Blog

12 feb / Tranen van vreugde en buikdansen bij P&W

Gisterenavond in de uitzending van BNN Today op 20.30 Radio 1 barstte ik in tranen uit – wat een euforie, opluchting, angst, geluk! Klik hier

En daarna het feest bij Pauw en Witteman. Wat een reacties tijdens en na de opname! Geweldig. Ik kreeg een handkus van Meneer Witteman en een vette knipoog van Jeroen Pauw. Bedankt voor de vele mails, tweets en facebookberichten. Ik heb me aan het woord gehouden en heb gedanst, zoals ik ook op Tahrir had gedanst als ik daar gisterenavond had gestaan. Egypte viert feest. Natuurlijk, het land heft nog een hele lange weg te gaan, maar voor nu mag de opluchting en blijdschap overheersen. Ik verwacht geen wonderen, Egypte zal niet veranderen in een heilstaat.. Maar ik wil hoop koesteren. Twee weken ben ik uiterst kritisch geweest en nu volgt de ontlading. En nu rennen! Want ik moet m’n vliegtuig halen… op naar Cairo voor opnames voor Door de Wereld!


18 Comments
 • Paul

  Prachtig, Monique. Keep shining.

  Beantwoorden
 • Gard Simons

  Dr. Clavan, welkom in ons programma. Het leek er eerst niet op, maar nu is Mubarak dan toch afgetreden. Bent u net zo blij als alle andere Midden-Oosten deskundigen? Jazeker meneer Hagens, ik ben net zo verheugd als die andere blije eikels die nu denken dat er in Egypte een fijne volksdemocratie wordt gevestigd. Wat wilt u zeggen tegen die doemdenkers die uw feestje zitten te bederven? Daar zou ik dit tegen willen zeggen, meneer Hagens: Ga je schamen! Hoe komen ze erbij om te stellen dat er in Egypte nog nooit iets anders is geweest dan een politiestaat en dat dat ook in de toekomst niet anders zal zijn, Mubarak of geen Mubarak? De doemdenkers kwalificeren het enthousiasme van u en uw geestverwanten als ‘stuitend naïef.’ Ja, daar zijn het politieke doemdenkers voor. Feestjes bederven is hun kernactiviteit. Ik bedoel, luister: wat kan er nou nog misgaan als Monique Cleopatra Samuel bij Pauw en Witteman een buikdansje ten beste geeft? Met alle kleren aan, hetgeen enigszins teleurstellend was, dat geef ik toe, maar dan nóg. Dus u ziet de toekomst van Egypte rooskleurig in? Ja, hallo? Denkt u dat ik toevallig een roze bril draag of zo? Je bent een van elke realiteitszin gespeende mafketel zonder historisch besef of inzicht in de Noord-Afrikaanse maatschappijstructuur, of niet. Ik ben niet voor niets Deskundige geworden. Voor echt werk deug ik niet. Trouwens, even iets anders, heeft iemand m’n feestmuts en m’n toeter gezien?

  http://www.gardsimons.nl/2011/02/blije-eikels/

  Beantwoorden
 • gert

  hey monique

  mooie uitzending in p&w
  hoop dat democratie komt en blijft in egypte
  veel succes

  Beantwoorden
 • Carolien

  Hoi hoi Monique,

  Schitterend je optreden bij P&W. Je kent me niet, maar ik ben een collega van je moeder. Jammergenoeg had ik haar mobiele nummer niet bij de hand toen ik je life zag, anders had ik snel een sms-je gestuurd met de volgende tekst: WOW, wat een kanjer van een dochter heb je!!

  vr. groeten,
  Carolien Poort

  Beantwoorden
 • Pieter

  Goeie revanche na die waardeloze uitzending met brinkman. Dat lag niet Aan jou maar. P& w waren te zwak om hem aan te pakken met z’n hoofddoekjesgeneuzel! Felicitaties met egypte.

  Beantwoorden
 • Toine

  Monique, afgelopen vrijdag was ik getuige van de meest legendarische aflevering van P&W. De mooiste tot nu toe en van alle afleveringen die nog komen gaan. Ook de donderdag daarvoor tegenover Brinkman was je top!
  Je hebt een fijne manier van debatteren: adrem,spontaan,impulsief oprecht en volkomen jezelf.Daar kunnen de huidige politici nog veel van leren.Ik heb altijd het gevoel dat een debat bij P&W al van tevoren half voorgekauwd is.
  Ook een compliment aan alle Egyptenaars:ze hebben bewezen dat niet ieder moslimland zo eng is als de PVV wil doen geloven.En dat christenen en moslims best met elkaar kunnen samenleven.
  De menselijke ketting die christenen vormden ter bescherming van biddende moslims was een gebeurtenis die vermelding verdient in zowel de Bijbel als de Koran!

  Ik hoop nog veel van je te horen en nog één ding:
  you’re very sexy.

  Beantwoorden
 • Gard Simons

  Wat is er Monique? Verstoor ik je feestje? Ik wist wel dat Egyptenaren geen traditie van een vrije pers kennen, maar dat dat doorgetrokken werd naar Egyptenaren in Nederland wist ik niet.

  Beantwoorden
  • Monique Samuel

   Beste Gard, ik zat in Egypte en kon mijn blogo even niet beheren. Dat heeft mijn man gedaan en hij vond je inzending iets te lang. Ik heb hem alsnog geplaatst. Groet!

   Beantwoorden
 • Paardestaart

  “De menselijke ketting die christenen vormden ter bescherming van biddende moslims was een gebeurtenis die vermelding verdient”

  Hoezo? Omdat de christenen net over de kling gejaagd zijn in Egypte bedoelt u?
  Laten we hopen dat het misverstand is opgelost, en dat voortaan het omgekeerde ook gebeurt, als misleide moslims weer van plan zijn een kerk binnen te vallen, of de christelijke wijk in te gaan..Enige twijfel kun je daarover moeilijk wegduwen, nietwaar? De ‘vijanden van islam’ hebben al eerder hun handen uitgestoken naar de moslims, maar tot nu toe heeft het de umma nog niet mogen vertederen..een christen is een ongelovige, net als een jood, en dan moet je op je tellen passen in Egypte. Monique Samuels zit niet voor niets hier, met haar familie; ze zal toch hopelijk niet denken dat Mubarak daar de oorzaak van was, want dan komt ze straks lelijk op de koffie

  Ik vond de blijdschap van de egyptenaren bij P@W ook aanstekelijk hoor, en wie zou niet geroerd worden een mooie jonge vrouw die op de tafel danst van hoop en blijdschap.
  Van de sentimentele vervoering echter van nederlanders over de gebeurtenissen in Egypte word ik eerlijk gezegd wel een beetje misselijk: wat maakt toch dat volwassen, goed geinformeerde, en ruim volwassen westerlingen die inmiddels toch heus wel weten hoe revoluties in de islamische wereld gewoonlijk verlopen zich zo onbewolkt laten gaan? Waarom willen zij aan hun kinderlijke, rozige dromen over ‘revoluties van onderaf’ zo graag bevestigd zien?
  Ze wéten toch revoluties zelden van onderaf aangestoken wordenm, en ook dat de uitkomst meestal ernstig te wensen over laat? En ze weten toch dat ‘democratie en vrijheid’ in de arabische wereld iets heel anders betekenen dan eens mens zou hopen? Of verdringen ze de wetenschap dat 85% van de egyptenaren vindt dat afvalligheid met de dood bestraft moet worden? Dat die ‘eensgezinde menselijke ketting’ helemaal geen tegenstelling ziet tussen godsdienstvrijheid en mensen ter dood brengen om wat ze geloven?

  Is de weldenkende meute hier en bij P&W nu zo ontroerd omdat het lot van verdrukte mensen hen zo buitengewoon ter harte gaat, of is het vreugde omdat ze zich zo nobel voelen? En omdat het weer éven lijkt alsof het paradigma van hun weldenkende jeugdjaren toch misschien nog niet verloren is? Alsof links aanstonds een grote overwinning gaat boeken, de PvdA weer heerst, en de vaandeldragers van de beschaving weer voorop lopen, zoals het hoort?
  En staat er al weer een idiotaire dweper klaar in de coulissen, gereed om een fundamentalische omwenteling goed te praten en te relativeren, net als toen Khomeini de macht had overgenomen en de perzen voor decennia in het donker verdwenen? Wordt Bertus Hendriks straks onze vaste woordvoerder om ons te vertellen hoe we de woorden en daden van de Broeders moeten interpreteren terwijl de groene vaandels over Egypte wapperen?

  Dat Monique Samuels haar geloof maar mag behouden, en dat Egypte op weg is naar een vredige, vrije toekomst.

  Beantwoorden
 • Oualid Firaoun

  Masalah gewoon Monique!

  Jij bent een voorbeeld voor vele vrouwen hier in NL 🙂
  Dat is ’t grootste compliment dat ik je kan geven.

  Woorden schieten mij tekort gewoon, mag allah jouw weg verlichten..

  Salaam alaikoum

  Oualid

  Beantwoorden
 • Toine

  @ paardestaart (is dat onkruid of het uiteinde van een beest?)
  Ik ben toch van mening dat hoe harder je schopt tegen islamitische landen als Iran hoe sneller ze terugvallen in een meer fundamentalistische geloofsovertuiging.Want ze zien dan steeds bevestiging van hun opvattingen tegenover het ‘slechte westen’ dat overigens in veel arabische landen inderdaad een bedenkelijke machtspolitiek bedrijft.Volgens mij ook één van de oorzaken van onbegrip jegens christenen.
  Dat er tijdens de twee weken durende demonstraties toen het volk één was geen gevechten uitbraken tussen Christenen en Moslims vind ik veelzeggend en hoopgevend.Zo’n aanslag op de koptische kerk (nog onder Mubarak) heeft voor mijn gevoel dan toch meer met machtspolitiek te maken dan met geloofsovertuiging.Maar in dat verband zei u ook terecht ‘misleidde moslims’.

  Opmerkingen zoals van meneer Thissen gisterenavond in het verkiezingsdebat leiden eerder tot verbetering dan het voortdurend benadrukken van opvattingen van extreem fundamentalistische moslims.
  Thissen in reactie op het hoofddoekjesdebat:
  Het is een fase in de emancipatie van de moslims.
  Ik heb ook op een katholieke school gezeten waar we gescheiden onderwijs hadden.Blij dat we daar nu vanaf zijn,maar dat is geruìsloos gegaan.En ik had toen ècht geen PVV nodig die voortdurend riep dat wij achterlijke katholieke waren.
  Laat de emancipatie zijn gang gaan en laten we de boel niet stigmatiseren.
  Vervolgens komt de pvv met het stigma:
  Vindt u niet dat de het christendom cultureel maar ook religieus en ideologisch gezien duizend treden hoger staat dan de Islam?
  Waarop Roel Kuiper van de christenunie het wat mij betreft shockeerende antwoord geeft:
  “Ik geloof inderdaad dat het christendom hoger staat dan de islam.”

  Ja, als je echt een derde wereldoorlog wilt moet je zo beginnen.

  Beantwoorden
 • Tim

  Hoi Monique

  Ik heb echt genoten van je optredens op tv. Vooral afgelopen vrijdag bij P&W. Ik vind het echt mooi hoe enthousiast je over Egypte praat.

  Ik heb de protesten elke dag gevolgd. De Egyptenaren waren echt moedig.

  Er is nog een lange weg te gaan. Maar ik hoop dat de Egyptenaren echt meer vrijheid krijgen. Dat hebben ze echt verdiend.

  Succes verder.

  Groeten Tim

  Beantwoorden
 • Els

  Hej Monique,
  Gefeliciteerd met de val van Momarak. En natuurlijk met je optreden voor landelijke tv! We volgen je hier vandaan en in onze gedachten met alle andere Egyptenaren in deze roerige tijd.
  groetjes

  Beantwoorden
 • martijn

  Geweldige meid ben je en een prachtige ambassadeur, niet alleen voor je volk, maar voor iedereen die een fijne en betere wereld voor ogen heeft. Hoogste tijd om mondiaal op deze manier door te gaan. Neem je het voortouw? Laat maar weten!!

  Beantwoorden
 • Ismail

  Hoe meer de tijd verstrijkt, hoe meer zaken er in het verleden er stommer uit gaan zien. Belachelijke gebeurtenissen hebben maar een beperkte houdbaarheidsdatum.

  Beantwoorden

Geef een reactie