Blog

20 aug / Noem me geen naïef meisje

Ik heb hier de afgelopen anderhalf jaar hardnekkig over gezwegen, maar vandaag moet ik het toch echt van m’n hart.

Ik ben het namelijk zat. Niet een beetje, maar een flinke boel, om een naïef meisje te worden genoemd.

Nu negeer ik altijd braaf wat er aan nare dingen over mij wordt gezegd. Haatmail gooi ik bij lezing van de eerste regel weg. Heetgebakerde discussies op webfora ontwijk ik. Twitteraars die me de huid volschelden blokkeer ik na twee berispingen. Vreemde Facebookberichten verdwijnen direct van mijn pagina.

Maar toevallig zag ik het vandaag weer eens in dikke letters in een reactie onder het persbericht van m’n nieuwste boek staan: “Ik vind die Samuel zo’n naïef meisje.” Niet voor het eerst hoor. Ik word dagelijks zo genoemd… Samen met ijdel, arrogant, dom, lelijk, dik, kort, trut, bitch, zwijn, moslimhater, islamlover, homoknuffelaar, fanatiek, potterig, afstotelijk, narcistisch, neurotisch, xenofoob, imbeciel, onuitstaanbaar, weerzinwekkend, potsierlijk (grappig hè!), een halve man (ik beschouw dat maar als een compliment, uit de mond van deze gasten betekent dat namelijk dat je in ieder geval half-mens bent) en ja keer op keer… naïef dus.

Om maar eens bij dat “meisje” te beginnen… En daar kunnen we volgens mij redelijk kort over zijn: niemand vind het fijn om tot z’n seksualiteit of geslacht te worden gereduceerd, maar de term “meisje” impliceert meer. “Meisje” is kleinerend, denigrerend en – het spijt me heren – seksistisch. Is een man van mijn leeftijd een “jongetje”? Nee. Die term is al kwetsend voor een vijftienjarige puber met buitenboordbeugel en puisten op z’n kin.
Het zou een mooie wereld worden als vrouwen dingen tegen hun mannelijke soortgenoten gingen zeggen in de trant van: “He jongetje, he mannetje, he pappaatje, he opaatje, he lulletje rozenwater dat je bent…” Ik voorspel: de Derde Wereldoorlog breekt uit binnen een dag.

Is een vrouw die getrouwd is geweest, gescheiden, nu verloofd, al jaren haar eigen huur betaald (heb nooit op kamers gewoond), een eigen onderneming runt, in haar eentje door de wereld reist en een mastergraad heeft een meisje?! (of simpelweg een bedreiging?) Wat moet ik nog meer doen om gewoon aangesproken te worden als een volwassen vrouw? Naaldhakken van 15 centimeter gaan dragen? De overbekende sexy black dress aantrekken? Zul je zien dat ik binen een dag van maagdelijk naïef meisje in een vuile hoer verander (overigens word ik zo ook genoemd hoor, ik ben van alle markten thuis).

Maar dan wat betreft dat “naïef”… want daar gaat het natuurlijk eigenlijk om. Dat is immers de “constructieve” kritiek in dit label.

Voorspel ik universele wereldvrede? Nee, ik schrijf juist over de komst van een grootschalige oorlog, allereerst in de Arabische wereld (Israel-Palestina-conflict, Iran), daarna in Noordoost-Afrika (ruzie om de Nijl), tussen de VS en China (economische stille oorlog, wordt hete oorlog), Japan-China (eilandjes in de Pacifische Oceaan), China en Zuidost-Azië (nog meer eilandjes, deze keer in de Zuid-Chinese Zee + Vietnam) en China tegen de hele wereld (er zijn gewoon teveel Chinezen!).

Ben ik te optimistisch over het verloop van de Arabische lente of Islamitische overname, zoals zij door sommigen wordt genoemd? Graag gelieve dames en heren wijs ik u erop dat ik lange tijd de enige commentator was die waarschuwde voor het gevaar van de Moslimbroederschap, het leger, Bashar al-Assad, ongecontroleerde milities, te snelle verdrijving van Khadaffi, door de Amerikanen gesteunde oliesjeiks en de utopische idealen van het gewone volk. Tegelijkertijd ben ik niet zo naïef om te denken dat alle Arabieren achterlijk zijn, dat er niets verandert (en nooit zal veranderen) en dat religie elke vorm van vooruitgang onmogelijk maakt. Maar ja, de woorden naïef en nuance lijken natuurlijk op elkaar. Voor je het weet zijn ze verwisseld! Hoe betreurenswaardig…

Oh ik geloof? Ja, dat klopt. Net zoals 6,9 miljard andere wereldburgers. Lieve spaarzame totaal 100% complete-ongelovigen, er zijn erg weinig hardcore-atheïsten op deze planeet. Misschien dat jullie op Mars meer soortgenoten vinden, maar de meeste mensen geloven in iets, of zelfs een heleboel ietsen en de islam en het christendom blijven de snelst-groeiende religies op onze geliefde moeder aarde.

[Overigens weten weinigen wat ik echt geloof. Wat dat betreft zouden heel wat vrome zielen nog wel eens stijl achterover kunnen slaan. “Dagboek van een zoekend Christen” verschijnt dit najaar en wordt absoluut een bommetje in christelijk Nederland.]

M’n lesbisch-zijn dan. Volgens boze tongen haal ik immers regelmatig een ‘listige pottenstreek’ uit. Om maar direct alle naïviteitshaters van hun angsten te bevrijdden: nee, ik dacht en hoopte echt niet dat Tofik Dibi een roze shirt onder z’n jasje vandaan zou trekken – ik wilde slechts discussie losmaken over de onmogelijkheid om homo te zijn in de Marokkaanse gemeenschap. En nee, ik leef ook niet in de illusie dat ik Catherine Zetá Jones tot de rainbow colours kan bekeren (hoewel… Dear Catherine, thank you for asking but no, I’m engaged, great meeting you though and yes, really every woman loves pearls… even dikes like me do).

Wat rest me dan nog? Oh ja, ik glimlach vaak. Dit omdat ik a. heel vrolijk ben en b. anders voor een chagrijnige pot of bitch wordt uitgemaakt. Maar nee, mijn “zelfingenomen glimlach” komt niet omdat ik Jeroen Pauw zou pijpen. In dat opzicht zou ik graag wat mensen uit hun naïeve droom willen helpen: denken jullie nou echt dat ik in dat praatprogramma zit omdat ik zulke goede diensten lever? Dan had ik toch allang een paar ruggen bij de Playboy achterovergedrukt?

Ik probeer een andere reden voor m’n vermeende naïviteit te bedenken maar ik kom er niet uit. De enige explenatie die ik voor deze merknaam nog kan verzinnen is mijn ‘out of the box’-mentaliteit. Ja, sommige mensen komen uit de kast… andere passen niet in een doosje. In mijn geval gelden beiden. Ik pas niet in een vakje of een kader. Pendel liever van oever naar oever (als “een veerman” zoals Petra Stienen dat noemt) dan me op één vaste plek te bevinden.

Hierdoor kan het zo zijn dat atheïsten me een Middeleeuwse dinosauriër noemen terwijl christenen me juist veel te progressief vinden (of ronduit zondig), ik op goede voet sta met moslims (zo goed dat verschillende zelfs m’n vrienden zijn) maar anderen me zo wat naar het leven staan, ik bedreigingen krijg uit de hoek van de PVV, de Israël lobby (een naïef meisje zou nu zeggen: “De wattuh? Die bestaat toch helemaal niet?”) en hoeken die ik niet eens kan duiden. Denk overigens niet dat homo’s, lesbiennes, feministen en culturele antropologen me wel doodknuffelen omdat ik nu zo lief glimlach… openlijk uitkomen voor welk standpunt dan ook is vaak ondankbaar werk. Zeker in een land waar het verzuilingsvirus en groepsvormingssyndroom massaal toeslaat.

Bent u het met mijn standpunten oneens, dan hoor ik het graag. Postieve feedback is echt altijd welkom (dank aan iedereen die mij dit geeft)! Vindt u mijn gezicht echter vervelend? Zap weg! Wilt u mijn mening niet kennen? Sla de pagina om (en bezoek deze blog niet!). Maar alstublieft noem mij geen naïef meisje – zeker niet zonder onderbouwing – want dat vind ik namelijk – om met de woorden van ons allesbehalve naïeve Maximá te spreken – “een beetje dom”.

[Oh en dit laatste lucht wel op hoor, als zelfs onze First Lady naïef wordt genoemd, wonen we gewoon in een heel erg verdorven land… oh wat een heerlijk realistische constatering! Goed nieuws voor de vinger-likkende cynici onder ons… voor een keer mogen jullie echt wel blij zijn.]

20 Comments
 • Johan

  Hi Monique!

  Als mensen je een compliment willen geven… wat zou je dan graag willen horen? En in het geval van opbouwende kritiek (in plaats van domme bashing opmerkingen…)?

  En ik vroeg me af of je een “strategie” hebt of advies krijg voor je status als bekende nederlandse. Ik merk dat veel BN-ers helemaal niet reageren op domme opmerkingen, zoals je zelf trouwens ook aangeeft hierboven. Maar ik heb het idee dat je zelf ook bereikbaar of dichtbij wil blijven. Klopt dat? Maar dat maakt je natuurlijk ook kwetsbaar. Mensen weten dan immers dat je het wel ziet en ook dat het iets met je doet. Je bent niet naief, maar wel gevoelig of gepassioneerd. Hoe zou je jezelf het beste kunnen beschermen en toch open kunnen blijven?

  mvg,
  Johan

  Beantwoorden
  • Monique Samuel

   Beste Johan,

   Dank voor je berichtje!

   Elk compliment is welkom hoor! Daarin stuur ik niet.
   En nee, het klopt, ik heb geen olifantenhuid. Wie heeft dat wel?
   Ik ken veel BN’ers en niemand gaat die ongezouten kritiek koud in de kleren zitten.
   Het verschil is alleen dat ik wellicht wat eerlijker en transparanter ben en inderdaad af en toe alle maskers laat varen.
   Maar wees niet bang hoor. Als ik er echt doorheen zou zitten zou ik niet zo’n ironische blog schrijven. Dit is gewoon mijn verweer en spiegel voor iedereen… die een beetje naïef is 

   Groet!
   Monique

   Beantwoorden
 • kees

  Beste Monique
  Heerlijke blog. Zoals zo vaak kan ik oprecht genieten van je eerlijkheid, recht-door-zee-mentaliteit en scherpzinnige gedachtes. Er zijn er veel te weinig zoals jij in nederland, die dwars durven zijn en hun eigen mening durven blijven geven, ondanks kritiek van buiten. Blijf ons verrassen met inspirerende gedachtenspinsels en denk dat de kritiek “naief meisje” niets anders is dan een uitvlucht om niet op je argumenten in te hoeven gaan. Het is feitelijke een zwaktebod. Ik (christen overigens) kan niet wachten tot je boek verschijnt! Succes, wijsheid en hartelijke groet

  Beantwoorden
 • Peter

  Oeps! Jij bent boos, en niet zo n beetje ook! Dat mag, als ik zo lees wat jij allemaal aan bagger over je heen krijgt.. Je hebt er in een eerder blogberixht meen ik al eerder iets over losgelaten.. Tja, wat doe je er dan tegen hè? Er zijn helaas heel veel boze, gefrustreerde en oversexte mannen op de wereld (en ook dito vrouwen) die jou helaas een hoop bagger toevoegen. Goed dat je een keer inhoudelijk laat zien waar je staat.. Verder: ik heb de neiging om St. Paulus te citeren, met zijn beroemde uitspraak: ‘wat zullen wij van deze dingen Zeggen’? Mijn spontane reactie is: laat het verder je dag en je humeur niet verpesten, het leven is er te mooi en te leuk voor.. Ik moet ook denken aan het boek uit de jaren ‘ 80 , ik meen van Marion bloem: een welopgevoed meisje.. Die worden nl niet kwaad, die blijven glimlachen.. Goed dat jij wel flink kwaad geworden bent!

  Beantwoorden
 • Jan Roeleveld

  Hoi Monique, ik vind je bepaald niet naïef.. Maar dat wist je al:)
  Even wat anders over dit onderwerp als het mag
  Hoe weet je nou wanneer de strijd voor jou kiest ipv dat jezelf voor een bepaalde strijd kiest? Ikzelf heb steeds weer het idee dat de werkelijkheid zoveel kanten heeft dat gaandeweg iedere poging strandt op het adagio van ‘hoeveel-weinig inzicht’ (tja; ook niet gestudeerd natuurlijk:) ik (we) nog maar heb(ben), hoezeer ik mezelf ergens ook het hoofd over breek. Verwonder me over hoe jij daarin voor jezelf bepaalde (uiteraard zeer doordachte en waarschijnlijk zeer doorleefde) standpunten uitdraagt, verdedigt. Nieuwsgierige vraag!
  Voor mijn idee is deze tijd te ingewikkeld om tot uitgesproken standpunten te komen. Het lijkt er voor mijn gevoel soms op dat we zo’n beetje de ondergang van onze beschaving naderen zoals daar in de geschiedenis al vaker sprake van was; rijken, vaak onbestuurbaar geworden door verdeeldheid, tegenstrijdige ideologieën, oorlogen enz.enz. Soms denk ik: zou dit moéten gebeuren; koninkrijken, machtigen, die van hun tronen gestoten moeten worden?
  Maar misschien moet het ook maar dweilen met de kraan open blijven. Om maar een bekende christelijke voorman te citeren, dat nú -nog maar- de vuren zichtbaar zijn van dat aanstaande koninkrijk..

  Maar nogmaals: weten we eigenlijk -nú al- niet dat het in zekere zin: ‘dweilen met de kraan open blijft?’ Ik zeg dit niet als excuus. Maar achter die nieuwsgierige vraag van mij zit natuurlijk ook ergens die vraag van dat ik ook meen (een beetje) te herkennen ergens compleet voor te gaan.. en tenslotte tot de ontdekking komen dat mensen maar heel beperkte wezens zijn (..) Hoe doe jij dat nu:)?

  H.groet,
  Jan
  P.S. deel van de oplossing: jouw boeken gaan lezen natuurlijk! Die lijken me dat meer dan waard. Als de verbouwing achter de rug is

  Beantwoorden
 • Menno Alberts

  Hoi Monique,
  Kan me je gevoelens levendig indenken! Tegelijk vind ik de feedback die Johan aan het begin gaf erg goed, ik kan mij daar prima in vinden. Trouwens, in jouw reactie daarop eigenlijk ook.
  Ik hoef het inhoudelijk niet altijd met je eens te zijn om hoe dan ook vast te stellen dat je uiterst goed van heel veel zaken op de hoogte bent en in ieder geval niet zomaar wat zegt en al helemaal géén ‘naïef meisje’ bent. Ik vind je een bijzonder persoon en heb veel respect voor je! Ik wilde je dit eigenlijk in een DM of e-mail sturen maar ik vind eigenlijk dat dit best gezien mag worden!:-)
  Liefs en groetjes,
  God Bless!
  -Menno

  Beantwoorden
 • peter

  En je weet dat ik jou ook serieus neem en zeer waardeer..

  Beantwoorden
 • Jan Vermeer

  Hoi Monique,

  Ik volg je slechts een beetje, maar ik heb groot respect voor je. Je bent op jonge leeftijd inderdaad een bekend persoon geworden en dat brengt een bepaalde druk met zich mee. Knap hoe je je toch durft te geven. Ik vind je een goede schrijfster en ben erg benieuwd naar je nieuwe boek (zag het toevallig vandaag in de najaarsfolder van Ark Media). Maar die promo van ‘Mozaiek van de revolutie’ intrigeert ook wel.

  Naief? Nee, dat woord zou bij mij niet opkomen. Meisje? Misschien wel, maar dan alleen omdat ik jaloers ben dat jij al op zo’n jonge leeftijd zoveel bereikt heb (ik ben 10 jaar ouder) 🙂 Dus in dit geval moet je dat als compliment zien (dat kan ook). En man, wat krijg je verder veel sh*t over je heen.

  Je bent zeker dapper als je zo open durft te schrijven over je eigen leven. Dat is bewonderenswaardig.

  Het enige wat ik zie aan je column is, is dat je kwaad bent. Logisch. Zou ik ook zijn als ze mij in een hoek zouden zetten. Maar probeer professioneel te reageren. Ik zou bepaalde woorden niet gebruikt hebben ook al citeerde ik slechts wat anderen over mij zeiden, bijvoorbeeld.

  Ik hoop dat God krachtig in je leven zal werken. Zet em op, Monique.

  Beantwoorden
 • Jouke

  Helemaal met je eens! Al dat ´meisjes´ gedoe is zooo denigrerend…en de rest ook geweldig geschreven 🙂

  Beantwoorden
 • Bas

  Stoere vrouw! Mag dat wel? Geweldig blog!!

  Beantwoorden
 • christiaan

  goedemidag

  ik heb geen flauw idee wie u bent maar dat maakt me ook niet uit

  als andere mensen zulke dingen zeggen zijn ze jaloers dat ze zelf niet hun mond durfen open te doen,want begrijp dat je daarom reacties krijgt

  als ik naar jou foto kijk dan denk ik
  wou
  wat een mooie ogen
  en dan je haar zo zierlijk
  en zoon mooi gezicht

  laat ze lekker kletsen,als je zelf maar weet wie je bent

  gr chris

  Beantwoorden
 • Murielle

  Hoi Monique,

  Een geweldig weerwoord, dat waarschijnlijk beter beargumenteerd dan alle kritiek die ooit over jou geuit is.
  Ik denk dat veel mensen moeten wennen aan iemand die op zo’n jonge leeftijd al een autoriteit is op zoveel gebieden- en dus vaak in de media verschijnt. Helaas reageren sommigen dan niet met een gepaste reactie (mijns inziens zou dat ontzag moeten zijn voor de indrukwekkende dingen die je nu al bereikt hebt- of men het nou met je eens is of niet), maar met ongefundeerde, kleinerende opmerkingen. Ik denk dat het gros een beetje jaloers en onzeker van je wordt. Op de middelbare school moeten slimme leerlingen die hoge cijfers halen en vragen stellen het al ontgelden: ze krijgen het stempel ‘nerd’ opgeplakt en klasgenoten vinden hen arrogant en betweterig. Sommige volwassenen zijn kennelijk blijven hangen in deze brugklasmentaliteit.

  Ik begrijp heel goed dat dit alles je ontzettend stoort, en je hebt dan ook het volste recht er op te reageren zoals je gedaan hebt. Maar laat je niet gek maken, laat die flauwe reacties je niet tegenhouden om door te gaan met wat je doet.

  Succes!
  Murielle

  Beantwoorden
 • Robert

  Hallo Monique,

  Ik luister altijd geboeid naar je als je op de radio bent of televisie. Je kunt de dingen heel helder duiden en verwoorden. Altijd als ik je zie denk ik: hier zit de toekomstige premier van Nederland. Dat is zou je naïef van mij kunnen noemen. Maar ik denk wel dat je heel veel kwaliteiten hebt.
  Als je je standpunt raak kan verwoorden denken sommigen je de mond te kunnen snoeren door je bijvoorbeeld ‘een naïef meisje’ te noemen.
  Of ze zeggen tegen je ‘wat kijkt u lief’ (Balkenende in een tv-debat tegen een journaliste).
  Ik zou zeggen: niets van aantrekken en gewoon doorgaan.
  Ik heb veel bewondering voor je!

  Hartelijke groeten,

  Robert.

  Beantwoorden
  • Monique Samuel

   Beste Robert,

   Dank je wel voor je warme haast liefdevolle bericht.
   Ik voel me geroerd (en ook een beetje geflateerd) 🙂
   Dank je wel dat je de moeite hebt genomen me dit te sturen.

   (en zeker ook heel erg bedenkt alle anderen die zulke mooie en warme woorden hebben geschreven!!! Jullie zijn geweldig!)

   Hartelijke groet,
   Monique

   Beantwoorden
 • Robert

  PS: ‘Dat is zou je naïef van mij kunnen noemen’ moet natuurlijk zijn:
  ‘Dat zou je naïef van mij kunnen noemen.’
  En je nieuwe boek ga ik zeker kopen!

  Beantwoorden
 • peter

  Dank je wel, monique.. Nou had ik nav je betreffende bericht op je blog ook wel het gevoel dat je wel wat steun kon gebruiken. Natuurlijk ben je zelf sterk en intelligent, dat heb je wel bewezen. Maar je post heeft vele lagen, op cognitief en emotioneel gebied. En het was mij ook wel duidelijk dat je onder enorme druk leeft, juist omdat je een BNér bent geworden. Natuurlijk is dat ook een gevolg van je grote intelligentie, drive en ambitie, die ik overigens alleen maar toejuich. Maar het is een druk waar een ‘gewone’22 jarige jonge vrouw niet aan bloot staat, en niet aan bloot hoeft te staan. Dat is geen verwijt, slechts een constatering van een feit.. En ik had nav je blog wel het gevoel dat je wat ondersteunende woorden kon gebruiken, dus vandaar..

  Beantwoorden
 • jack

  Hé naïef meisje, 🙂 🙂

  Ik vind je super!

  En over dat glimlachen: volgens mij gaat dat vaak onbewust als je serieus naar iemand luistert tijdens een conversatie. Er glimlachen dan ook vrij weinig mensen op tv….

  Beantwoorden
 • Han

  Sorry hoor. Maar alleen als je er zelf ook echt ingeloofd (dat je geen naief meisje bent) zul dat gaan uitstralen en zullen de mensen vanzelf anders op je gaan reageren.

  Zolang je nog bijna een A4 met tekst nodig heb om dat aan iedereen uitteleggen, zal dat echt niet gaan veranderen.

  Niet boos worden, maar eerst jezelf veranderen, dan volgd de rest van de wereld vanzelf…

  Beantwoorden
 • Judith

  Toegegeven, je bent ietwat gegroeid in de afgelopen tijd, maar uitgaande van je vaak (té) euforische blogs en je eerste paar verschijningen bij Pauw en Witteman & co mbt de “Arabische Lente”, maken dat ik geneigd ben te zeggen dat je de titel “naïef meisje” over jezelf hebt uitgeroepen. Misschien niet zozeer omdat je in een roze bubbel lijkt te zweven, maar wel omdat je de hoeveelheid huiswerk die je had moeten doen onderschat hebt. Je uitspraken en voorspellingen over de situatie in het Midden Oosten, kwamen hierdoor ongeloofwaardig over voor iedereen die wél ingelezen was over de toestand daar. Bij eerstejaars Midden Oosten Studenten viel je al door de mand, laat staan bij ons doorgewinterde Midden Oosten deskundigen.
  Je stelt jezelf op de eerste plaats voor als politicologe en deskundige, níet als journalist van de achterklap pagina. Mijn advies aan jou; gedraag je daar dan ook naar. Doe je huiswerk niet alleen in de straten van downtown Cairo, maar duik ook de bibliotheek in, meng je onder de intellectuelen en alsjeblieft; vergeet de details niet en check ook de vertalingen van bijv. straatnamen in je nieuwste boek. Voor iemand met Egyptische wortels, laat je Arabisch je soms wel schromelijk in de steek.
  Wat je kennis over de Nederlandse politiek en dergelijke betreft, geef ik je het voordeel van de twijfel. Dat gebied valt niet onder mijn expertise. Maar wat het Midden Oosten betreft, nogmaals; doe alsjeblieft je huiswerk. Je komt intelligent en gedreven genoeg over, ik weet zeker dat als je iets serieuzer te werk gaat, je spoedig geen naïef meisje meer zult zijn.

  (MA studente Gender & Middle Eastern Studies)

  Beantwoorden
 • J.

  Hoi Monique,

  Wat herkenbaar! Als vrouw, lesbienne, gelovige (moslima) en onderdeel van een minderheid in nederland en last but not least ook nog slim. Goed stuk. Ga vooral zo door!

  Groet,
  J (ik wil geen haatmail ontvangen dus publiceer mijn email adres niet svp)

  Beantwoorden

Geef een reactie