Blog

26 feb / Oranje boven! Geef hen bier en spelen!

Enkele jaren geleden deed ik in al mijn jeugdige overmoed in het Leids Universitair Weekblad Mare een gevaarlijke uitspraak: “eigenlijk mag ik het misschien niet zeggen, maar ik vind een koningshuis niet zo democratisch”. Deze in mijn ogen redelijk feitelijke constatering bleek veel gevoeliger te liggen dan ik had verwacht. Niet alleen kreeg ik van verschillende professoren en docenten een standje, ook reageerden koningsgezinde medestudenten verontwaardigd en stuurde de emeritus Rector-Magnificus mij hoogstpersoonlijk een woedende op de typemachine uitgetypte brief, inclusief zegel en imposante handtekening.

Ironisch genoeg beschreef ik in mijn column juist een college politieke psychologie waarin aandacht werd besteed aan verschillende vormen van socialisatie zoals politieke socialisatie, etnische of rassensocialisatie, democratisch burgerschapssocialisatie en als kroon op alle socialisaties… monarchiesocialisatie. Of te wel: het proces (vaak van buitenaf gestuurd) dat ons doet denken dat we de monarchie helemaal geweldig vinden.

Nu de Koningin op 30 april het gouden stokje doorgeeft en we opeens zelfs twee vorsten krijgen maakt Nederland zich op voor de grootste, meest uitbundige en waarschijnlijk gekste Koninginnedag in zijn nationale geschiedenis. Talkshows en kranten worden gevuld met veiligheidsanalyses, feestgedruisvoorspellingen, terugblikken op het wel en wee van de vertrekkende Majesteit en vooruitblikken op de aanstaande(n). In alle party-voorpret is het lastig kritische vragen stellen. De keuze van H.M. Beatrix om juist op 30 april haar zoon aan te laten treden is natuurlijk geen toeval – evenals de enigszins late aankondiging ervan. Nederland krijgt net genoeg tijd om de Oranjedag-festiviteiten verder op te leuken, maar niet genoeg tijd om over de repercussies van weer dertig of veertig jaar Koninklijk bestuur na te denken.

Ook het besluit om Prinses Máxima tot Koningin te verheffen is niet ondoordacht. De warmbloedige Argentijnse is al sinds jaar en dag populairder dan haar man. Sterker nog, haar populariteit piekt zelfs uit boven die van de Koningin zelf. Zij moet dan ook de monarchie redden. Het Koningshuis nieuw leven inblazen. Daarom ook de grootschalige feestelijkheden rond de eerdere huwelijksvoltrekking. Máxima’s charmante lach en aandoenlijke Nederlands in de interviews beroerden onze harten. Maar ook de emotionele show in de ArenA, de tango, de traan, ja zelfs de kus die ons Koningspaar in een keer een stuk sexier maakten dan dat van Engeland, waren allen beoogd, geënsceneerd zelfs, om ervoor te zorgen dat wij – lieve brave burgers – van onze aanstaande Koningin gaan houden, haar in onze harten sluiten, genoeg zelfs om haar man als Koning te accepteren, haar dochters als prinsessen door het leven te laten gaan.
De komende weken zal de oranjegekte alleen maar toenemen. Alles bouwt toe naar dat ene momentum. Er worden wilde plannen gemaakt, zoals een gemeenschappelijke uitbarsting van nationale feestvreugde. In heel het land moet het volk dansend, zingend en muziek maken de straat op om op hetzelfde moment één lied te zingen, een explosie van chauvinistische volksliefde voor onze natie, onze eigen God op aarde – de nieuwe Koning.

Het Koningshuis verbindt wordt er van links tot rechts geroepen. Het is iets unieks en eigens, iets wat ons tot Nederland maakt. Niets is minder waar, niet het bestaan van het Koningshuis verbindt, wij worden verbonden om zo het voortbestaan van het Koningshuis te garanderen, daarom is er Koninginnedag, daarom al dat oranje en rood-wit-blauw.

Het grootste feest van Nederland is een briljante formule om ons vooral heel Koningsgezind te maken en te houden. Want niemand durft dit feestje te verpesten. Ook ik niet. Ons eigen bier en spelen zorgt ervoor dat wij straks zonder ook maar de minste kritische kanttekening uitbundig met vlaggetjes staan te zwaaien en zonder referendum of enige andere inspraak weer jaren vastzitten aan een ceremonieel staatshoofd dat misschien niet eens de beste man op de beste plaats is, maar wel een vrouw heeft met een betoverende glimlach. Oranje boven!

15 Comments
 • Gerrit-vL

  Je weet het mooi te zeggen. Maar wat ik nu mis, is waarom het niet gekozen koningshuis minder democratisch zou zijn dan het kiezen van partijen die vóór de verkiezingen beloven wat het volk graag wil horen en na de verkiezingen hun eigen gang gaan.

  Beantwoorden
 • De echte Koning van Israel en 'Egypte'

  Ik geef u een koning in mijn toorn
  Hosea 13:11
  “Ik geef u een koning in mijn toorn, en Ik neem hem weg in mijn verbolgenheid.”

  Toorn en verbolgenheid, daaruit spreekt grote emotie van God. Als ik dit vers lees, kan ik alleen maar denken aan het kruis. Daar droeg de koning die God had gegeven de toorn en verbolgenheid over de zonde. Daar kreeg de wereld haar Koning en werd zij bevrijd van schuld. Onze Koning droeg Gods toorn voor onze vrede. Hij werd weggenomen, zodat wij eeuwig kunnen leven. Ja, aan het kruis werd ons een Koning gegeven, die door zijn offer, ons tot koningen heeft gemaakt. Glorie en eer aan Hem die zit op de troon, halleluja!

  Gebed: “Wat een genade en wat een uitkomst, leven uit de dood, dank U, Vader, voor uw oneindige goedheid, amen.”

  PS.Lieve mooie Monique jij bent pas een koningskind! Zing het uit en verheug je want de ware Koning is nederig en zachtmoedig en gezeten op een ezelsveulen en woont in de harten van miljoenen. God omhelst JOU in Jezus Christus prachtmeid!

  Beantwoorden
 • Ruud van Delft

  Ik weet dat de zorgen om de populariteit ook intern leeft. In de tijd van Koningin Juliana en Prins Berhard ging de uitspraak ook al: Geef ons heden ons dagelijks brood, en om de twee jaar een watersnood.

  Beantwoorden
 • janfreak

  Tja, maar je moet niet vergeten dat wij een binding met Oranje hebben, ook al heeft het bestaande koningshuis daar niet bepaald verwantschap mee. Maar de goede oude Willem heeft ons nu eenmaal bevrijd van het juk van de Spanjaarden en zodoende zijn we nog ( velen van ons althans) oranjegezind. Wij krijgen echter niet zoals je schrijft twee vorsten, maar éen vorst en één vorstin.. Ben het wel met je eens dat Maxima meer in haar mars lijkt te hebben dan Willem Alexander.

  Beantwoorden
 • Harry uut Grunn-stad

  Soestdijk , het woord alleen al stond voor mij als Groninger synoniem voor het koninklijk huis , dat het paleis er nu min of meer verlaten bijstaat vind ik zonde , daar horen de Koning en gezin te wonen

  Beantwoorden
 • sjz

  Monique, wellicht kun je je dan meer verheugen over een land waar geen koning (meer) heerst, maar gewoon een democratisch staatshoofd als Morsi?

  Beantwoorden
 • harry

  Hoef het allemaal niet mee te maken, weekje op vakantie

  Beantwoorden
 • sjz

  @janfreak,
  Hoezo heeft het huidige koningshuis weinig verwantschap met (Willem van) Oranje? Of bedoel je dat de afstamming ooit een keer via de vrouwelijk lijn gegaan is, en telt voor jou alleen mannelijke afstamming?

  Beantwoorden
 • Gelland

  Hè hebben we eindelijl weer eens om naar uit te kijken…ik vindt ze gewoon leuk…

  Beantwoorden
 • wijnand

  Misschien moeten we in Nederland eens afstappen van het idee dat alles democratisch geregeld moet zijn. Burgemeestersverkiezingen? Werkt niet. Waterschapsverkiezingen? Werkt niet. Provinciale Statenverkiezingen? Werkt niet. Laten we ons in NL druk maken om dat wat echt belangrijk is: landelijke en gemeentelijke politiek. Laten we de rest van de bestuurlijke organen via indirecte democratie samenstellen. En laten we ons Staatshoofd via erfopvolging bepalen. Er zitten veel meer voordelen aan de monarchie dan dat ene nadeel dat het niet democratisch is. Dat criterium, daar mogen we best van afstappen, want een gekozen staatshoofd levert ons per saldo niets meer op dan een monarchie.

  Beantwoorden
  • MOO

   Niet waar. En het koningshuis zorgt er juist voor dat veel talent verloren gaat. Waarom zitten niet de beste mensen op de juiste plek? Als je niet pro-Oranje en corrupt en chantabel bent, wil Bea je er niet bij hebben. Ze zijn alleen uit op nog meer geld en nog meer macht en geven geen ene zier om de toekomst van ons land. Alleen politici die bereid zijn om HUN doelen te ondersteunen, die mogen meedoen. Daarom wijzigt de koers van rutte: dat zou ie niet doen als Bea er niet zat.

   Beantwoorden
 • Jeroen

  Wat mij betreft, hoeft niet iedereen staatshoofd te kunnen worden, de meeste mensen zijn niet voor deze baan geschikt. Toegegeven, een koning en de beoogde opvolger hoeven ook niet per se geschikt te zijn. Daarom zijn er ook noodmaatregelen in de grondwet opgenomen. De Staten-Generaal kunnen, indien nodig, verklaren dat de koning buiten staat is om het koninklijk gezag uit te oefenen, zie art. 35 van de grondwet. Ook kan in een uitzonderlijke situatie een lid van het koninklijk huis van erfopvolging uitgesloten worden (art. 29 van de grondwet).

  Beantwoorden
 • MOO

  Het zijn gewoon geen leuke mensen. Ze zijn niet populair in het buitenland. Er zijn zoveel schandalen onder het tapijt geveegd, dat van een rechtstaat geen sprake is. We worden wereldwijd uitgelachen met een ongekozen staatshoofd met VEEL macht.

  Beantwoorden
 • Ed

  jammer, Monique, maar prima om geen warm gevoel te krijgen bij onze oranje-dynastie en het Nederlandse oranjegevoel. maar ik vind het al te gemakkelijk om het allemaal maar als PR te bezien en het maar af te keuren omdat het niet democratisch is. Een ruime ruime meerderheid van ons allemaal kan prima leven met de monarchie! (ook als jij er zelf moeite mee hebt)

  Beantwoorden
 • Sarah

  Onze reflecties op het koninklijk huis betreffen vaak alleen onze kant van het verhaal. Of je er nu ‘voor’ bent of moeite hebt met deze ondemocratische poppenkast (een beetje gechargeerd); ‘wij’ gaan er gemakshalve van uit dat ‘zij’ blij zijn met het leven dat ze leiden.
  Wanneer ik Beatrix weer het zoveelste gebouw zie openen, Willem-Alexander met een wc-pot zie gooien en er in het journaal aandacht besteed wordt aan het feit dat Amalia voor het eerst naar school gaat, kan ik alleen maar medelijden voelen. Medelijden met mensen die er niet bewust voor hebben gekozen in dit keurslijf gepropt te worden en die ten alle tijden vanaf hun geboorte vol in de aandacht staan.
  Nee, dan ben ik blij dat ik mijn wiegje ergens anders heeft gestaan. Dat ik mijn verjaardag niet elk jaar met de rest van Nederland hoef te vieren. Dat ik gewoon de carrière kan opbouwen die ik voor ogen heb. En dat ik mijn eigen keuzes kan maken.

  p.s. Dit betekent overigens niet dat ik op de dag van de troonswisseling in het oranje gestoken over straat zal springen. Oranje staat mij namelijk niet.

  Beantwoorden

Geef een reactie