Blog

27 mrt / Londonistan

Abu Qatada’ al-Filistini werd in 1998 door het Jordaanse gerechtshof veroordeeld voor terrorisme. Hij staat onder een wereldwijd VN Veiligheidsraad embargo wegens zijn alliantie met al-Qaida.

In Jordanië staan daar zware gevangenisstraffen op, zo niet de dood. Maar Abu Qatada’ verbleef als zoveel radicale sjeiks en terrorisme-verdachten in Londen. De Geneefse Conventie en het Europese recht biedt juist deze groep bescherming. Zij zijn immers politieke vluchtelingen, geen economische migranten, mensen die in eigen land afschuwelijk worden vervolgd en gemarteld en er hun “religieuze opvattingen” niet in vrijheid kunnen beleven. Ironisch genoeg gaan zij eenmaal in het wilde vrije westen ongestoord door met het plotten van aanslagen, maar dan tegen het huis dat hen bescherming biedt.

Jordanië eist Abu Qatada’ uitlevering. Het Britse Openbaar Ministerie probeert dit al veertien jaar mogelijk te maken maar loopt steeds tegen juridische muren op. Zo blokkeerde het Europese Hof van Mensenrechten zijn uitlevering zonder enige opgaaf van reden en wint de Britse Speciale Immigratie Beroeps Commissie (SIAC) zaak op zaak door te stellen dat hij niet kan worden gedeporteerd omdat het bewijs van zijn veroordeling verkregen is door marteling. In hoger beroep werd deze claim overgenomen door het Britse Hooggerechtshof en zo stond het gefrustreerde Home Office op 27 maart opnieuw met lege handen.
“This is not the end of the road. Government remains determined to deport Abu Qatada … In the meantime we continue to work with the Jordanians to address the outstanding legal issues preventing Abu Qatada’s deportation” zo twitterde het OM dreigend.

Dat Abu Qatada’ buitengewoon gevaarlijk is, is voor vriend en vijand duidelijk. Sommigen linken hem zelfs aan de aanslagen in Londen. Ondertussen zit hij op kosten van de Britse belastingbetaler evengoed in de bak. Een Britse bak. Lang leve Londonistan.

2 Comments
 • harry

  Tja, dat is het dilemma nietwaar?
  Maar wie de billen brandt, moet op de blaren zitten, dus terug sturen en laat hem verantwoording afleggen voor wat hij gedaan heeft.

  Beantwoorden
 • Peter

  Europese mensenrechtenwetten zijn er niet voor om gevaarlijke gewelddadige teroristen te beschermen. Heeft de CIA niet nog ergens een vliegtuigje staan, waarmee de betrokkene in het geheim vanaf een klein vliegveldje in zeg maar Schotland naar Jordanie vervoerd kan worden ? Opgeruimd staat netjes..

  Beantwoorden

Geef een reactie