Blog

27 jan / Toename geweld in Egypte

Terwijl de internationale aandacht voor Egypte groeit, slaan de Egyptische autoriteiten harder toe. Morgen wordt een massademonstratie verwacht – het zogenaamde ONE MILLION PROTEST. De Moslimbroederschap heeft nu voor het eerst officieel opgeroepen mee te demonstreren (in eerste instantie hield de leiding zich afzijdig). Vanuit de christelijke hoek klinken tegenstrijdige verhalen. Enerzijds zou de Koptisch Orthodoxe kerken de demonstraties oogluikend toestaan, anderzijds heeft de Koptische Katholieke Kerk aangegeven de demonstraties af te keuren en een memo uitgevaardigd waarin opgeroepen werd om niet te gaan demonstreren. De vrees onder veel Kopsten is dat een regimeverandering niet ten goede zal werken voor de positie van christenen en met de val van Mubarak, een gevaarlijk machtsvacuüm op zal treden. Volgens weer andere berichten zouden christenen echter bereid zijn moslims te beschermen tijdens het vrijdagmiddaggebed om daarna gezamenlijk op te trekken in een grote massademonstratie.

Voormalig hoofd van het Internationaal Atoom Agentschap Mohamed El-Baradei zal naar verwachting de demonstratie bijwonen. Dit kan een grote impuls geven aan de opkomst. Veel Egyptenaren twijfelen nog of zij zich op straat moeten wagen. ‘Voor welk doel?’ Is de grote vraag. De frustratie met het Egyptische regime wordt breed gedeeld, maar het Egyptische systeem kent gen sterke partijcultuur, goed georganiseerde maatschappelijke organisaties of vrije pers. De vraag is dus ook wat er eigenlijk gaat gebeuren als Muburak ten val wordt gebracht. Wie neemt de macht over? Veel zal afhangen van morgen. Lukt het om één miljoen mensen de straat op te krijgen en zo ja, hoe zullen leger en politie reageren? Uit onderstaande beelden blijkt in ieder geval dat de sfeer steeds dreigender en agressiever wordt en de veiligheidstroepen geen middel schuwen om de demonstraties te beëindigen.

Ook in Nederland zal morgen door Arabische-Nederlanders bij de Egyptische ambassade worden gedemonstreerd. Daarnaast wisselen Nederlanders met Egyptische en Marokkaanse achtergronden massaal e-mailadressen uit aan Egyptische demonstraten om ze zo in staat te stellen via de Nederlandse twitteraccounts berichten te plaatsen.

By Mounir Samuel in Politieke analyse Tags >

Geef een reactie