Blog

17 mei / Een openhartig, hard gesprek, recht vanuit het hart

Vandaag verschijnt op Gay.nl de eerste aflevering van onze nieuwe talkshow ‘Heart Talk’. Eén keer per maand zal columnist/auteur/politicoloog Mounir Samuel een gesprek voeren met een bekende Nederlander met een bijzonder verhaal. Openhartig, hard, maar altijd recht vanuit het hart. Eerste gast: Tofik Dibi. ‘Ik ben nooit echt boos op je geweest, Mounir, ik was het wel heel erg oneens met wat je toen probeerde te doen.’

Halve Maan
Mei 2012 vroeg Mounir Tofik in praatprogramma De Halve Maan al om kleur te bekennen over zijn geaardheid. ‘Ik ben een jaar geleden uit de kast gekomen en ik heb daarmee een enorme heldenrol vervuld voor heel veel mensen. Nu vraag ik aan jou: je bent zo dapper om die partijlijsttrekkersschapsrol [Dibi was actief voor GroenLinks – red.] aan te vechten terwijl je eigenlijk weet dat je niet gaat winnen, maar waarom durf je niet uit de kast te komen?’. Tofik ontweek destijds de vraag, maar beantwoordde hem niet met een leugen. Begin dit jaar kwam hij alsnog uit de kast, gelijktijdig met het verschijnen van zijn debuutroman Djinn. ‘Ik wilde een van de Marokkanen zijn, moslim zijn, man zijn, maar ook verliefd kunnen worden op wie ik wil. Ik wilde het allemaal en ik heb altijd gedacht dat ik moest kiezen. Nu denk ik: misschien hoef ik niet te kiezen’, vertelde hij toen in een interview met de Volkskrant.

Aflevering 1
In de eerste aflevering van Heart Talk gaan Mounir en Tofik voor het eerst met elkaar in gesprek over het ongemakkelijke moment tijdens die aflevering van Halve Maan, doet Tofik een boekje open over zijn angsten en zijn dubbelleven als homo met een biculturele achtergrond en over de mate waarin die angsten zijn uitgekomen.

Heart Talk
In Heart Talk zal Mounir één keer per maand in gesprek gaan met auteurs, theatermakers, politici en andere opiniemakers over pittige en prachtige onderwerpen die in de mainstream media vaak onderbelicht worden.

Geef een reactie