Blog

02 mrt / Mijn persoonlijke bekentenis: lost in transition

Ik zal het nooit vergeten. Met een grote groep studenten van ASV-Gay bezocht ik het Dolhuys in Haarlem waar een expositie over gender-diversiteit was georganiseerd. Na de uitgebreide wandeling door de mooie, maar erg kleine expositie, namen we in een vergaderruimte plaats om over het een ander te discussiëren. Sommige van de met name mannelijke internationale studenten leken toch wat weinig van het bezoek gecharmeerd.

“I understand we have to look more into the -T of LGBT and all, but where are the transgenders now?”
Het bloed klopte in mijn slapen. Woedend was ik. Ik worstelde in die tijd namelijk enorm met mijn gender. Sterker nog, ik overwoog sterk mij aan te melden voor het VU-traject. Niet dat dat van buitenaf zo te zien was, maar wat zegt de blindheid van een ander nou? Voor ik wist dat ik op vrouwen viel, wist ik al dat ik een man wilde zijn. Steker nog, ik identificeerde mij volledig als jongen en was stomverbaasd (en doodongelukkig) toen ik op een dag ontdekte dat ik bor1010398_809074929118523_63930538_nsten kreeg. Of ongesteld werd, ook al zoiets gruwelijks.

Jarenlang heb ik voor de spiegel gestaan zonder ook maar een flits van herkenning te vinden in dat spiegelbeeld. Het beeld van de jongen die ik ben – in mijn hoofd – correspondeerde op geen enkele manier met dat wat ik in de spiegel zag. Het is een vreemde gewaarwording kan ik je zeggen.

Tegelijk werd ik in de loop der jaren er ook steeds trotser op om vrouw te zijn. Naarmate ik meer lastiggevallen werd door mannen, vaker doelwit werd van random aanrandingen en straatgeweld, en steeds meer into the ladies kwam, realiseerde ik me welke strijd vrouwen wereldwijd meoten leveren – dag ik, dag uit. Ik wil hen daarin steunen, hen sterken ook, als vrouw. Als vrouw die niet aan de vaste boksen en kaders doet. Als mens opgesloten in dat ene soort lichaam, dat zo’n wereld van verschil maakt.

Het heeft me jaren gekost om mijn geneer-oriëntatie geleidelijk aan te omarmen. Ik ben boos geweest. Verdrietig. Eenzaam. Vrouwen reageerden bitchy als ik het over mijn twijfels had. Alsof ik een gevaar, een overloper was. Mannen lachten slechts. Voor hen ben ik een vrouw. Geen lelijke ook.

Het is niet eenvoudig om transgender te zijn. Maar queer is zeker ook niet alles. Of simpelweg label-loos. What you see, is never what you get. Ik heb mijn geslacht omarmd, zoals ik mijn geaardheid en achtergrond omarmt heb. Maar niet met met evenveel liefde. En ik sluit niet uit dat ik alsnog eens die weg zal gaan van vrouw naar man of iets er tussenin.

Ik moet er veel aan denken nu het gay-nieuws steeds meer in transgender-nieuws verandert. Foto-expositie hier. Film daar. Documentaire zus en zo. Om mij heen zette recentelijk een vroegere vriendin ook de stap. Nu een vriend dus. Hij is niet de eerste in mijn directe omgeving. Zij wel, ik niet. Hoewel ik dolgraag de vader van mijn toekomstige kinderen ben, sluit ik niet uit dat ik ook hun moeder zal zijn. Maar nu ben ik dus vooral gewoon mens.

18 Comments
 • Calies

  Dank je!!

  Beantwoorden
 • Petra

  Oeps! Wat een heftig en persoonlijk verhaal! Dat wist ik ( en ik neem aan velen met mij) helemaal niet van jou.. Best ingewikkeld allemaal..ik durf het te zeggen want ik ben (ook) trans, maar dan van man naar vrouw en daarbij lichamelijk gehandicapt en chronisch ziek. Ik bewonder je moed en je strijdbaarheid!

  Beantwoorden
 • Carel Zoomers

  Ik ben geboren in het voormalige Nederlands Indie. Ik weet dat de Hollanders als ze in Indie waren naar Nederland verlangden . En als ze in Nederland waren, verlangde naar Indie. Zo is het gezegde ontstaan: “daar waar ik NIET ben, daar is mijn geluk”. Als ik jouw heel persoonlijke blog lees, dan komt dit gezegde bij mij naar boven drijven. Geldt dat ook niet min of meer voor jou ??.

  Je hebt ook wel eens gezegd dat je Christen bent. Waarschijnlijk een Koptisch Christen. Ik heb er geen flauw idee van of dat inhoudelijk wat voor je betekent. Of je enige weet hebt wat de Bijbel over dit onderwerp zegt. Het lijkt mij dat je als Christen in je eentje in deze verwarrende wereld van gevoelens rondtolt. Nu zijn er heel wat Christenen, die met je meetollen. Ik hoef alleen maar te denken aan mijn eigen dochter, die een tijd lang een lesbische relatie heeft gehad. Ik weet ook niet of je van de “stichting Different” hebt gehoord, waar Christenen samen dit soort verwarrende gevoelens bespreken en die in relatie proberen te brengen met de visie van de Bijbel daarop.

  Ik lees je blogs met veel interesse!

  Beantwoorden
 • Nick vd Hoek

  De rechten van de LGBT gemeenschap zijn pas bespreekbaar wanneer de rechten van de vrouw gelijk staan aan die van de man

  Beantwoorden
  • legia4life

   Ik hoop dat het nooit zal gebeuren. Vrouwen horen voor het fornuis en behoren onderdanig te zijn naar de man toe.

   Beantwoorden
   • hans

    Jij had 100 jaar geleden al dood moeten zijn, toen dachten de mensen zo.
    Liefde en respect overleven zulke zieke gedachten gelukkig!

    Beantwoorden
   • Nico van Dijk

    Legia4life,
    Een leven zonder hoop is een hopeloos leven, net zo goed als een leven in onderdanigheid. Slavernij ontmenselijkt veel meer de slavenhouder dan de slaaf.
    Jij zet jezelf dus lelijk klem met die on-menselijke hoop, want je maakt jezelf ermee tot een kleinzielig mens.

    Beantwoorden
 • Emma

  Lieve Mo,

  Als transvrouw zit ik aan de andere kant van de lijn. Maar wat is er fijner in de wereld dan begrip? Ik begrijp ieder woord dat je schrijft, sommige heb ik zelf ook geschreven. Geef nooit op, ga je weg, je bent uniek. Niemand kan ons in een hokje stoppen, want er is geen hokje waar wij in passen. Un abrazo.

  Beantwoorden
 • Ruud- Anja

  Hai Mo,

  Even voorstellen, Ikzelf ben nu 60 en hier al mijn hele leven intens mee bezig. Ik beschouw mij nu niet meer als transseksueel, maar als er tussen in.

  ik herken me helemaal in wat je zegt, er is eigenlijk geen vaste vorm hiervoor, de gegeven marges zijn te eng. De gangbare en gegeven seksuele identiteit is te seksistisch en daarin te extreem. Mensbeeld en de persoonlijkheid zijn daar al teveel ondergeschikt aan gemaakt. Het belemmerd het zijn en word vooral aangestuurd door verwachting, ook die van mijzelf. Jij bent de eerste transgender waar ik van hoor die dit bespreekbaar maakt, en ik vind het fantastisch.
  Mijn ervaring is dat een kritisch zoeken zoals jij uitspreekt, zelfs ook in de transgenderwereld op weerstand en onbegrip stuit, Zelfs daar is een te geaffecteerde identiteitsbeleving waarvan de deuren automatisch sluiten. De kast blijkt in de praktijk dan meer een lift, die ook nog regelmatig vastloopt en blijft hangen. En los van alle fysieke dysforie, verdiept dat hokjesdenken de eenzaamheid nog het meest. Dus trap die deuren in, je doet dat heel goed en integer.

  Beantwoorden
 • Erica

  Je noemt jezelf Moniqeu samuels omdat ………? Omdat voor de BOZE HOMOFOBE BLANKE HOLLANDERS MOUHIR NIET KUNNEN UITSPREKEN zei jij tegen miss J toen bleek je lesbo tezijn en nu een jongentje maar dat is ook niet geheel zeker nu dus dat is afwachten maar! Luister mo voor een verward mens dat je al jaren bent geef ik je een advies SEREQEL dan komt er rust in je koppie! Wees niet zo defensief all the time ik vind een baard ook lellijk en vies bij veel baard dragers net als middenoost experts op tv en in hun bloc een chip op hun schouders hebben en dan huilie huilie doen. Je wil een man zijn omdat je ooms en tantes jouw als lesbo uitkotsen en als man ben je heeeeeeelveeeeel belangrijker toch klaarblijkerlijk liggen jouw antwoorden en vragen in egypte dus go girl ga lekker daar trouwen,blocen, ombouwen, defensief zijn en dan heeft Erica en vele met mij eindelijk FREE AT LAST van jouw en zeurpieten als jouw! Schrijf, lul over meisjesbesnijding in egypte ipv huilie huilie hollanders laten me niet zijn wie ik werkelijk bent ” een lellijke zeurige midden ooster man” . Vrouwen willen met je trouwen nu je een man bent in egypte ik zou zeggen doen meis go set Holland free. Ik ruil je graag in voor Morsi! Kijken of je blocs of je tv optreden bij de egyptische J dan zal jouw defensieve houding tegenover baardmannen beter op zijn plaats zijn. Besslema en veel geluk daar met meerdere vrouwen dat mag ook daar. Mo go to moland en je zal very happy worden tussen gelijk gestemden en nederland kan zich weer met echte belangrijke zaken bezig houden. Als je 1jr werkloos blijf mag je van die blanke hollanders met 600/800eurootjes terug naar egypte een soort oprotpremie maar voor jouw en al je vrouwen daar is dit heel goed toch. Maar zorg dat nergens moniqeu samuels staat ze zijn daar niet heel blij met Joodse namen zoals wij gekke Hollanders!

  Beantwoorden
  • Marnix

   Leer jij eerst eens goed Nederlands schrijven voordat je iemand als Mounir zo respectloos bejegent!

   Beantwoorden
 • Erica

  Triest dat mo niet tegen de waarheid kan zo triest maar ook weer zo …. Tot je volgende manie mo.

  Beantwoorden
 • BillSmith (@melanchton1)

  je bekritiseert het hokjes denken, maar is dat niet wat je in feite zelf ook doet?
  OK, je was/bent/voelt/voelde je vrouw en nu meer man, so be it. Waar gaat het verder over?

  Beantwoorden
 • hulpverlener

  je moet je er gewoon overheen zetten dat je niet genoeg aandacht krijgt. Scheelt een hoop grdor, een hoop geld, en denk je 20 jaar later niet van… fhuackk…weer niet aangenomen bij een baas.

  ey fijne en avond drink nog een glaasje nigga

  Beantwoorden
 • marieke

  Viespeuk is hij zij. In de kroeg heeel erg vies en aanhankelijk.

  Beantwoorden
 • Hans

  Erica, waar haat is, is chaos. Is jouw leven wel zo “keurig”?
  Liefde (het tegenovergestelde van haat, waardoor jij wordt verteerd) overwint alles.
  En een oprecht Christen, wat Mo echt is, leeft uit de bron van de Liefde.
  Dat wil niet zeggen dat dit door mensen zonder liefde wordt herkend.

  En Mo, je bent een prachtig mens die er mag zijn, ondanks wat sommige zure blinde mensen over jou menen te moeten zeggen.
  Ik bewonder je, als zus of broer, maakt niet uit!

  Beantwoorden

Geef een reactie