Blog

15 mei / Revolutie in de polder – 21-24 mei grote tour door Zeeland

Uit de Provinciale Zeeuwse Courant
Door Rolf Bosboom

Ze ziet ernaar uit. Vanaf maandag verblijft schrijfster en Midden Oosten-deskundige Monique Samuel een week in Zeeland, op uitnodiging van COS Zeeland. In het kader van de Maand van de Vrijheid verzorgt ze lezingen op scholen, presenteert ze haar nieuwe boek Mozaïek van de revolutie en neemt ze deel aan het Literair Festival in Middelburg.

,,Het gekke is: ik ben op veel plaatsen in de wereld geweest, maar nog nooit in Zeeland. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de Zeeuwen. Voor mij is het een soort ‘Ontdek je eigen land’, bijna een cultureel-antropologisch experiment. Het lijkt me heel interessant om in een paar dagen met in totaal zo’n duizend leerlingen te spreken over vrijheid.”

Monique Samuel, dochter van een Nederlandse moeder en een Egyptische vader, is pas 22 jaar maar heeft al een imposante staat van dienst. Ze maakte naam met de roman Voorbij de horizon, publiceerde  op vele fronten en werd  bekend als Midden-Oostendeskundige tijdens de Egyptische revolutie. ,,Laatst moest ik poseren voor de cover van de Linda. Toen realiseerde ik me: ik ben nu een Bekende Nederlander. Maar het gaat niet om mij, maar om het Midden-Oosten, om rechtvaardigheid.”

Vorige week vrijdag werd Samuels nieuwe boek gepresenteerd: Mozaïek van de revolutie. Het is een verslag van haar reis  door het ‘nieuwe’ Midden-Oosten, in de zomer van 2011. Zoals altijd is ze op zoek naar datgene wat onderbelicht blijft. Ze biedt ‘een kijkje achter de voordeur’.

Door alle recent aandacht heeft de westerse wereld een  beter beeld gekregen van het Midden-Oosten, constateert Samuel. ,,Ik kom bijvoorbeeld uit een Koptische familie. Tegenwoordig zijn er weinig mensen meer die niet weten wat Kopten zijn. Het Midden-Oosten is voor veel mensen meer gaan leven. Alleen al dat er meer over wordt nagedacht, is goed.”

Samuel reist regelmatig naar Egypte, haar tweede vaderland. Na de val van Mubarak is het land veranderd, zegt ze. ,,Het leger zit er nog, maar er zijn deze maand wel presidentsverkiezingen. Mensen zullen  niet meer accepteren dat er een of andere gek weer dertig jaar in het zadel zit. En er is debat, discussie. Zelfs mijn analfabete oma volgt nu elk politiek debat en gaat stemmen.”

Voor haar tournee langs  Zeeuwse scholen schreef ze een indrukwekkende novelle: De laatste held. Het verhaal is geïnspireerd op een schokkende video waarop te zien is hoe een  protesterende jongen die kalm  over straat loopt  door agenten wordt neergeschoten.

Het verhaal biedt volop stof om met de Zeeuwse jongeren in gesprek te gaan. ,,Ik wil hun vooral laten nadenken over de volle betekenis van vrijheid en hoe ver zij willen gaan voor de vrijheid. Ben je echt honderd procent vrij om te zeggen wat je voelt of denkt?”

Monique Samuel houdt woensdag 23 mei in De Drukkerij in Middelburg een lezing over haar boek ‘Mozaïek van de revolutie’. Aanvang: 16.30 uur.

’s Avonds is Samuel samen met David van Reybrouck en Elvis Peeters tijdens het Literair Festival in de Wandelkerk in Middelburg. De avond staat in het teken van vrijheid en heeft als speciaal thema Afrika. Aanvang: 19.30 uur.

Geef een reactie