Blog

15 sep / Enkeltje Comoren: VAE zetten ongewenste staatsbugers zo uit

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) presenteren zich graag als centrum van luxe en welvaart in een regio van instabiliteit en achterstand. Met Abu Dhabi als rijkste en Dubai als meest vooruitstrevende van de zeven koninkrijkjes propageren de Emiraten waarden als vrijheid, duurzaamheid en kwaliteit van leven hoog in het vaandel te hebben.

In werkelijkheid is dit wel anders. Arbeidsmigranten die in de bouw en schoonmaakdiensten werken worden op grote schaal geëxploiteerd. Ze werken met gemak 16 tot 18 uur per dag en dat zes dagen in de week – om nog maar te zwijgen over de werkdagen van escort dames en illegale prostituees. Wie z’n baan verliest moet binnen 24 uur het land verlaten en verliest z’n eigendommen. Formeel hoeven bouwvakkers boven temperaturen van 42 graden niet te werken. In de praktijk – zo vertrouwde een journalist van the New York Times mij toe – bellen hooggeplaatste sjeiks regelmatig het lokale weerstation om de weersverwachting aan te passen zodat het bouwen vooral door kan gaan. Wie om welke reden dan ook in ongenade valt wordt zonder enige vorm van aanklacht gearresteerd of simpelweg verbannen.

Met de onrustige revolutionaire wind die door de Arabische Wereld waait zijn nu ook ingezetenen van de VAE niet meer veilig. Zo meldde The Economist in het issue van 21-27 juli dat de VAE van verschillende activisten de paspoorten in hebben getrokken en ze naar de Comoren hebben gestuurd. Deze straatarme eilandenreeks is het armste lid van de 22 lidstaten van de Arabische Liga en verschaft tegen een vergoeding van miljoenen dollars paspoorten aan onwelkome staatburgers van de VAE. Een enkele keer staan de Comoren ook niet op een “dissident” te wachten. Dit overkwam Ahmed Abdelkhaleq (links op de foto) die een petitie tekende waarin werd opgeroepen tot een verkozen wetgevende macht en daarom zou worden verscheept naar Thailand. In verband met een “acute veiligheidsdreiging” werd hij op het laatste moment niet gedeporteerd.

Het gemak waarmee burgers al hun rechten wordt ontnomen en worden gedeporteerd is verontrustend. De positie van illegalen en migranten staat in vele landen al geruime tijd onder druk. Nu lijken zelfs nationals niet meer veilig. Het wordt tijd voor duidelijke internationale wetgeving die deportatie, uitwisseling tussen staten en verbanning onmogelijk maakt.

By Mounir Samuel in Uncategorized
2 Comments
  • Peter

    Tja, de comoren.. Was dat niet eerst een franse kolonie? Die onafhankelijk kon worden ? Waarbij de drie christelijke eilanden bij frankrijk wilden blijven, en nu een goed geintegreerd deel van frankrijk zijn? En het virde eiland was moslim, en wilde met een beroep op de koran en de profeet onafhanelijk worden. En dat zijn ze geworden. En nu zijn ze een straatarme eilandsstaat midden in de indische ocean ? Tel uit je winst, waar godsdienstwaanzin toe .eidt..

    Beantwoorden
  • Peter

    En ja, hoe de VAE haar inwoners en burgers behandeld, is niet zo netjes. Ondanks de moderne en nette indruk die ze graag willen maken. Tja, Australie sluit haarasielzoekers op in straatarme buurstaten, zoals nauru, en papua.tegen betaling van de nodige australische dollats, wat de corrute en incompetente regimes in die buurstaatjes in de stille oceaan maar wat prettig vinden.

    Beantwoorden

Geef een reactie