Blog

27 apr / Straight Friendly Tel Aviv

Met een stralende glimlach neemt Shai Doitsh plaats aan de overvolle tafel van Kimel Restaurant. Terwijl ijverige bediendes schalen vol exotische smaken en gedurfde combinaties serveren, vertelt hij trots over de aankomende gay pride in zijn stad: Tel Aviv.

100.000 mensen zullen met vlaggen en al in allerlei uitdossingen door de straten marcheren tot ze uitkomen bij Hilton Beach, waar een enorme strandparty begint. Langs de kant kijken is er niet bij. “Bij ons doet iedereen mee, we zijn allemaal onderdeel van de pride, we zijn allemaal onderdeel van deze stad.”
De pride wordt georganiseerd en betaald door de gemeenteraad. Een initiatief van de al drie termijnen zittende burgemeester die eerst weinig van homoseksuelen moest weten, maar al snel een flinke draai maakte toen hij ontdekte hoe sterke electorale stempel ze op de stad drukken. En het komt economisch gezien ook niet uit. Gay-toeristen reizen graag en besteden veel. Aan goede restaurants als deze van vanavond bijvoorbeeld.

Tel Aviv is naar eigen zeggen de nieuwste gay capital van de wereld. Het is moeilijk wedijveren. Niet alleen is zo’n 15 tot 20% van het grote conglomeraat Tel Aviv (1,3 miljoen inwoners) LGBTQ, ook is er iedere avond een ruime keuze aan feestjes en bars. Zelfs op zaterdagavond als de sjabbat alweer voorbij is en de joodse maandag staat te beginnen. Echte gay cafés of clubs kent Tel Aviv nauwelijks. Dat is ook niet nodig in een stad waar iedere uitgaansgelegenheid op homo’s is ingesteld. “In Tel Aviv is iedereen open-minded. Sterker nog, je zou kunnen zeggen dat de meeste clubs en cafés straight friendly zijn. Gays zijn hier zo duidelijk aanwezig, niemand kan om hen heen.” Dat is in de rest van Israël wel anders. In Jeruzalem worden de veel kleinere zelfstandig georganiseerde gay prides regelmatig aangevallen. En ook in Tel Aviv is niet alles wat het lijkt, zo kwamen in 2009 bij een bijeenkomst van een praatgroep voor homoseksuele jongeren 2 jongeren om en raakten 10 anderen zwaar gewond toen een anonieme schutter de groep onder vuur name.

Shai is voorzitter van The Aguda, de belangrijkste belangenorganisatie en is in die hoedanigheid nauw verbonden met organisatie van de gay pride. Natuurlijk is hij in Amsterdam geweest. “Het was heel leuk met die bootjes enzo, maar de rest staat er toch maar wat bij.”
Voor hem heeft Amsterdam afgedaan. Snel tikt hij zijn vingers langs. “Veel clubs zijn gesloten, veel bars verdwenen, de veiligheid is afgenomen.”
“Berlijn, dat moet je zijn… en Beiroet, zo heb ik gehoord. Ik wil er dolgraag heen. Maar Tel Aviv baby…”
Misschien wordt het voor Amsterdam ook tijd om de hokjesfeest op te heffen en van ieder feestje een gay-friendly party te maken. Dan is het uitgaansleven niet gereduceerd tot Zeedijk of Reguliers, maar doet de hele stad mee in het vieren van haar diversiteit.

 

 

2 Comments
 • refter2012

  Ja, de Israëlische /Joodse samenleving is een zeer verdeelde en gefragmenteerde samenleving met zowel grote groepen ultra orthodoxen ( bah) als een sterke GLBT beweging…

  Beantwoorden
 • dirk

  Je kunt overal een draai aan geven maar de torah, de bijbel is niet op haar zienswijzen teruggekomen en god zeker niet. Sodom en gomorra hebben het ook niet gered dat zou een wijze les moeten zijn. Homoseksualiteit
  wordt juist beschreven als iets waar god afkeer van heeft. En ik zal het wel niet begrijpen maar iets verheerlijken wat god haat, denk je nu echt dat dit god behaagd? Het durven opnemen tegen de schepper toont niet van lef maar juist van zelfdestructie.
  Zoveel voorbeelden in jou bijbel laten je ongelijk zien. Gelukkig dat er nog tijd is om tot inkeer te komen. God eist exclusieve toewijding en als je een geloof aanhangt kun je niet alleen de leuke zaken doen. Als je anders geaard bent is dit een keuze maar waarom daar de aandacht op vestigen? Ik ben hetero maar dat zeg ik ook niet bij elke kennismaking, ik ga er ook niet mee de straat op. Job Cohen, een jood, die het eerste homohuwelijk sloot, hoe gekker wil je het hebben, Jos Brink als homoseksuele voorganger. Je kunt bepaalde passages niet schrappen om je geweten te sussen.

  Beantwoorden

Geef een reactie