Blog

19 jun / Oh wat grappig

Het zou allemaal maar een grapje zijn, dat homodorp in Tilburg. Een ludieke PR-stunt om aandacht te krijgen voor roze maandag in het toch weinig bruisende Brabant.
Opmerkelijk. De plannen leken namelijk redelijk rond. De burgemeester liet zich er ook al over uit. Zou hij echt zoveel gevoel voor humor hebben? Ik betwijfel het.

Humor. Een grapje. Het lijkt een steeds meer geaccepteerde uitweg voor ongewenst gedrag. Daar weet ik zelf alles van. Zo was het “zonde, zonde”-geschreeuw dwars door mijn bijdrage aan een debat over huiselijk geweld op het Bevrijdingsfestival in Utrecht door de al even humoristische Burgemeester van Zanen desgevraagd ook een grap. Toen de homorechtenagenda ter sprake kwam vermelde ik en passant dat ik lesbisch ben, dat had ik beter niet kunnen doen. Dan wek je de grappenmakers op de hand, de mannen die denken zowel een compliment als goede bak te maken.

Grappig die grapjes die pas een grap zijn nadat het halve land op z’n achterste benen heeft gestaan en belangenorganisaties tot media zich verontwaardigd hebben uitgelaten.

Ondertussen is de aandacht voor het echte onderwerp als sneeuw voor de zon verdwenen. Dat was toen de stijgende mate van seksueel en fysiek geweld tegen vrouwen en is nu het toenemende geweld dat met name homoseksuele mannen in de straten treft. Lesbiennes hebben het wat dat betreft makkelijker, die moeten het met ongewenst geflirt en hijgerige grapjassen doen.

 

Mijn verzoeknummer? In the ghetto van Elvis Presley.

 

Maar een gay village dus. Het idee lijkt absurder dan het is. Er gaat namelijk een trieste waarheid achter het niet-bestaande (of inderhaast teruggetrokken?) projectplan schuil. Nu moet ik er persoonlijk niet aan denken om dag en nacht in een omheind vakantiedorp met gay-wellnesscentrum en bijbehorende roze kroeg met blauwe maandag en karaokezondag (mijn verzoeknummer: “in the ghetto” van Elvis Presley) door te brengen.

Heerlijk hysterisch voor een week, met moeite, maar nee echt… Dank, ik woon prima hier in Bos en Lommer.
Een gay compound dus.. Veilig is het wel. Voor zolang je binnen bent natuurlijk. Verstopt achter de tralies. En dan kunnen de hetero’s stiekem langsfietsen. “Kijk, daar, wonen die…. Homo’s.” Ja, die homo’s, die vreemde gekken met hun gestijlde haren, die als we een biertje teveel op hebben lekker met z’n vieren tegelijk in elkaar rammen. Heel grappig.

1 Comment
  • andre

    Overdreven…..mag ik je er op wijzen dat de grap kwam vanuit de homo organisatie. Kennelijk met een verborgen agenda? Kom uit je slachtoffer rol en leef.

    Beantwoorden

Geef een reactie