Blog

09 mrt / Religieuze spanningen Egypte op de spits gedreven

Religieuze spanningen Egypte op de spits gedreven

Wat begon als een kortstondige romance tussen een christelijke jongen en een islamitisch meisje in het dorp Sool in Atfieh in de provincie Helwan iets ten zuiden van Caïro, loopt uit op een nationale rel. Met dinsdag massademonstraties in Caïro en 13 christelijke doden 57 gewonden in Muqattam, een christelijke wijk met de wereldberoemde rotskerk, aldus een ziekenhuismedewerker aan de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.

Het was een onschuldige doch ongewenste verliefdheid. Zo stellen christelijke dorpsgenoten. Natuurlijk, een christelijke jongen mag geen relatie met een moslimmeisje hebben. Maar de situatie was opgelost. De priester en de imam hadden elkaar ontmoet en afgesproken dat de jongen en het meisje elkaar niet zouden zien. De families waren tot een overeenstemming gekomen en het christelijke gezin was uit het dorp verbannen.

Een geradicaliseerde neef van de islamitische familie nam hier echter geen genoegen mee. Hij ging naar de vader van het desbetreffende meisje en stelde dat de familie-eer was bezoedeld en dat bloed moest vloeien. De ruzie tussen de neef en de vader liep zo hoog op dat zij elkaar vermoorden.
Toen begon de rel. Want twee islamitische doden om een christen? Onaanvaardbaar.

De kerk werd in brand gestoken en alle christenen werden hun huizen uitgejaagd. Het gaat hier om duizenden christelijke inwoners in een overwegend islamitisch dorp. Het leger kwam snel tussenbeide een stelden dat de christenen terug naar huis moesten en dat de kerk op kosten van het leger zou worden herbouwd. Maar de islamitische inwoners van Sool wilden bidden op de plaats van de kerk, om er zo heilige grond van te maken en er een moskee te kunnen bouwen. De keuze werd uiteindelijk aan de priester overgelaten.

‘We kunnen de kerk op dezelfde plek herbouwen of op een andere plek,’ aldus het leger. ‘Maar herbouwen zullen we het.’
Na lang wikken en wegen stelden de Koptische kerk echter dat zij graag de kerk op dezelfde plek wilde herbouwen. ‘Wie garandeert ons anders niet dat onze kerken voortdurend in brand worden gestoken en er moskeeën worden gebouwd?’ Is de heersende gedachte.

De nijpende situatie is nu het onderwerp van de dag in Egypte. De 7.000 verdreven christenen demonstreerden dinsdag voor het mediagebouw in Cairo. Priesters, imams, militairen en betrokken partijen zijn niet van de tv af te slaan. Het verkeer in half Cairo lag lam in verband met de grote demonstraties. Er braken ook gevechten uit, waarbij zes christenen omkwamen.
Aan het eind van de dag werd de situatie weer wat rustiger, maar de religieuze spanningen in Egypte zijn zorgwekkend.
Discriminatie en geweld tegen Kopten zijn al jaren schering en inslag. Tijdens de Egyptische revolutie demonstreerden christenen hand in hand met moslims. En op radio en tv wordt de eenheid van christenen en moslims voortdurend benadrukt.

Veel moslims stellen zich positiever op tegen christenen en pleiten voor een nieuw Egypte. Tegelijkertijd zijn er radicale groepen die met name in Zuid-Egypte heersende spanningen tussen verschillende stammen en religieuze groepen proberen te exploiteren. Ook de in verdrukking geraakte ‘honden van Mubarak’ (corrupte zakenlieden en oude vrienden van het regime) lijken Egypte te willen destabiliseren. Daarnaast speelt de Moslimbroederschap een opruiende rol. Ze roept mensen op het geweld van christenen tegen moslims niet te accepteren en stelt kritische vragen bij kerkbouw.
Zorgwekkend is het bezoek van de Turkse premier Erdogan die met het leger en de Moslimbroederschap aan één tafel zat. Het statement vanuit Turkije is duidelijk; Egypte krijgt een islamitisch bestuur met het leger als controleur.

Toch zijn er ook lichtpuntjes. Hoewel decenniaoude spanningen op de spits worden gedreven, is er nu voor het eerst de openheid en vrijheid om te demonstreren en over de kwestie te spreken. Tot voorheen gaf de staatsteelvisie of de radio nauwelijks aandacht aan Koptisch-georiënteerde onderwerpen. Nu ziet heel Egypte dat duizenden christenen uit hun huizen zijn verjaagd. Het leger probeert de situatie zo goed mogelijk onder controle te houden, maar kampt met een tekort aan personeel en materieel. Ook worden veel plunderingen van faraonische opgravingssites en graven gemeld.
Ondertussen heerst in grote delen van Egypte totale wetteloosheid. De politie komt weer langzaam op de been maar is in grote delen van onder meer de Sinaï nog niet terug. Dit omdat per politieagent moet worden vastgesteld wat zijn rol tijdens en voor de revolutie is geweest.

Toch blijf ik hoopvol. De heersende anarchie moet niet langer aanhouden, maar het politieke debat gaat de goede kant op. Op televisie wordt uitgebreid gediscussieerd hoe er straks moet worden gestemd: elektronisch of met het potlood? Welke symbolen kunnen worden gebruikt voor analfabeten? En moet er cameratoezicht zijn om fraude en intimidatie te voorkomen? De kranten vinden immer gretig aftrek en of je nu in de taxi zit of de metro, iedereen praat over politiek. Mensen zijn nog steeds euforisch, al nemen de zorgen toe. Over de situatie van de Kopten in het Zuiden en de vele kerkverbrandingen en moordpartijen daar, over de totale afwezigheid van toeristen (de resorts aan de Rode Zee hebben een bezettingsgraad van 8% – voornamelijk Egyptenaren die profiteren van de bespottelijk lage prijzen) en de al maanden niet uitbetaalde salarissen.

Khan al-Khalili, de grootste bazaar ter wereld, toont een trieste aanblik. Gisteren was mijn moeder de enige Westerse vrouw die er rondliep. De verkopers dongen om haar hand. Ze hadden in geen weken een ‘toerist’ gezien. Niet meer dan vier toeristen hebben m’n ouders tijdens hun verblijf geteld. En dat terwijl het toerisme de motor van de Egyptische economie is. ‘Ik voel me veilig en heel welkom,’ zei m’n moeder gisteren aan de telefoon. ‘Maar onze ogen moeten gericht blijven op de christenen…. We moeten de Kopten niet vergeten. Islamitische radicalen proberen het huidige machtsvacuüm enorm te exploiteren en hoewel veel Egyptenaren zich nog zo van het geweld distantiëren, is er geen christen die zich nu echt veilig voelt.’

 

13 Comments
 • Paul

  Ja Monique, het is allemaal een herhaling van zetten. Niet zo lang geleden werd op de Nederlandse tv de serie The Tudors vertoond, dit speelde rond 1500 en echt er is niets veranderd. We kunnen het als mens niet verdragen “niet te weten” dus gaan we “geloven” en daarmee wordt het gif van onverdraagzaamheid gezaaid. De loketten van de goden verkopen hun eigen geloof omwille van macht over hij/zij die er anders over denkt, desnoods tot de dood er op volgt. Slaap zacht Egyptische revolutie, uw Waterloo zal geschieden in bloed van onverdraagzaamheid, hoe triest het ook is. Blijkbaar willen we niet weten dat het “niet weten” niet betekent dat we moeten “geloven”. Hoe lang is de weg die we nog moeten gaan?

  Beantwoorden
 • Giuseppe

  Als de Palestijnen een eigen staat krijgen, dan hoop ik dat de Kopten er ook een krijgen.

  Beantwoorden
 • Roland

  Zou het niet beter zijn als de Kopten hun eigen Christelijke staat vormen?
  Scheiding ipv doormodderen met al het communaal geweld en discriminatie als gevolg? Dit is niet iets nieuws maar is al eeuwen aan de gang.En ik weet geen oplossing net als bij een slecht huwelijk kan het beter zijn om van elkaar te scheiden om wille van de lieve vrede.Het idee van een staat waarin Christenen en Moslims in vrede met elkaar leven en waar geen sprake is van discriminatie of communaal geweld is historisch nog nooit vertoond.

  Beantwoorden
 • Burim

  In en in triest de gebeurtenissen van de afgelopen dagen in Egypte. Hoop dat de Tahrir-plein de geschiedenis zal ingaan als de plaats waar moslims en christenen gebroederlijk Mubarak ten val brachten, en niet als de plaats waar ze elkaar de hersens insloegen. Die kant lijkt het nu op te gaan.

  @Roland

  “Het idee van een staat waarin Christenen en Moslims in vrede met elkaar leven en waar geen sprake is van discriminatie of communaal geweld is historisch nog nooit vertoond.”

  Dat is aantoonbaar onjuist. Albanië is zo’n land!

  Beantwoorden
 • Marc

  Er is natuurlijk maar een echte oplossing, en dat is dat moslims de haatzaaiende delen van de koran onder ogen zien, en afwijzen!

  Beantwoorden
 • Cees

  Een christelijke jongen mag geen relatie met een moslim meisje hebben. MAAR een moslim mag wel een relatie met een christelijk meisje hebben. Alleen daaruit al zie je de discriminatie die de islam teweeg brengt. Geloof maakt meer kapot dan je lief is.

  Beantwoorden
 • Joost

  We mogen hopen dat er steeds meer Moslims denken als mensen onder elkaar. Laten we wel wezen, door de belachelijke sociale controle gaan horden mensen zich anders gedragen dan hun hart en ingeeft, en dat wordt gevoed door de extremisten. Zolang er geen corrigerende werking uitgaat van de staat hebben de Christenen (Kopten) aldaar fors te duchten van de door ectremisten aangewakkerde mening. laten we hopen dat de alsmaar beter wordende vrije meningsuiting en nieuwsgaring middels moderne sociale media de Moslims de ogen openen…..

  Beantwoorden
 • Aad

  Grappig, hierboven pleiten twee mensen voor een Koptische staat.
  Die bestaat al vele duizenden jaren, Egypte.
  Echter sinds de Arabische veroveringen in de zevende eeuw is die Koptische staat bezet.

  Beantwoorden
 • Oedjepoed

  Daar waar de Islam zich roert, heeft een ieder het beroerd.

  Beantwoorden
 • Cyriel

  Beste Monique, ik neem aan dat je net als ik in Egypte woont en werkt. Ik vind wel dat je in je blog niet halve waarheden moet vertellen. Nadat de 7000 Christenen voor het Mediagebouw hadden gedemonstreerd braken er gevechten uit. Klopt want ik was net 2 dagen eerder in Cairo, de spanning was toen ook al goed voelbaar! Maar waarom vertel je niet dat ook 5 moslims tijdens die gevechten zijn omgekomen? Waarom vertel je niet dat gewapende bendes veelal (al dan niet gestuurd door de moslimbroederschap, maar zeer zeker wel door “oude aanhangers” van het Mubarak tijdperk) de orde betaald en bewust verstoren (zowel kerken neerbranden, als ook winkels van moslims in de fik steken) om zo de 2 religies tegen elkaar op te zetten? Daarmee proberen ze angst onder de bevolking te creeeren met de hoop dat mensen alsnog terug verlangen naar het regime onder Mubarak waar men het met de mensenrechten niet zou nauw nam! In mijn project werk ik samen met moslims en Kopten. In mijn appartement boven mij deelt mijn vertaler een moslim, het appartement met een Kopt, onze officemanager!! Dus als mensen maar willen en niet klakkeloos maar alle media geloven dan is er zeker een uitweg, en jouw blog doet hard aan die media polarisatie mee! Hier dan een laatste, wist je dat achter de aanslag op de Koptische kerk in Alexandria naar alle waarschijnlijkheid de toenmalige minister van binnenlandse zaken zat (waar dus de politie onder valt)??. Kijk die feiten gooien toch een ander licht op het geheel! Mensen zijn dom en kuddedieren en geloven echt wat de eerste de beste krant of politicus roept, of je nu moslim of Kopt bent!!

  Beantwoorden
 • Cyriel

  @Burim
  Albanie?? Heb ik toevallig ook ruim een jaar gewoond en gewerkt! Onder het tijdperk van Hoxa was maar een geloof toegestaan, en je raad wel welk? Katholieken beleidden hun geloof in die donkere dagen veelal ondergronds met alle gevaren van dien. En als je ziet hoeveel moskeeen sinds het verval zijn herrezen in vgl met kerken…tsja dan vrees ik toch het ergste!!

  Beantwoorden
 • Daniel565

  Maar het is toch helemaal niet erg om gediscrimineerd of vermoord te worden. Zolang het maar niet door Israel gebeurd.

  Beantwoorden
 • verteller

  Ik hoop echt dat Egypte een democratisch land wordt.
  Meer iets zegt me het gaat niet gebeuren.

  Zolang hun cultuur van eer boven alles, zelfs boven de waarheid, wordt het niets met Egypte.

  Dit filmpje is het zoveelste bewijs:

  Beantwoorden

Geef een reactie