Blog

20 nov / Kundig monddood gemaakt

Dus Zwarte Piet huppelt bij de Sinterklaasintocht in Dokkum vrolijk over straat, maar anti-Zwarte Piet demonstranten wordt ieder recht op vreedzaam protest ontzegd. Zorgelijk.

Mounir Samuel
De Nieuwe Maan (NTR) – 20 november 2017.

Voor de buitengewoon vijandige opstelling van pro-Zwarte Piet-demonstranten die de A7 richting Joure en Heerenveen blokkeerden en zo de doorgang van de drie bussen met demonstranten onmogelijk maakten, bleek alle begrip.  Geen arrestaties. Geen sleepwagens. Geen bekeuringen. De acute weg-blokkade leverde flink wat blikschade op. “Alles stond plotseling stil. Een paar mensen hebben dat niet op tijd gezien en er waren verschillende kleine kop-staart-botsingen. Dat is bijna niet te voorkomen”, aldus een woordvoerder van de politie vergoelijkend. Leg dit vooral de verzekeringsmaatschappijen uit. Of de demonstranten die met officiële toestemming van de Gemeente Dokkum al urenlang in hun bussen onderweg waren. “Nu bent u te laat”, aldus de Burgemeester van Dokkum die de bussen onder zware politie- en ME-escorte naar de Randstad af liet voeren. Onderweg werd iedere afslag werd door politiebusjes afgesloten, zodat de actievoerders vooral niet ergens anders nog de straat op konden gaan.

Tegenstanders van Zwarte Piet die op eigen initiatief naar de officieel door de Burgemeester toegewezen protestplek waren gekomen om daar te protesteren, werden door de politie een verbod opgelegd. Ditmaal omdat ze zich niet bij de bussen hadden aangemeld.

Het hele gebeuren leest als een komische klucht, was het niet dat de bestuurlijke opstelling zo onrechtvaardig was.
Men laat zich raden wat er gebeurd zou zijn als de anti-Zwartepietenbeweging een even vijandige actie had uitgevoerd en de inloop van Sint en zijn Zwarte knechten had gefrustreerd. We zien de arrestatiebusjes en sleepwagens al aanrijden. Dat geen van de boze Friezen een bon heeft gekregen, kijk dat heet nou wit privilege.

De Nederlandse overheid geeft bij monde van premier tot lokale ambtsdrager voortdurend dezelfde boodschap af: Zwarte Piet en zijn aanhang verdient nationale erkenning, zendtijd en officieel ontvangst, maar de anti-Zwarte Piet-demonstrant moeten monddood worden gemaakt. In de afgelopen jaren werden borden met “Zwarte Piet is racisme” geconfisqueerd, activisten hun demonstratierecht prematuur of last-minute ontzegd en werden tientallen demonstranten opgepakt en afgevoerd.

Dat de gemoederen hoog oplopen is duidelijk. Dat de kwestie aan een open zenuw in de Nederlandse samenleving raakt ook.  Maar dat een deel van de Nederlandse bevolking het andere deel ieder recht op een eigen mening en vrijelijk protest kan ontzeggen – en daarin nog gesteund wordt door de Nederlandse overheid ook, is een grove schending van onze fundamentele grondrechten. En onderstreept de selectieve vrijheid van meningsuiting, die in dit land steeds grotere scheidslijnen tussen bevolkingsgroepen creëert.

“Gemeenten moeten demonstratierecht garanderen. Dat recht moet door iedereen gerespecteerd en niet verhinderd worden. #ZwartePiet #Sinterklaasintocht”, zo twitterde Amnesty Nederland. Hun veroordeling is de zoveelste in Rutte’s prullenmand. Minister-President. die weinig respect voor de Grondwet kent.

Ondertussen kijk ik op YouTube maar naar mijn eigen Sinterklaasintocht in Amsterdam en wel in 1935. Daar is de Sint en zijn Pieterman. Wit. Geen schmink op het gezicht. Voor zover onze  volkstraditie. De Nederlander is anno 2017 zijn vaderlandse geschiedenis volledig vergeten en wil van geen van geen zwarte pagina’s weten.

 

Konden we de Zwarte Piet-discussie ooit nog afdoen als symptoomproblematiek, ondertussen is het duidelijk: de patiënt is ziek. Een pleister zal de wond niet hechten.  We moeten in Nederland een heel goed debat gaan voeren over de ongelijkwaardige toekenning van burgerrechten.

 

VERDER LEZEN? Over de ervaring van selectieve vrijheid van meningsuiting onder biculturele-Nederlanders schreef Mounir Samuel het volgende verslag voor de Groene Amsterdammer. – 

Eerder in de Groene Amsterdammer – De vrijheid van meningsuiting geldt niet voor Nederlanders met een migratie-achtergrond (13 maart 2017)

 

Geef een reactie