Blog

23 nov / Nederlands geld wordt weggeknald

Deze Ferry verschijnt vandaag in NRC Next.

De regering van Netanyahu kwam met een vroeg cadeau voor chanoeka dit jaar. Een hernieuwde poging om Hamas voor eens en altijd uit te roken. Het voorlopige staakt-het-vuren geeft beide partijen even een adempauze, maar het is wachten tot de volgende raket of mortier vanuit een of beide kampen wordt afgevuurd.
Ondertussen neemt Gaza de schade op. De laatste aanvallen zijn ronduit rampzalig. Niet alleen wakkeren ze het extremisme in de hele regio aan, ook worden alle wederopbouwpoging sinds de vorige grote aanval in de winter van 2007-2008 teniet gedaan.

Toen werd er een Nederlands-Franse haven vernietigd waar de Nederlandse overheid en het Nederlandse bedrijfsleven 40 miljoen gulden in hadden geïnvesteerd. De door Nederland gesteunde aanleg van een vliegveldje werd eveneens teniet gedaan. Toch zag de Nederlandse overheid zich niet genoodzaakt het disproportionele geweld dat 409 Palestijnse levens kostte te veroordelen of Jeruzalem de rekening toe te sturen van het in rook opgegane Nederlandse belastinggeld. Wel stelde de Nederlandse overheid uit solidariteit met het berooide volk vier miljoen euro aan extra steun beschikbaar. Ditmaal zegt de Nederlandse overheid drie miljoen euro toe. Eén miljoen gaat naar het Rode Kruis voor acute hulp aan burgerslachtoffers. Daarnaast wordt de contributie aan UNWRA – de VN hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen – met twee miljoen verhoogd naar 15 miljoen euro. Via UNWRA en de Wereldvoedselhulporganisatie trok Nederland eerder dit jaar al vijf miljoen euro uit om Palestijnen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever van elementaire basisbehoeften te voorzien. De cijfers van de Wereldbank en UNDP lopen sterk uit een, maar afgesneden van fmailie en vrienden in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever en regelmatig beroofd van electriciteit, schoon drinkwater en medische hulpverlening leeft ongeveer de helft van de inwoners van Gaza ver beneden de armoedegrens. Volgens UNWRA is tachtig procent van de Gazaarse gezinnen afhaneklijk van voedselhulp. De tekorten en afhankelijkheid worden grotendeels instand gehouden door Israëlische blokades, landjepik en het kunstmatig opdrijven van prijzen door restricties op transport, import en checkpoints.
Ondertussen blijft de internationale gemeenschap de rekening van de bezetting betalen evenals de noodzakelijke wederopbouwpogingen na de volgende aanval van Israël. Een echte uitkomst wordt er niet gezocht. Net zomin als een eerlijke bijdrage van Israël wiens kolonisten illegaal het land van Palestijnen afhankelijk van voedselhulp verbouwen en datzelfde groente en fruit met een dikke Israëlische sticker stiekem naar Europa exporteren.

Het beleid van de Nederlandse overheid hinkt op twee gedachten. Enerzijds verstrekt zij tevergeefs financiële steun aan de Palestijnse bevolking, anderzijds blijft zij een van de meest pro-Israëlische van Europa die elke poging om Israël tot redelijkheid te brengen frstreert. Zo wees Nederland als enige Europese lidstaat eerder dit jaar een gezamenlijk Europees veroordeling van de bouw van illegale nederzettingen af.
Onder het mom van “het recht op zelfverdediging” volgt Nederland nu opnieuw de Amerikaanse lijn en schaart zij zich net zoals Obama onvoorwaardelijk achter Israël. Ondertussen mag zij wel de portomonee trekken, zeker als straks de schade is opgemaakt. Het is verbijsterend dat de Nederlandse ovherheid die zich zo voorstaat op de promotie van internationaal recht zonder enige vorm van protest z’n eigen investeringen plat laat bombarderen. Boem! Daar gaat straks weer een miljoen belastinggeld…

3 Comments
 • toine

  Soms denk ik dat we met die noodhulp de gewetenloze bombardementen op Gaza juist faciliteren, en de hopeloze situatie daarmee in stand houden. De internationale gemeenschap mag namelijk steeds opdraaien voor de puinzooi die Israel daar aanricht. Maar wat gebeurt er als we daar helemaal mee zouden stoppen?
  Hoewel het volstrekt inhumaan zou zijn wordt op dat moment echter wel duidelijk hoe nijpend de situatie daar is en ontstaat dat er waarschijnlijk direct een humanitaire crisis. Het beleid van Israel wordt dan niet meer verdoezeld maar pijnlijk bloot gelegd. Want een gaza onder de huidige bezetting van Israel is volstrekt niet levensvatbaar.Ontkennen dat Gaza een openluchtgevangenis is zal dan ook niet meer mogelijk zijn. En Israel zal dan genoodzaakt zijn om de blokkade op te heffen anders zal ze de onvoorwaardelijke internationale steun verspelen….en daarmee indirect het vooruitzicht op nog meer uitbreiding in de Westbank.
  .
  Maar ik pleit uiteraard niet tot een grootschalige humanitaire crisis in Gaza. En ik hoop niet dat het echt zover moet komen voordat de mensen het licht zien.Maar van het huidige aanpappen en nathouden zijn al meerdere generaties ten onder gegaan in Gaza. Dit kan zo op deze manier niet doorgaan, dat helpt ’terrorisme’ juist in de hand.
  Dus Israel, “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet” !
  .
  ps: er staan een paar typefoutjes, er staat oa. 409 palestijnen ipv (helaas) 1409 en het vorige bommmentapijt was rond de jaarwisseling van van ’08 op ’09.
  Er kwamen toen ook 300 kinderen om… onder diezelfde noemer van “het recht op zelfverdediging”.
  Hebben de gazanen dat recht trouwens ook ????

  Beantwoorden
 • Panbello

  Israël bleef tijdens de recente oorlog water en elektrische energie leveren aan Gaza, en wisselde dollars voor sjekels voor de Hamas-regering om salarissen te betalen. Dit laatste kan een overtreding zijn van wetten tegen terreur. Een aantal Israëlische commentatoren hebben zich heel gefrustreerd getoond, omdat Israël in het conflict met Gaza lang niet al zijn mogelijkheden heeft gebruikt om Hamas te verslaan en een eind te maken aan de dreiging van raketten.

  Iedereen weet, dat Gaza niet zelfvoorzienend is, en bijna al zijn drinkwater en een groot deel van zijn elektriciteit uit Israël ontvangt. Maar terwijl de inwoners van Gaza raketten lieten regenen op Israëlische steden, werd de toevoer nog geen minuut onderbroken. Misschien is dit feit nog schokkender: de Bank van Israël bleef ook in de oorlog vrachtwagens van Brinks met miljoenen sjekels sturen.

  Zoals de nieuwswebsite van Ynet het uitlegt:

  “Hamas heeft geen eigen banksysteem. De organisatie werft fondsen in Arabische landen in dollars, maar de munt in Gaza is de sjekel. Dus elke maand vervoert Israël miljoenen sjekels naar Gaza om deze te wisselen voor de dollars.”

  De Israëlische commentator dr. Guy Bechor van het Interdisciplinair Centrum in Herzliya zei over deze belachelijke situatie: “Wij zijn de eerste instelling in de geschiedenis die eenzijdig zijn vijand voedt en financiert, zelfs in een tijd dat zij oorlog voeren.”

  http://www.israeltoday.co.il/NewsItem/tabid/178/nid/23520/Default.aspx

  Beantwoorden
 • erik

  Laat je niks wijsmaken Toine, kijk eens op: GAZA UNPLUGGED (google) of wil je dat eigenlijk niet weten?

  Beantwoorden

Geef een reactie