Blog

27 sep / Stamapen en straattuig

Stamapen en Straattuig

Afgelopen zaterdag was ik in de Apenheul.
Terwijl de doodskopaapjes razendsnel door de bomen klommen en oranjerode blaadjes langzaam naar beneden dwarrelden, genoten m’n vriendin en ik van de zowat eerste en laatste zomerdag van het jaar. Het is wachten tot in oktober de sneeuw valt en het begin december gaat regenen. Het is wellicht geen global warming dat Nederland treft, maar wel climate change volgens mij.
Terwijl we naar de gorilla’s, bonobo-apen en orang oetan’s kijken denk ik na over de bizarre algemene beschouwingen van vorige week.
‘Doe eens normaal man.’
‘Doe zelf eens normaal man.’
‘Doe nou eens rustig man!’
Het was een waar spektakel. Twee Hollandse politici, nee de minister-president van het Koninkrijk der Nederlanden en z’n grote Venloose gedoogpartner die bekvechten als twee hangjongeren op straat. ‘Respect man,’  je hoort het Berberse gelispel er dwars doorheen. Marokkanen mogen dan het etnische monopolie op straattereur hebben, aldus Mijnheer Samson van de PvdA, Rutte en Wilders hebben nu officieel het politieke monopolie op staattereur. Je wordt er haast agressief van…. ‘jo man, doe eens normaal man, donder toch op man,’ het bekt zo lekker.
Op een tak zitten drie kleine aapjes. Eentje heeft donkerbruine haartjes, de andere twee zijn blond. Ze zitten heel gemoedelijk naast elkaar te doen wat apen gewoonlijks doen: eten en vlooien. Af en toe kijken ze op en lachen ze speels naar het publiek.
‘Ah moet je dat zien, wat lief,’ zeg ik tegen m’n vriendin.
Ik heb de woorden nog niet uitgesproken of de twee apen springen elkaar in de haren. Het donkere aapje in het midden kijkt geschrokken om zich heen terwijl z’n linker- en rechterbuurman over elkaar heen duikelen, de boel bij elkaar krijsen en elkaar de haren uit het hoofd trekken.
‘Tjonge,’ roepen we verbaasd. ‘Waar komt dat vandaan?’
Maar dan komt het stamhoofd, een aanzienlijk grote aap die de twee schreeuwlelijken uit elkaar trekt en ze weer naar hun tak verbant.
Wie is in Nederland de stamaap? Wie redt onze natie van het rechtse gekrakeel, het linkse gelispel, het geblaat van klapvee?
Cohen stamelt en stottert terwijl hij wordt weggezet als bedrijfspoedel en schoothond van de VVD. Zijn partij is dezelfde heilloze rechtse richting in gegaan als het CDA – weg met de armoedebestrijding, welkom stigmatiserende opmerkingen over de ‘Kut-Marokkaan’.
Fractievoorzitter van het CDA, Van Haersma-Buma smeekt Wilders met rode konen en plaatsvervangde schaamte om z’n taal te matigen. Het is sleehts koren op de molen voor Grote Geert, die zich een spottende, honende en schamperende weg door het debat baant. Bij de VVD is het stil. Ze likken hun rechtse vingers en laten het CDA het vuile werk opknappen.
De strandpartij van Jolanda Sap, alias Mevrouw Stekkerdoos, heeft het te druk met interne wrevel, machtspolitieke spelletjes, anarchistische zuurpruimen en holle strategieën om een vuist te maken. Roemer lacht zijn vriendelijke burgervaderlach en vreet de PvdA leeg. Zijn buik groeit met de dag.
De SGP, eens voorvechter van het degelijke debat, accepteert Wilder’s geraas en de politieke verloedering in ruil voor een koopvrije zondag. De Partij voor de Dieren is stil en jankt slechts als het om sjacheren en halal-slachten gaat. Opvallend genoeg is de partij dikke maatjes met de PVV, die hondenleed belangrijker vindt dan de toekomst van de EU, de hongerige buikjes in Somalië, de saamhorigheid in een land dat door polarisatie uiteengedreven wordt.
De ChristenUnie praat over vervolgde christenen in Iran en Weet-ik-veel-stan, maar vergeet het lot van christenen en moslims in de Westelijke Jordaanoever. De partij gebruikt de Algemene Politieke Beschouwingen om de regering nogmaals op te roepen niet op het Palestijnse verzoek om een VN-zetel te krijgen in te gaan, volstrekt overbodig overigens want de regering Rutte-Verhagen is de meest pro-Israëlische regering in de Nederlandse geschiedenis.
Een gorilla slaat op z’n borst. De politici krijsen als apen in een kooi, wetende dat niemand luistert, dat het niemand geen bal kan schelen wat er in de Tweede Kamer uitgebroeid en gekonkeld wordt. De echte regelgeving komt immers uit Brussel. En de landkoers wordt maandagochtend in het Torentje tijdens het wekelijkse kopje thee met Wilders bepaald.
Dit kan zo niet doorgaan. Dit zal zo niet doorgaan. De politiek gaat vroeg of laat op de schop. Of we worden opgeslokt in een groter Europa, of we verarmen en verloederen terwijl China de Rotterdamse haven opkoopt, onze bloementeelt overneemt en de Nederlandse student massaal naar Californië uitwijkt, weg van het schrale onderwijs en de belastingdruk, weg van de grijze wolken en de regen, op zoek naar een stamaap die de koppen bij elkaar houdt.

Politics, it seems to me, for years, or all too long, has been concerned with right or left instead of right or wrong ~ Richard Armour


 

1 Comment
 • jack

  Dat het in oktober vaker koud is en het begin december gaat regenen was mij ook al opgevallen.En waarschijnlijk is het in maart weer hartje zomer…logisch toch?
  Maar tot zover de klimatologische beschouwingen…hier een interessante visie van dr.Swaab over apen in relatie tot populistische partijen.(Hij gaat er wel vanuit dat we van de apen afstammen.)

  .

  Is de arabische lente in Weet-ik-veel-stan ook al losgebarsten?

  Beantwoorden

Geef een reactie