Blog

27 mei / Meikoorts (lang leve de verkiezingsstrijd)

De verkiezingstijd is in alle hevigheid losgebarsten. Politici vliegen elkaar in de haren tijdens de commerciële debatten op RTL en NOS en ontpoppen zich tot hakkelaars (Cohen), stand-up comedians (Roemer), listige vossen (Rutte) of handige draaier (Balkenende). Het is omdat ik ongelofelijk druk ben met mijn bachelorscriptie, papers en het papierwerk omtrent de master die ik vanaf 1 september wil gaan volgen… anders schreef ik mijn Weblog vol.

Omdat ik niet helemaal achter wil blijven, zal ik een korte analyse geven aan de hand van verschillende opmerkelijke verkiezingsspotjes. Maar wees gewaarschuwd: ik ben niet mild tegen politiek Den Haag.

De rechtse koploper VVD
Het is een beetje een achterhaald spotje, maar de toon was direct gezet. De VVD schuwt geen valse campagnestrategie. Wat de VVD ook niet schuwt is te suggereren dat iedere Nederlander er bij deze partij op vooruit gaat. Van de Bijstandsmoeder tot de miljonair. Onzin, de bezuinigingsplannen van de VVD zijn zo drastisch dat er straks geen middenklasse meer overblijft. Ook weet de VVD geen oplossingen te bieden voor de grote rechtse issues zoals de overspannen huizenmarkt en de fileproblematiek. Meer asfalt? Het mag niet baten volgens het CPB. Hypotheekrenteaftrek handhaven? De huren schieten omhoog en de huizenmarkt wordt meer en meer onbegaanbaar voor starters. Bezuinigen dat kan deze partij als geen ander… maar mensen zijn niet uit te drukken in cijfers. Laten we hopen op een sterk sociaal tegengeluid.

Visionair D66 dat opeens weer helemaal van de aardbodem is verdwenen
D66 heeft drie zetels en leek een tijdlang van de aardbodem verdwenen. Professoren die D66 altijd hadden gesteund waren opeens stil. Zwegen abrupt. Of voorspelden somber de ondergang van die ‘kleine, kleine partij’.
Maar toen opeens: Pechtold schitterde in de debatten. Wist Wilders als enige van repliek te dienen. De partij steeg en steeg. En al die D66ers kropen uit de krochten van hun teleurstelling, lieten zichzelf weer zien, pochten met een glansrijke revolutionaire en vooral progressieve toekomst. Ethisch heb ik D66 nooit gevonden. Goed voor onderwijs wel. Daarom gunde ik die Pechtold wel een aantal zetels. Het grootste probleem voor D66 blijft echter haar eigen achterban. Onbetrouwbaar… zo weggevlogen. Ja, de kiezers willen aan de winning hand zijn… Rutte dus. En zo blijft Pechtold opnieuw een klein, klein mannetje. Jammer voor het onderwijs, dat wel. Al heeft D66 laten zien ook met 3 zetels prima uit de voeten te kunnen.

Handhaaf de status-quo: CDA
Als je het spotje van het CDA bekijkt, zou je haast vergeten dat de partij tot op heden in de regering zit.
We hebben nu vier kabinetten Balkenende achter de rug. Het gevolg? Polarisatie, populisme, verstarring, een groei in de inkomensverschillen, sociale onzekerheid, inconsistent beleid, slecht rentmeesterschap en een onethisch immigratiebeleid. De afgelopen jaren waren een grote uitkleedpartij; weg sociale voorzieningen, dag schreeuwend dure huizenmarkt, tot ziens zorg en onderwijs.
Fatsoen moet je doen, betekent ook dat je de waarheid vertelt. Geen halve leugentjes om bestwil, geen gedraai, geen denigrerende opmerking als “u kijkt zo lief” zoals Balkenende maakte tijdens het Grote Carré-debat van woensdag 26 mei jl.
En dan de nieuwe slogan:Nederland kan op ons rekenen. Dit betekent ook dat de WW-er, de AOW-er, de gehandicapte, de immigrant, de allochtoon, de lage en middeninkomens op het CDA moeten kunnen rekenen. Uitgaande van het verkiezingsprogramma, de grillen van Dhr. Donner en de CPB-cijfers is dat niet het geval.
De afgelopen dagen heb ik een zitten turven. Ik heb Balkenende meer dan tien keer horen zeggen dat “Het PvdA de boel voor zich uitschuift en de VVD teveel doorschiet.” Het CDA is de hoegenaamde gouden middenweg, het ideale centrum. In werkelijkheid heeft de partij geen identiteit en definieert zij zichzelf aan de hand van de ander. Tussen de grenzen van PvdA en VVD hangt het CDA, klaar om de kleur aan te nemen van de coalitie waarin zij verkeert.
Nee, alsjeblieft geen Balkenende meer. Het is tijd voor een premier die eens vier jaar volhoud.

De hippe spruitjeslucht van de ChristenUnie
De ChristenUnie heeft nog nooit zo in de schijnwerpers gestaan dan tijdens deze verkiezingen. Rouwvoet buit zijn positie als demissionair Minister van Jeugd en Gezin en Minister van Onderwijs uit om veel in het nieuws te komen en af en toe een flinke uithaal te maken richting het CDA, zoals te lezen viel in Vrij Nederland van donderdag 20 mei. Journalisten reageren verbaasd op de vlotte muziek en trendy jongeren tijdens het partijcongres. Toch knaagt het een beetje bij het CU. Ja het is geweldig dat de partij heeft mogen regeren en heeft mogen laten zien wat het waard is… Maar wat is het waard? Balkenende IV was een onproductief, kissebissend kabinet zonder noemenswaardige successen. Rouwvoet presenteert zich graag als de bruggenbouwer van het stel. En daar zit hem nou net de crux… want als de eigen inbreng beperkt is tot heen en weer rennen tussen twee vechtende kemphanen, laat je nog steeds weinig van je eigen geluid horen. Het CU leek dan ook vooral het slachtoffer van twee grote partijen die over de hoofden van Rouwvoet en Slob heen met modder gooiden.
Al met al heeft Balkenende IV niet kunnen voorkomen dat er een betuttelende spruitjeslucht hangt rond deze partij. Dat kan de CU overigens ook niets schelen… Bij het partijcongres van vorig jaar werd de spruit tot geuzennaam verheven. Ik houd niet van spruitjes, ze zijn vies, saai en smaakloos. Naar mijn weten is het ook geen Bijbelse opdracht om een spruit te zijn. Het zout der aarde, dat hebben we nodig. Van mij mag de ChristenUnie terug de oppositie in, daar mag het een luis in de pels zijn en het geweten van Nederland, zonder een blad voor de mond te nemen. Lekker zout en pittig… en misschien wat exotischer, want lang niet elke Nederlandse christen eet spruitjes. Geef mij maar broccoli met basilicumsaus.

Hakkelend PvdA
Het leek een meesterzet: Bos trad af, Cohen treed aan. Ook ik was blij en enthousiast (zie mijn eerdere weblog). De PvdA stond binnen een week op een record. In geen jaren had de partij er zo voor goed gestaan. Maar wat bleek? Cohen is te lief, te knuffelbaar, hij hakkelt, heeft zijn cijfers niet paraat… Hij wilt een gesprek. Ideaal voor een premier: die moet immers beter zijn in luisteren dan debateren. Minder ideaal in deze mediacratie, waarbij Rutte als topdebater en Balkenende als listige spinner Cohen aan het wankelen brengt. Hopelijk dat PvdA toch wat aan kracht weet te winnen, omdat mensen inzien dat luisteren niet zo slecht is, een foutje maken mag en mensen belangrijker zijn dan cijfers. Voor nu wens ik Cohen vooral veel succes. In acht weken een debater worden is niet eenvoudig.

Educatief GroenLinks
GroenLinks goes hip and trendy. Slim, snel, een tikkeltje elitair… maar positief en optimistisch. GroenLinks wilt daarom ook af van dat ‘Links’. Dat links klinkt zuur en schrikt mensen af. En dat terwijl GroenLinks een partij van de toekomst wil zijn. Wanneer we af gaan op het verkiezingsprogramma en de capaciteiten van Halsema, zou GroenLinks heel veel stemmen kunnen trekken. Toch gaat dat niet gebeuren. En wel om twee redenen: mannen stemmen niet op GroenLinks (8 van de 10 stemmers is vrouw) en GroenLinks weet een groot deel van haar kiezers (gezinnen met lagere inkomens) niet aan te spreken.
Halsema is een geweldige debater en de partij heeft uitstekende plannen… Laten we daarom hopen dat de partij toch heel wat zetels in de wacht sleept. Oppositie vanuit links is straks hard nodig, met een VVD+ (VVD/CDA/PVV) regering voor de boeg…

De twee extremen aan linker- en rechterzijde: PVV en SP
En dan ten slotte, de PVV en SP. Twee extreme partijen, de een wat minder sympathiek dan de ander. Roemer ontpopte zich gij het Grote Lijsstrekkersdebat in Carré afgelopen woensdag 26 mei tot een innemende en humoristische debater die ontspannen met zijn tegenstanders omging. Wilders toonde daarentegen dat hij van de economie de ballen verstand heeft en overal en nergens de massa-immigratie bij weet te slepen. Het mag niet baten. Mijn verwachting is dat de PVV nog wat verder weg zal zakken en de SP een aantal zetels zal winnen. Door hun radicale standpunten plaatsen ze zichzelf echter redelijk buitenspel. Behalve als de VVD en de CDA aan de macht komen, want zij zijn tot elke coalitie bereid zoals ook bleek tijdens Balkende I waarin de LPF een korte maar belangrijke rol heeft gespeeld.

PS Merk op dat Cohen in het filmpje van de PVV gewoon een kopje koffie drinkt…


2 Comments
  • Joseph

    Hij is erg leuk Monique. Nu nog stemadvies want of het nu over rechts of links gaat, zuur wordt het wel voor ons allemaal!!

    Beantwoorden
  • Anja Samuel

    Leuk zo ook afgewisseld met de filmpjes.

    Beantwoorden

Geef een reactie