Blog

05 mei / Sterk staaltje omdenken

 

De Arabische wereld moet na ‘Brussel’ niet met beschuldigende vinger naar het Westen wijzen, maar kritisch naar zichzelf kijken. 

hqdefault_4De recente aanslagen in Brussel zijn niet aan de Arabische media voorbijgegaan. Natuurlijk wordt er met shock over én weerzin tegen IS gesproken en geschreven, maar er is ook een tweede discours. Daarin wordt niet alleen IS als een on-islamitisch (westers) complot afgeschilderd, maar wordt vrijwel dagelijks fel bericht over onheuse behandeling van moslims en de blinde haat die westerlingen jegens de islam zouden koesteren.

Des te dapperder is de column van de liberale Saudische journalist Nadine Al-Budair, die vanuit Qatar schrijft voor de Koeweitse krant Al Rai. Daarin stelt ze openlijk de vraag hoe moslims zouden reageren als christenen zichzelf tussen hen zouden opblazen en hun geloof met geweld zouden opdringen.

‘Stel je voor’, schrijft Al-Budair, ‘dat een westerse jongere hierheen komt voor een zelfmoordmissie. Stel je voor dat priesters door luidsprekers schreeuwen: “Elimineer de moslims en versla ze allemaal.” Stel je voor dat we een eindeloze hoeveelheid buitenlanders visums zouden geven, nette banen, gratis onderwijs, gezondheidszorg.’

Haar opsomming is lang, gedetailleerd en buitengewoon pijnlijk. Al-Budair hekelt de Arabische analisten die slechts beweren dat de terroristen niet de islam vertegenwoordigen. ‘Dit is alles wat we kunnen doen, onszelf vrijpleiten van schuld’, aldus de Saudische. Volgens haar zou de islamitische wereld zelfbeschouwend moeten zijn en hervormingen moeten doorvoeren, in plaats van de westerse houding jegens haar veroordelen.

We hebben meer stemmen nodig als die van Al-Budair, die de Arabische wereld een spiegel voorhoudt. En moedige Europese equivalenten van haar, die voor het Westen hetzelfde doen.

Deze column verscheen in OneWorld.

Geef een reactie