Blog

19 feb / Kat en muis in de Sahel

Er woedt een ruige storm in de Noord-Afrikaanse zandzee. Islamitische strijders hebben zich naar de duinen van Mali gesneld om in dit ooit dromerige Afrikaanse koninkrijk van lemen minaretten en tolerante soeffistische mystici hun eigen islamitische kalifaat op te richten.
De strijders komen uit Algerije, Mauritanië, Somalië en de Westelijke Sahara an hebben banden met broeders over de hele wereld, vooral in andere “failing” of “failed states” zoals Jemen, Afghanistan en nu ook Pakistan.

Met zijn agressieve optreden herpositioneert Frankrijk zich – na eerder proactief optreden in Libië – als leider op het Afrikaanse continent. Het is President Hollande menes in de Sahel. Met een groot grondoffensief wil hij de terroristen uitroken. Maar welke conventionele troepenmacht is tegen woestijnterroristen opgewassen? De strijders kennen de Sahara op hun duimpje en hebben een coördinatie- en distributienetwerk dat zich uitstrekt van Noord-Marokko tot Somalië, met vertakkingen over de hele wereld en steun van terroristische zusterorganisaties zoals ook bleek bij het gijzelingsdrama in Algerije, waar Al Qaida in de Maghreb uit woede op de Franse inval in Mali wraak nam op voornamelijk Algerijns BP-personeel. Het Malinese terreurnetwerk Ansar Din ontkende elke betrokkenheid. Directe betrokkenheid was ook niet nodig, de extremistische broederband is genoeg. En daar zit precies de crux.

Het internationale probleem van islamitisch extremisme met sterke regionale uitwassen in de Sahel, Maghreb, Somalië, Jemen en sinds anderhalf jaar ook de Egyptische Sinaï-woestijn valt niet op nationaal niveau te bestrijden. Het is een kat en muisspel, waarbij de internationale gemeenschap welliswaar de veel grotere kat is, maar de muis in elk mogelijk gaatje of hol vlucht, veilig broedt en telkens op een andere plek zijn kop boven het zand steekt tot de kat doood(moe) is.

2 Comments
  • janfreak

    Moet je dan die Islamitischew strijders maar hun gang laten gaan, alle cultuur in Mali laten vernietigen omdat het niet in de Islam zou passen? Dat is werelderfgoed en moet behouden blijven. Ik kan me wel indenken dat het menens is van Hollande, vroeger was het een Franswe kolonie, Frans Soedan. De islamitische strijders mogen dan wel het gebied op hun duimpje kennen maar ook het vreemdelingenlegioen weet daar heel goed de weg.

    Beantwoorden
  • Gelland

    Houd moed! Er komt een dag dat de hele Arabisch wereld zich tegen deze terroristen keert. Dan zijn er heel veel katten die op één muis jagen…

    Beantwoorden

Geef een reactie