQ-rechten woordvoerder van Human Right Watch) sprak in een persbericht zijn blijdschap uit. “Deze zaak is een zeldzame overwinning voor mensenrechten en juridische onafhankelijkheid in Egypte, maar de vervolgens hadden deze zaak in eerste instantie nooit mogen aandragen,” aldus onze vroegere minister.

Het was inderdaad een dappere zet van de rechters om deze mannen vrij te spreken. De publieke en politieke druk was namelijk groot. Hoewel Egypte als enige Arabische land geen officieel verbod op “sodomie” (ergo: homoseksuele praktijken) kent, is het een van de landen waar homo’s het meest actief worden vervolgd. Onder het mom van zedeloosheid, goddeloosheid, afvalligheid, pedofilie of verkrachting zijn homoseksuele mannen het regelmatige doelwit van arrestaties, martelingen en gruwelijke “medische testen”.

De Egyptische overheid – met name die gerund wordt door het militaire bewind – gebruikt namelijk homo-vervolging als religieuze propoganda. Door homo’s – lesbiennes worden vooralsnog gespaard – op de huid te zitten stelt de Egyptische overheid “de islam en morele zeden” te bewaren. Een listig PR-middel dat eerder ook al door President Mubarak werd gebruikt in de strijd tegen de islamitische oppositie partijen.

De vervolging kan op veel bijval rekenen in de Egyptische media en bij het algemene publiek. Want in het zeer conservatief-religieuze Egypte – zowel islamitisch als christelijk – is homoseksualiteit een ongekend taboe.

Overigens waren veel Egyptenaren lang niet van het bestaan van homoseksualiteit op de hoogte. Maar door een reeks aan publieke arrestaties en groeiende media-aandacht weer nu iedereen ervan – en heeft des-gevolgd ook een mening. Dit heeft het leven voor homoseksuelen er een stuk moeilijker op gemaakt.

Zo ook voor deze 26 mannen. Want hoewel ze nu weliswaar zijn vrijgesproken, hebben hun foto’s, namen en toenamen uitgebreid in de krant gestaan. Geen politie die hen voor mogelijke terreur van hun familie, buurtbewoners of (toekomstige) werkgevers zal beschermen. Hierdoor zijn deze mannen feitelijk vogelvrij: of ze nu homo zijn of niet.

Geef een reactie