Blog

27 mrt / Joodse Ayatollahs

Rochelen op straat

In het Joodse deel van het centrum van Jeruzalem staan rijen kinderwagens. Ik struikel over buggy’s en kinderfietsjes. Tientallen kinderen dragen hun kleinere broertjes en zusjes op de arm. De vrouwen verschillen qua uiterlijk niet veel van hun reformatorische soortgenoten in Staphorst. De mannen dragen hoge bontmutsen, de jongetjes hebben pijpenkrulletjes en zwarte keppeltjes op. Als ik langsloop spugen ze op straat. De zilveren snoertjes die als bladwijzer in de Thorah worden gelegd rinkelen aan hun riemen.
Israël wordt steeds conservatiever. Anno 2012 is 10% van de bevolking ultraorthodox. Ze vullen hun dagen met bidden en het bestuderen van de Thora. 25% van de Israëlische kinderen gaat naar een orthodoxe school. Daar worden vooral religieuze vakken onderwezen. Volgens een studie van het Israëlische Centrale Bureau voor de Statistiek krijgt 60% van de leerlingen op religieuze scholen nooit les in Engels of rekenen Deseksen worden strikt gescheiden. Meisjes en jongens gaan naar aparte scholen en leren al snel wat hun respectievelijke taak in het leven zal zijn; voor mannen is dit een leven van religieuze toewijding, voor vrouwen van voortplanting en onderwerping aan de man. Jonge meisjes word geleerd om niet te zingen, het geluid van jonge meisjesstemmen zou te aanstootgevend zijn en mannen afleiden van hun religieuze plichten.

Groeiende aanwezigheid

Ook in de politiek hebben de ultraorthodoxen een steeds krachtigere stem. In de regeringscoalitie van Benjamin Netanyahu worden vier kabinetsfuncties door leden van de orthodoxe Shas-partij bekleed. De Sephardim Shomrei Torah of Safardische Bewakers van de Thora werd in 1984 opgericht en was oorspronkelijk een kleine etnisch-politieke groep. Tegenwoordig is de ultraorthodoxe partij de vierde grootste partij van het land en speelt ze een factor van betekenis in de versplinterde en gepolariseerde Israëlische politiek. Ook invloedrijk is de Yahadut HaTorah HaMeukhedet of Verenigde Thora-partij. Voor hun steun aan de verschillende coalities (van Likud tot de Arbeiderspartij) ontvangen de ultraorthodoxen tal van politieke concessies, economische voordelen en speciale uitzonderingsregelingen. Zo stuit elke poging van de overheid om het religieuze onderwijs te hervormen op enorm verzet. De ultraorthodoxen krijgen steeds meer een status apart in het land, die ook nog eens wordt versterkt door de sociale segregatie. Ultraorthodoxen en seculiere Joden leven in totaal verschillende werelden.

De Israëlische overheid worstelt met de toenemende demografische aanwezigheid van de ultraorthodoxen. Ultraorthodoxe Joden zijn vrijgesteld van de dienstplicht. Ultraorthodoxe meisjes hoeven sowieso niet de twee jaar lange dienstplicht te vervullen. Jongens krijgen vrijstelling als ze ingeschreven staan bij een religieuze leerschool. Naar schatting maken 62.000 jongeren van deze dienstontwijkende regeling gebruik. In februari 2012 oordeelde het Israëlische Hooggerechtshof dat de vrijstelling van militaire dienstplicht onconstitutioneel is. De ultraorthodoxe gemeenschap reageerde woeden woedend en lijken allesbehalve van plan zich bij het oordeel neer te leggen.

Na de religieuze basisschool (chedar) en de daaropvolgende yeshiva wijdt tweederde van de ultraorthodoxe mannen (een half miljoen) zich nog uitsluitend aan het bestuderen van Talmoed en Thora. Ze werken niet maar krijgen een uitkering van de staat. Ultraorthodoxe vrouwen mogen niet werken. De regelingen kosten de Israëlische overheid miljarden. Daar komt nog bij dat veel orthodoxe Joden in (illegale) nederzettingen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. De speciale infrastructuur, militaire bescherming en subsidies die nodig zijn om de nederzettingen in stand te houden drukken steeds zwaarder op de Israëlische staatskas.

Een regen van bleekwater en stenen

Tussen ultraorthodoxen en seculiere Joden wordt een steeds agressievere strijd gevoerd.

Vrouwen die zich “onbescheiden” kleden worden steeds vaker door ultraorthodoxen Joden aangevallen. Zo schreef de Israëlische krant Haaretz op woensdag 25 januari 2012 over 27-jarige Natali Mashiah die lichtgewond raakte toen zij in “westerse” kleding door het ultraorthodoxe bolwerk Beit Shemesh ten westen van Jeruzalem reed. Een meute woedende mannen bestormde de auto, gooiden de ruiten kapot en gooiden bleekwater naar binnen. Toen de vrouw probeerde te ontvluchten werd ze met stenen bekogeld. De politie wist haar uiteindelijk te ontzetten. Eerder werd in Beit Shemesh ook al een 8-jarig meisje bespuugd en lastiggevallen om dezelfde reden lastiggevallen. In steeds meer ultraorthodoxen wijken en nederzettingen moeten vrouwen verplicht achterin zitten in de bus en worden (illegale) verbodsborden neergezet die aangeven dat vrouwen niet op de stoep mogen lopen. Politie die dergelijke borden weghalen worden massaal belaagd, hetzelfde overkomt journalisten die in orthodoxe buurten een kijkje komen nemen.
De dominante aanwezigheid van ultraorthodoxen in het hedendaagse Israël belooft weinig goeds voor de toekomst van het Palestijns-Israëlische conflict. De ultraorthodoxen claimen het hele Bijbelse land inclusief ‘Judea en Samaria’ (de huidige Westelijke Jordaanoever). Over Gods beloofde land is geen onderhandelen mogelijk, net zomin als over de positie van de vrouw trouwens…

8 Comments
 • Jan Hamer

  Om zulke toestanden hoef je niet zo ver te reizen, in de SGP hebben ze soortgelijke opvattingen. Volgens Israël is er geen sprake van bezet maar ‘betwist’ gebied. De Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook waren deel van het mandaatgebied Palestina en dus onderdeel van wat volgens een plan in 1947 het ‘joodse thuisland’ zou worden. Ze werden veroverd in 1967 in een defensieve oorlog, uit zelfverdediging tegen aanvallen door Arabische staten. De Westbank was onrechtmatig geannexeerd door Jordanië en was volgens de eerste plannen toegewezen aan Israël.

  Beantwoorden
 • Likoed Nederland

  Zoals wel vaker worden alle orthodoxen in Israel onterecht op een hoop gegooid, zoals:

  1. De meeste orthodoxen dienen in het leger.

  2. De aanvallen op vrouwen komen vanuit twee secten, de Sicari en de Neturei Karta. Deze hebben elk slechts enkele duizenden aanhangers en zijn dus niet representatief. Sterker nog, hun gedrag is strijdig met de Joodse leer, zoals ook de opperrabbijn van Israel heeft verklaard.

  Beantwoorden
 • jack

  @ Likoed.
  Evenals de Neturei Karta “secte” zoals u ze noemt was de Nederlandse Jacob de Haan voorstander van een staat waarin Joden en Arabieren als gelijken zouden leven, en bepleitte onderhandelingen met Arabische leiders, om tot een vreedzame beëindiging te komen van de tegenstelling tussen Joden en Arabieren.
  En dat is waarschijnlijk ook de reden waarom Likoed.nl hier een duit in het zakje komt doen om ze nog zwarter te maken (dan hun hoeden toch al zijn).
  Sinds de geboorte van Israel is er blijkbaar niet veel veranderd, zoals uit wiki valt op te maken:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_Isra%C3%ABl_de_Haan
  .
  Jacob Israël de Haan was een Nederlands schrijver (en mede-initiator van Amnesty International.) Hij werd actief in de Edah HaChareidis, de rabbinale organisatie van de traditionele ultraorthodoxe joden van Jeruzalem en het Heilig Land.
  Op maandag 30 juni 1924 werd De Haan met drie pistoolschoten om het leven gebracht op de trappen van het Sja’arei Tsedek-ziekenhuis in de Jaffastraat in Jeruzalem, toen hij terugkwam van het avondgebed in de synagoge.
  Door velen werd lange tijd gedacht dat de daders Arabieren waren, maar die opvatting is onjuist gebleken. Het was een seculiere zionistische organisaties die had besloten De Haan te vermoorden, de Hagana.
  Een aantal Hagana-activisten, bracht hem midden op straat om het leven, met medeweten van hun leider Itzhak Ben-Zvi, die later de tweede president van Israël zou worden (1952-1963).
  .
  Rabbi Weiss van Neturei Karta roept eveneens op tot verzoening tussen arabieren en joden….hoe ultraorthodox hij ook moge zijn. En ook hij vindt zijn tegenstander in het ‘seculiere’ zionistisme van likoed.

  Beantwoorden
 • Likoed Nederland

  @Jack

  De Neturei Karta is een secte, die er niet voor terug deinst om vrouwen te bespugen. Vandaar dat zowel seculieren als verreweg de meeste orthodoxen er niets mee hebben.
  Verder hebben ze de overtuiging dat Israel niet zou moeten bestaan voordat de messias gekomen is. Ook daarin is vrijwel geen Jood het met ze eens.

  Beantwoorden
 • jack

  @ likoed.
  Neturei Karta profileert zich helemaal niet met het thema vrouwenrechten maar met de mensenrechten die Israel voortdurend schendt. Bij mijn weten zijn ze ook niet vertegenwoordigt in de Israelische regering. Maar dat zijn de extreem conservatieven van de Shas wel. Die zijn dus een veel grotere bedreiging als het om vrouwenemancipatie gaat.
  Als u zich oprecht druk maakt over vrouwenrechten zoals hier lijkt,waarom vormt likoed dan een regering met die vrouwenonderdrukkers?
  Dan kun je op zijn minst spreken over een dubbele moraal. En misbruikt u het thema vrouwenrechten selectief om uw politiek tegenstander monddood te maken.

  Beantwoorden
 • Likoed Nederland

  Dat zien wij vaker, mensen die zien dat wij gelijk hebben en daarom een nieuwe, off topic discussie willen starten.

  Daar zien wij echter het nut niet van in.

  Beantwoorden
 • Peter

  Ultra orthodoxen zijn overal vreselijk, of ze nu christen, jood of moslim zijn.. Helaas werken conservatieve pAartijen vaak graag met hen samen, wat zeer o.gewenste gevolgen heeft. De rechten van vrouwen en de vrijheid van homo s en lesbo s zijn vaak het eerste dat sneuvelt. Hoed u voor baarden en mannen in rare archaische kleding..

  Beantwoorden
 • gerritvoorheenberend

  Likoed Nederland

  Dat zien wij vaker, mensen die zien dat wij gelijk hebben en daarom een nieuwe, off topic discussie willen starten.

  Daar zien wij echter het nut niet van in.

  Nee Likoed, Jack komt met geode argumenten, maar Likoed kruipt weg van de discussie. Waarom? Omdat Likoed weet dat ze ongelijk heeft. Het omdraaien van feiten zien we wel vaker. Bij wie? Bij de MSN en de NWO.

  Beantwoorden

Geef een reactie