Blog

05 mrt / Religieus misbruik


Dus de westerse overheden hebben IS nu echt de oorlog verklaard.
Niet alleen in dat verre Nabije Oosten, maar ook in eigen land.

Wat weinigen lijken te beseffen is dat deze IS-strijders en IS-sympathisanten (niemand weet precies hoeveel het er zijn) op het Europese continent, geen achtergebleven jongeren zijn in een uitzichtloze achterstandswijk.
Het zijn geen buitenlanders ook die vanuit een uitgestrekte zandbank met een bomgordel komen aangevlogen.
Het zijn onze eigen kinderen, onze eigen burgers, niet eens noodzakelijkerwijs van Arabische origine, maar evengoed blank of zwart, pas bekeerden die in hun ijver voor hun nieuwe geloof direct de meest radicale rigoreuze afwijzende versie omarmen en daarmee zichzelf niet alleen buiten onze samenleving plaatsen – maar diezelfde samenleving de oorlog verklaren.
Met opleidingsgraad heeft het weinig te maken. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat veel van de geradicaliseerde jongeren juist zeer hoog-opgeleid zijn en relatief beter geïntegreerd dan leeftijdsgenoten. Ze zijn derde-generatie migrant. Spreken de taal vloeiend. Kondigen hun jihad af in plats Haags of onvervalst Vlaams.

Aanvallen als die op Charlie Hebdo, het verijdelde plot in België en de schietpartij in Kopenhagen zijn dan ook vooral het resultaat van geradicaliseerde ideologische extremen binnen het continent Europa.

De radicalisering van een groeiend aantal (al dan niet recentelijk tot de islam bekeerde) jongeren en de oprukkende aanwezigheid van IS en haar sympathisanten gaat hand in hand – of wordt zelfs aangewakkerd door – de opkomst van rechts-populistisch (of in het geval van Charlie Hebdo radicaal links-islamofoob) Europa. Zij dienen elkaar tot brandstof. Hierbij wordt de islam door beide groepen gebruikt als inspiratiebron, of dreiging van ongekende proportie. Misbruik heet dat.

Dit was mijn laatste kort commentaar voor OneWorld. Helaas heeft de redactie besloten de auteurs op te schonen. Ik heb de rubriek altijd met veel enthousiasme geschreven. Dank! Gelukkig blijft mijn blog immer online!

 

1 Comment

Geef een reactie