Blog

05 mrt / Kiss-in

Het is onrustig in Tunesië. In het eens meest seculier-liberale Arabische land van Noord-Afrika woedt een hevig debat over de nieuwe sociaal-culturele koers die het land te varen heft. Strijdpunt is vooral de vraag welke rol Koran en moskee daarin speelt. Het debat neemt soms gewelddadige vormen aan. Zo werden hotels en bars door Salafistische groepen bestormd en gingen liberalen en religieuzen openlijk met elkaar op de vuist. De overheid zit ondertussen in een spervuur van links en rechts. De nieuwste premier Ali Larayedh beloofde bij zijn aantreden op 23 februari een regering “van alle Tunesiërs” te vormen, maar veel Frans-georiënteerde seculieren wantrouwen alles en iedereen die met de islamitische Ennahda partij te maken heeft.

Zij vrezen voor de islamisering van de Tunesische samenleving en voorzien politiek religieuze terreur. In al het strijdgewoel wordt er soms echter ook op liefdevolle wijze gedemonstreerd. Zo riep de “Allen voor een seculier Tunesië”-Facebookgroep op tot een “Nationale Kus Dag” op zaterdag 12 januari uit protest tegen de arrestatie van een twintigjarig stel dat kussend was aangetroffen. Beiden kregen twee maanden celstraf voor “publieke onfatsoenlijkheid”. Arabische media berichten eerder ook al over een Tunesische jongen die door een Salafistische bende door de keel zou zijn gesneden toen hij zoenend met zijn vriendin op een bankje werd aangetroffen, maar westerse media hebben dit bericht niet overgenomen. Zeker is wel dat Salafistische studenten op Tunesische universiteiten al verschillende (agressieve) betogingen tegen kussende medestudenten voerden.

De publieke kiss-in was de eerste in de Arabische wereld en riep grote bewondering op.
“Ik zou willen dat wij dit in Egypte zouden kunnen organiseren,” verzuchtte Tahrir-demonstrant van het eerste uur Dina Magdy mij. “Maar de moraal in Tunesië is nog steeds veel vrijer dan in Egypte.”

Daar is “le gros bisou” verworden tot een symbool van persoonlijke vrijheid en liberaal verzet.

6 Comments
 • janfreak

  Ik vrees Islamisering voor al die landen, niet alleen Tunesië, maar ook Libië en Egypte en Syrië. Zo niet goedschiks dan maar kwaadschiks. En dan zou die hele Arabische revolutie een wassen neus blijken te zijn geweest. Dat zou uiterst triest zijn. Die Salafisten gaan over lijken, allemaal uit naam van de Koran.

  Beantwoorden
 • Paul

  Tijd voor verzoening.

  Beantwoorden
 • Gerrit-vL

  Hoeveel godsdienstoorlogen heeft het westen in zijn geschiedenis. Misschien vinden ze dat wel een goed voorbeeld?

  Beantwoorden
  • janfreak

   Ik denk dat de verschillende godsdiensten voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor alle ellende op deze aardkloot.

   Beantwoorden
 • sjz

  @janfreak,
  De Arabische revolutie is zeker geen wassen neus. Precies om de reden die je zelf noemt: de Islamisering.
  Eindelijk krijgen de fundi-moslims de kans een islamitische dictatuur te vestigen in de Arabische wereld. Nu nog vrijheden en burgerrechten afschaffen en andersdenken, minderheden verdrijven en het doel is bereikt. Zodra het zover is kunnen we weer dansen op de tafel.

  Beantwoorden
  • janfreak

   Ik bedoelde het vanuit onze belevenis, dat de mensen in die landen eindelijk een vrijheid van godsdienst en democratie zouden krijgen. Vanuit die gedachten lijkt het me wel mislukt, ik denk dat de bevolking van deze landen er het alleen maar beroerder krijgen.

   Beantwoorden

Geef een reactie