Blog

25 jul / Onkwetsbaar

Dit is één van de haatberichten die ik afgelopen week weer kreeg:

“Ik vraag me af wanneer Allah jou kanker gaat geven vieze vuile kanker kanker hoer waar ben je dan nu mer je mooie verhalen over de rechten van de mensen er wordt genocide gepleegd er wordt een oorlog gevoerd tegen vrouwen en kinderen vieze kanker lesbische kanker hoer dat je bent jij moet zo snel mogelijk kanker krijgen”

Het is slechts één van de vele, de stapel lijkt soms eindeloos.

Ik reageerde met: “Moge God je vergeven, ik zal voor je bidden. Ramadan kareem”

De wederreactie was al even enerverend: “Jij zult kanker krijgen misschien heb je het al let maar op ik meen het”

Naamloos speldengeprik, anoniem gif en toch doet het wat…
Natuurlijk negeer ik, blokkeer ik, maar waarom moet ik zwijgen wij, als zij dat zo duidelijk niet doen?

Slik, weer een haatbericht
Naamloze woede zonder gezicht
Virtuele projectielen doelloos op mij gericht

Vuile hoer, of trut
Bij het vroege ontwaken direct uitgeput
Oh nu heet ik opeens kankerkut

Probeer te leren van Seneca, verheven boven pijn
Om open zonder kwetsbaar te zijn
Stoïcijnse filosofie als laatste medicijn
Maar ik ben Nederlands, Egyptisch, geen Romein

13 Comments
 • Petra

  Allemaal heel naar voor je. Ik vind het heel moedig van je dat je ondanks alle hatemail toch doorgaat. .

  Beantwoorden
 • Hans Hendriks

  Beste Monique, Een heel verstandige reactie op zo,n scheldpartij van een zieke, verwrongen geest. Je weet niet wat deze mensen hebben meegemaakt en uit welk nest ze komen om zo geestelijk verknipt te zijn. Eigenlijk moet je er medelijden mee hebben want wie zo denkt en reageert is geestelijk doodziek en ongelukkig. Houd vol, ook al is het moeilijk. Hans Hendriks

  Beantwoorden
 • Tom

  Trieste figuren Kunnen en willen niet praten alleen maar spuien.

  Beantwoorden
 • Cecilia de Beer

  Monique, je reageert op een manier, Jezus waardig. Het is vreselijk wat je over je heen krijgt, zo heeft iedereen het nodige te verwerken in zijn leven. Juist in dit soort situaties probeer ik te bedenken hoe Jezus zou reageren. CHAPEAU!

  Beantwoorden
 • janfreak

  Mijn opoe zei altijd wanneer iemand ergens van beschuldigd werd, Het zijn niet de slechtste vruchten waar de wespen aan knagen.

  Beantwoorden
 • aquariuspolitiek

  Trek het je niet aan Monique, want deze lieden weten niet wat ze zeggen. Ik heb wel een vraag die nader onderzoek waard is. Is zo’n uitlating afkomstig van iemand die in ons land geboren is, maar scholing op de basisschool heeft gevolgd waarin een zwart gat aanwezig was in de vorm van godsdienstonderwijs; ofwel slecht of gewoon afwezig. Indien afwezig, dan is herinvoering van godsdienstonderwijs – in objectieve vorm – een maatschappelijke noodzaak. Hoie leren we onze islamitische landgenoten anders om zich verdraagzaam op te stellen? Deze lieden denken stoer te zijn en waarschijnlijk steekt er een 14-jarig kind achter deze haatmail.
  Is een dergelijke uitlating daarentegen afkomstig van een inburgeraar of inburgeringsplichtige, dan is de inburgering duidelijk een grote mislukking geworden. De eis die aan iedere nieuwe Nederlander mag – of liever móet – worden gesteld – zeg ik als oud-docent inburgering – is tolerantie of verdraagzaamheid tegenover alle wereldgodsdiensten. Dergelijke uitspraken staan daar haaks op en eigenlijk dient er een sanctie op te bestaan in de vorm van het verlies van het Nederlanderschap.
  Kortom, de conclusie luidt dat dit thema op de politieke agenda mag worden geplaatst, om een nieuwe impuls te geven aan het nooit – praktisch of formeel – afgesloten inburgeringsdebat. Eens?

  Beantwoorden
 • Peter Taams

  Het zijn niet de slechtste vruchten waar de wespen aan knagen. Mooi. Mijn opoe zei altijd: “je wordt nooit door een degelijke wagen overreden! Aan de andere kant, het lijkt wel of dit soort lieden wel in aantal en geluid toenemen. Ik noem ze de “apen van satan” – helaas heeft de Islam er daar nogal wat van rondlopen – ik weet ook wel dat je de Islam hier niet op kan afrekenen maar overall zie ik niet dat de normale meerderheid zich distantieert. Dat blijft een gemiste kans, en dan zeg ik het héél diplomatiek.

  Beantwoorden
  • Salah-Eddine

   @ Peter Taams, wat heeft islam hiermee te maken dat mevrouw Samuel een haat mail krijgt? kan ik ook het jodendom ervoor verantwoordelijk houden dat er nu zeker dagelijks Palestijnse kinderen en vrouwen worden vermoord?

   Beantwoorden
 • Willem van Ommen

  Wat een verschrikkelijke berichten krijg jij toch. Dat iemand dit doet is toch te achterlijk voor woorden. Dan spoor je echt niet dat men jou kanker toewenst zonder dat men je kent. Ik hoop dat je het nooit zal krijgen en laten we hopen dat deze mensen hun verstand een keer krijgen en later misschien zullen zeggen, wat heb ik ooit gedaan. Ik wens je in deze heel veel sterkte toe en zal aan je denken en voor je bidden. Vr.gr.Willem van Ommen.

  Beantwoorden
 • Monique Samuel

  Dank voor jullie steun! Het is niet zozeer dat ik hier nu heel verdrietig en bang van wordt, alswel te verontwaardigd ben om dergelijke haatberichten maar dag aan dag zonder pardon weg te klikken. De groeiende virtuele haat is een ziekte die snel om zich heen grijpt. Daarover zou niemand stil moeten zijn.

  Beantwoorden
 • Dineke

  Vele reacties kan ik ondersteunen. Ronduit respectloos. Maar laten we niet dezelfde fout maken dan de schrijver van deze haat mail. Dat de schrijver Allah aanhaalt wil niet zeggen dat een dergelijke uitlating past binnen de Islam. Niet de religie maar hoe mensen met religie omgaan kan leiden tot dergelijke verwerpelijke uitingen. Ook zijn of haar Allah zal dit verafschuwen.

  Beantwoorden
 • mariekegriffioen

  Beste Monique, Strijders van het Licht zoals jij krijgen sowieso weerstand (haat) over zich heen. Dat vraagt een groot vermogen van jou. Wat ik je wens is dat je wel je boosheid, Bedroefdheid en Bangheid kan voelen en vandaaruit antwoorden (i.p.v. re-ageren vanuit verontwaardiging, dat maakt je reactie ongelijkwaardig -superieur- en daarmee laat je je inzuigen in het Spel van de ander). khaly belak men nafsak, Marieke

  Beantwoorden
 • Chantal

  Hi Monique,

  Heel naar dit! Goed dat je het deelt, want wat je zelf al zegt je moet niet zwijgen over dit soort berichten. Mooi dat je gelijk met vergeving reageert. Ik hoop dat er aan de andere kant voldoende bevestiging is dat je de goede dingen doet in je werk en dat je mensen inspireert en informeert over heel belangrijke thema’s.

  Beantwoorden

Geef een reactie