Blog

05 jun / Monique Samuel wint Dick Scherpenzeel aanmoedigingsprijs!

Dinsdag 4 juni werd in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de Dick Scherpenzeelprijs uitgereikt.De Dick Scherpenzeel Prijs werd in 1975 in het leven geroepen en is opgedragen aan journalist Dick Scherpenzeel. Hij was een van de eerste Nederlandse journalisten die zich verdiepte in ontwikkelingskwesties buiten Europa. Vorig jaar won documentairemaker Sunny Bergman de prijs met haar documentairereeks Sunny Side of Sex.

monique asmuel wint dsp12Bram Vermeulen, Doke Romeijn en Stefanie de Brouwer wonnen met de VPRO-documentairereeks “Langs de Grenzen van Turkije’ de officiële prijs voor 25 jaar en ouder.

Politicoloog en publicist Monique Samuel is de winnaar van de Dick Scherpenzeel Aanmoedigingsprijs van dit jaar, een prijs met een waarde van duizend euro die sinds 2007 wordt uitgereikt aan een veelbelovend jong talent van 25 jaar of jonger. het juryrapport roemde ondermeer de personlijke betrokkenheid, de vele nieuwe inzichten di zij na lezing van het boek hadden verkregen en het goede oog vooor de transnationale contet van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Uit het juryrapport:

“Wat ons opviel is het vermogen om te formuleren, te verbeelden, te creëren en verhalen mee terug te nemen die verbazen en uitleggen. Ver voorbij de clichés. Voor ons, bij onze beoordeling, was die ambitie belangrijk. Ook belangrijk, vinden wij, het vermogen om te tonen hoe verhalen samenhangen met de transnationale ontwikkelingen van een globaliserende wereld, de decors waartegen de gebeurtenissen zich afspelen te laten zien; de onderliggende stromen te tonen, waarmee de continenten bewegen, de machtsverhoudingen veranderen. Te weten dus dat de vlinder die ergens ver weg zijn vleugels uitslaat, een keten van gebeurtenissen begint die hier gevolgen kan hebben –misschien wel de keuze van deze prijs bepaalt…”

“Maar nu de essentie. De prijzen.
We beginnen met Aanmoedingsprijs, de prijs voor jonge, talentvolle journalisten.
Monique Samuel, ik zag haar kort geleden gekenschetst als de spring-in-t-veld onder de Arabisten. Ik weet niet of dat vriendelijk bedoeld was.
Wij waren er snel uit. Van alle inzendingen voor de aanmoedigingsprijs vonden we haar de meest opvallende. Je zult maar 23 jaar zijn en zo’n boek schrijven…”

Monique Samuel was via een volgde de avond via een skype-verbinding vanuit Cairo en reageerde op de bekendmaking vai een groot scherm. Zij werkt m omenteel aan een aantal grote reportages voor de Groene Amsterdammer en Opzij.

2 Comments
  • Dineke

    Zeer verdiend. Monique maakt de problematiek in Egypte en het gevoel van het Egyptische volk inzichtelijk en voelbaar. Haar boeken en columns zijn een plezier om te lezen.

    Beantwoorden
  • abspoel

    Het is je zeer gegund, Monique! En volledig verdiend.

    Beantwoorden

Geef een reactie