Blog

02 okt / Revolutiekoorts op de Ramblas

“We hebben het recht verworven op een onafhankelijke staat”, zo sprak de Catalaanse president Puigdemont afgelopen nacht, die ik bij deze graag tot Che Barcelona omdoop. Een geruisloze coup, zo zouden we het referendum kunnen noemen. In plaats van bommen te laten ontploffen, zoals de boze Basken deden – nooit slim, maak je weinig vrienden mee – trommel je gewoon je fans op om éénmalig Si in te vullen en je bent er.

Dat 58% van de Catalanen geen stem uitbracht, is bij een dergelijke fundamentele kwestie niet alleen onbegrijpelijk, maar ook veelzeggend. 90% van de referendum-gangers stemde voor, maar dit laat slechts zien dat de zwijgende meerderheid letterlijk is zoals ze genoemd wordt. Ze zwijgt, terwijl populisten, anarchisten, terroristen en separatisten luid van zich van zich laten horen.

Het broeit al lang in Barcelona. De stad die één grote toeristische trekpleister werd steeg Madrid al jaren naar de kroon, maar gaat ook aan z’n eigen succes ten onder.  Een Gaudiaans openlucht pretpark, waar Las Vegas nog jaloers op is, zo vind ik de Mediterraanse metropool en zesde grootste stad van Europa. Magneet voor toeristen en terroristen die hun wapens leegspuiten op juist de gewone mens met maar één wens: even in een zoete droom te leven,.

Nu willen de Catalanen op het eigen pluche gaan zitten. Als ik de heldhaftige woorden van politieke generaal Che Barca mag geloven roept hij gewoon de onafhankelijkheid uit. Om zonder pardon door de Spaanse politie te worden gearresteerd, en dan? Revolutiekoorts op de Ramblas. Olé voor de matador die de Spaanse regering als een dolle stier op rood doek af laat rennen.

Dit heet nou blufpoker op het hoogste niveau. Ik hoor het geratel al, van machinegeweren, maar ook van de gokautomaten. Wie overspeelt als eerst z’n hand? Reageert de Spaanse regering te arrogant, dan zal de stille Catalaanse meerderheid misschien toch nog op andere gedachten worden gebracht. Zo niet dan gaat onze Che Barca als een martelaar voor de goede zaak ten onder. Bewierookt in de kleine barretjes waar de laatste echte Catalanen morsige plakken ham eten en juichen voor de enige onbetwiste koning: FC Barcelona.

 

Deze week is Mounir Samuel de avondschrijver voor het radio-programma Nooit Meer Slapen op Radio 1 (VPRO) en verzorgt hij een dagelijkse column bij het nieuws van die dag.

Geef een reactie