Blog

25 apr / Stop de wapenterreur!

De vlaggen wapperen in een zachte lentebries. Mensen klappen, roepen, schreeuwen. Je hoort de verwonderde kinderstemmen boven die van de volwassenen uit. Dan een explosie, en nog een knal. Voor het oog van de international camera’s wordt de Verenigde Staten opnieuw in het hart geraakt: een internationaal sportevenement, uitje op een vrije vakantiedag voor families. Aan de kant staat de gewone man. Hij rent nu en schreeuwt terwijl glas en staal door de lucht vliegen.
“Daddy I can’t hear,” roept een kind angstig. “Daddy I can’t hear.”
De noodkreet overstijgt de chaos en herrie.
“It’s alright dear, it’s gonna be alright,” roept een vader boven alles uit. Maar het kind hoort hem niet. Zal zijn stem misschien nooit meer verstaan.
Vrouwen grijpen naar hun been. Vervuilde troep heeft zich een weg tot op het bot gesneden. In de volgende 24 uur worden er tientallen benen geamputeerd. Nooit meer rennen, nooit meer marathon.
De Boston Bombings waren geen aanslag op de Verenigde Staten. Het waren aanslagen op de mens. Het kind dat niet langer speelt, de sporter die niet meer rennen kan.
Afschuwelijk, afschrikwekkend, maar terwijl duizenden stilstaan, de president met gerechte rug verloren uit het raam van zijn Oval Office kijkt, kerken volstromen en bloemen en teddyberen met honderden tegelijk worden neergelegd is er een voortdurende aanslagreeks waar niemand het over heeft.
3587 Amerikanen zijn door kogelvuur omgekomen sinds het schietdrama in het slaperige stadje Newtown.
Vorige week alleen zijn er minstens 86 Amerikanen dodelijk getroffen door kogelvuur op eigen bodem.
Terwijl het bloed over de straatstenen stroomt, harten met kogels worden doorboord en hersens tegen muren uiteenspatten, spreekt de wereld over terroristen, kruimeltjesdieven van de wereldgeschiedenis… Het echte terreur blijft onbesproken. Het echte terreur wordt doodgezwegen. Het echte terreur van wapens en kogels, geweren en pistolen miskend.
De reden is simpel, de wapenindustrie is machtiger dan het volk, de stem van de wapenlobby klinkt duizenden malen luider dan de stilte van de slachtoffers. Werkgelegenheid, mannelijke eer en prestige, economische ontwikkeling, een miljardenindustrie, alles staat op het spel.
De Amerikaanse vice president John Bidan mag wanhopig een offensief tegen het wapenverkoop van het vrije westen zijn begonnen, ondertussen bouwt de wapenindustrie onvermoeibaar door aan grotere wapens, ingenieuzere systemen, Dromes en kernkoppen, kruisraketten en warmteschilden, hittegeleiders en cyberbullets, ook in Nederland dat zelfs een van de grootste landmijnproducenten ter wereld is.
Niemand die durft uit te zoeken hoeveel oorlogen begonnen zijn omwille van de wapenindustrie, en hoeveel van hen om dezelfde reden zijn gerekt.

Zou Israël ook zo snel naar de wapens grijpen als de wapenindustrie niet een van haar sterkste economische pijlers was? Zou de diplomatieke optie ook zo worden gewantrouwd als het hele volk geen opleiding in het leger had gehad? Zouden de Egyptenaren in dezelfde dictatoriale greep verstrikt zitten als het Egyptische leger niet zoveel miljarden steun kreeg. En waarom krijgt het die miljarden? Om hoegenaamd de vrede met Israël te bewaren? Wapens voor een stabiele grens? De Amerikaanse overheid betaalt graag in natura, verstrekt graag steun door grote orders bij haar eigen defensiebedrijven te plaatsen. Ze is niet de enige. Rusland, Groot-Brittanië, Frankrijk, China, ze doen precies hetzelfde. Als wapengrootmachten kopen ze diplomatieke steun en sluiten ze economische deals door hun eigen wapenindustrie te spekken en diezelfde wapens dan ruimhartig aan schurkenstaatjes uit te delen waardoor er vervolgens nog veel meer wapens moeten worden gemaakt om de nieuwe gevaren de baas te zijn.

Wat als het Chinese volk op die bewuste dag in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede niet voor tanks had gestaan maar rechtstreeks de overheidsgebouwen in kon lopen? Wat als niet alleen studenten, maar ook de Chinese boeren en arbeiders zonder angst om te sterven de straat op hadden kunnen gaan? Hoe had de wereld eruit gezien met geen kapitalistisch-communistisch maar een democratisch China aan het roer? Wat als drugsbazen geen jongeren meer voor met automatische geweren om de arm tot guerrillastrijders op konden leiden? Hoe zouden de Zuid-Amerikaanse achterlanden kunnen floreren, de Afrikaanse hooglanden schitteren, als al die rivaliserende bendes, narcoticabazen en warlords voor eens en altijd van het toneel zouden verdwijnen. De wapens van de grote landen druppelen door tot de kleine handen, tot de gewone man op straat. Hij voelt zich bedreigd, ontredderd, ongezien en onbegrepen en schiet. Een loone wolf. Iedereen is een potentieel veiligheidsgevaar. Doe maar een kogelvrijvest om. Want u en ik, we gaan het allemaal een keer meemaken, een aanslag, een schietpartij, een bom, een auto, ik zet me schrap, dat het gaat gebeuren is geen vraag… wel wanneer.

We zijn vergeten hoe het was om als kind gewoon naar een Leidse school te gaan zonder angst voor een schietpartij. Op Kroningsdag te feesten zonder van elke hoek van de straat begluurd te worden door honderden grotere en kleinere camera’s, de waakzame ogen van politie en veiligheidsdiensten, moet hossen tussen dranghekken en seinborden. De sierlijk rennende marathonlopers aan te moedigen zonder na te denken over verdachte rugtassen en kneedexplosieven.

De wapenindustrie moet op de schop. Defensiebudgetten teruggedrongen. Chemische en biologische wapens voor eens en altijd de deur uitgedaan. Ik hoor de stemmen al: dat kan niet, het is een utopie, want de vijand, de ander, de buurman zal hier nooit in meegaan. En dus laten we ons collectief gijzelen, bouwen landen hun wapenarsenalen op, dingen steeds meer naties naar een atoombom, jagen terroristen op chemische wapens en wordt er met chemische wapens op zogenaamde terroristen gejaagd, belanden er steeds meer pistolen in de nachtkastjes, verschijnen er overal scanners en detectiepoortjes en gaan huizen en pleinen, winkels en gebouwen op slot, voelt niemand zich nog langer veilig op straat.
Het wordt tijd voor een wereldwijde conferentie waarin de totale wildgroei aan wapens aan banden wordt gelegd. Nu is het moment voor een grondig onderzoek naar de macht van de wapenindustrie, de oorlogslobby. Een herziening van de ongeremde oorlogseconomie. Geen spervuur van argumenten die dat weerlegt.

4 Comments
 • Gharib

  top geschreven!, helemaal mee eens.

  Beantwoorden
 • harry

  helemaal waar, maar laten de burgers in de VS eerst maar eens naar zichzelf kijken, een heleboel klampen zich vast aan een eeuwenoud wetsartikel waarin staat dat iedere burger het recht heeft om een wapen te dragen en als iemand daar ook maar iets over wil zeggen, is de wereld in een keer veels te klein geworden.
  Laat de VS eerst maar eens het tweede amendement afschaffen, zou al heel wat schelen.
  En wat betreft de internationale wapenterreur van de landen, tja ik ben bang dat dat voorlopig nog wel een tijd zal duren.

  Beantwoorden
 • Durendal

  De Amerikaanse wapen industrie is een gevolg van een verstopte overheidssubsidie voor haar high tech industrie.Practisch alle grote technische ontwikkelingen komen uit defensie projecten.Het internet,lasers,microprocessors,computers,verschillende materialen , vliegtuigen,software,ik kan even zo doorgaan.Alle R&D research & development wordt door belastingbetalers gedragen waarna private ondernemingen er winst mee mogen maken.Een Apple zou niet kunnen bestaan zonder.Private wapenverkoop in de VS is een historisch gegeven ,afkomstig van haar ontstaan als kolonisten staat.De inheemse bevolking moest uitgeroeid en onder controle gehouden worden en van hun land verdreven.George Washington schreef erover.De angst onder blanke middenstanders voor hun armere gekleurde medemensen is een grote drijfveer achter de NRA of National Rifle Association die politici lobbyed en omkoopt om tegen wapenwetgeving te stemmen.In het Midden Oosten is het vooral de behoefte de olie reserves te controleren dat beleid bepaald.Zo worden er wapens geleverd aan Israel (net als de VS een kolonisten staat) waarna de Arabische dictators ook weer voor miljarden olie dollars aan wapens kopen.De wapen leveranties aan Egypte zijn bedoeld om te voorkomen dat Egypte een bedreiging kan vormen.De oktober oorlog/Yom Kippur oorlog was bijna in een catastrofe geëindigd voor Israël omdat zij niet voorbereid waren op het Sovjet wapentuig vooral de SAM en anti tank raketten.De aanslagen in Boston zijn wel echt terrorisme , maar zij valt in het niet bij staats terrorisme,en het terrorisme van het groot kapitaal.

  Beantwoorden
 • harry

  De “inheemse bevolking”is inmiddels onder controle, waar de blanken wel bang voor zijn is misschien wel de armere gekleurde medemens, maar waar ze vooral bang voor zijn is hun eigen overheid.
  Kijk maar naar de tv uitzending waar die vent tekeer ging, neem de bevolking de wapens af, dictatuur ligt op de loer, met alle ellende van dien, zoals de eerste en tweede wereldoorlog was zijn luidruchtige betoog.
  Als een groot deel van een bevolking zijn regering niet vertrouwt en vice-versa zal er in een land als de VS niet veel veranderen en zullen er elk jaar ongeveer 10.000 doden vallen door wapengeweld en ook door ongelukken door kinderen die spelen met wapens omdat de ouders hun wapens niet goed opbergen.
  Wat het Midden-Oosten betreft. de VS en niet alleen de VS hebben een zeer kwalijke rol wat betreft wapenleveranties aan regimes die de VS welgevallig zijn, maar de bevolking van die landen onderdrukt.
  Kijk maar wat er gebeurde in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw in Latijns-Amerika.
  Duizenden mensen zijn toen vermoord door regimes die niet wilden dat de bevolking ook iets van politieke invloed wilden hebben, vermoord door wapens die geleverd zijn door de VS.
  En wat er in Afrika gebeurde, daar lusten de honden helemaal geen brood van.
  En nu zijn er in Syrie chemische wapens gebruikt in de burgeroorlog, Goh, wie zou die grondstoffen geleverd hebben zodat daar die wapens gemaakt van konden worden.
  Mischien weet tsaar vladimier, als vriend van Assad daar meer van.
  Dus de conclusie is duidelijk, het probleem is niet direct de groep die via aanslagen of wat dan ook aandacht of paniek wil zaaien, het probleem zijn de regeringen die ten koste van alles proberen de macht te behouden en fabrikanten die gesteund door hun regeringen die regeringen van wapens voorzien.

  Beantwoorden

Geef een reactie