Blog

16 jul / Ik ben de voorzitter van de bankpartij

Waarom is het altijd de minderheid die strijdt voor het geluk van de meerderheid? Waarom is het altijd de eenling die voor het heil van de groep het leven laat?
Waarom kijkt men met ledenogen toe hoe de helden sneuvelen en verkiest het liever een lafaard te zijn, dan als een martelaar de hemel te betreden?

In het zuiden levert men een doodstrijd. In het noorden vecht men nog slechts om de beste plek vooraan, ellenbogenwerk naar dat ene podium, de laatste koopjes in de budgetbak.
Het veracht de demonstraties op de pleinen, zij hoont om het geschreeuw uit duizenden kelen, zapt liever weg naar een sportwedstrijd.

De grootste volkspartij in deze wereld is de hizb al-kanaba, de partij van de bank. De miljarden toeschouwers zonder stem, de noord- en zuiderling, blank en zwart, niets kan haar in beweging brengen, niets haar losmaken van haar plakkerige zitvlees.

Woedend maakt het me, radeloos en moe ook. Alsof ik zelf op een plein gestreden heb, gerend voor oproeppolitie en heb moeten duiken voor het vuur van sluipschutters, alsof ik zelf een revolutie heb ontketend.
Maar ik ben slechts een van de velen die profiteerde van de stokkende levensadem van die paar anderen, die leefden door de injectie die zij deze doodzieke wereld toedienden.

Ik ben de voorzitter van de bankpartij, de leider voor aan, die de partij een gezicht geeft.
Ik kijk en kijk en kijk tot ik bezwijk.
Ik kijk tot ik eindelijk met een vlag op straat zal staan en zelf bekeken wordt door de waarde leden van de bankpartij.

Whoever keeps you and me
from being we
let his house cave in
If I can’t become we, I’m alone.
If you don’t become we,
you are just you
Why not make The East
arise again?
Why not force upon
the hands of the vile?
If I sit,
if you take a seat
Who will take a stand?
Who will fight the foe,
grapple the foul enemy hand to hand?

Uit “Blue, grey, black” van de Perzische dichter Hamid Mosadiq (1969)

De zomermaanden juli en augustus gebruik ik om tot rust te komen, te reizen, te genieten van m’n nieuwe woonstad Amsterdam, te schrijven aan m’n roman en vooral op het een en ander te reflecteren. De stille momenten en lange stranduren resulteerden in een creatieve explosie en onverwachts een nieuwe bundel: “Vertrouwder dan mijn eigen huid”. Van poëzie tot korte rijmpjes, van kleine verhalen tot kort commentaar alles zit erin. De komende weken deel ik af en toe een plotselinge uitspatting zoals deze die vanuit het niets opeens op papier stond.

7 Comments
 • Gelland Vrolijk

  Je bent een mooi mens Monique en ik kijkuit naar al jouw mooie nieuwe verhalen. Geniet van twee mooie zomermaanden in Amsterdam!

  Beantwoorden
 • Dick Rooduyn

  Chair-person of the Couch-Party! Goed gevonden en heel mooi beschreven en heel erg waar!
  Slaat niet helemaal op jezelf, want je was heel gedreven bezig met PR en op het ‘Slagveld’ en niet helemaal zonder risico.
  Als het je lukt, rust dan lekker uit, zorg goed voor jezelf!

  Beantwoorden
 • Dick Rooduyn

  Chair-Person of the Couch-Party! Goed gevonden, en goed beschreven! Gaat niet helemaal op voor jou, daar jij nogal actief was op PR gebied en het slagveld.
  Probeer lekker uit te rusten en zorg goed voor jezelf.

  Beantwoorden
 • refter2012

  Als er iemand actief is voor de goede zaak, ben jij het wel.. Oordeel niet zo zwaar over jezelf, zou ik zeggen, dan houd je de inzet voor de goede zaak beter vol.. Zonder er aan onder door te gaan, zonder op termijn je levensplezier te vérliezen.. Anders gezegd: het levensvisie een ernstige zaak, dat is goed gereformeerd. Maar ovérdrijving is een zonde volgens de Islam.. Dus..

  Beantwoorden
 • Paul Broertjes

  Bankzitters tja de sluipschutters verborgen in de struiken, wachten op hun moment dat nooit zal komen. Zittend verscholen op de bank alles en iedereen op afstand bekijken met een scherp vooroordeel, jij moslim, hij flikker, de ander een vuile neger en ga zo maar door. Ondertussen worden ze worden bestolen door de ratten, die slim hun slag kunnen slaan, want zij blijven zitten op hun bank levend in de waan van wat de media hen serveert. Eens per jaar kun je hen massaal bekijken, dan gaan ze zelf naar de “Gay parade” in Amsterdam kijken open en bloot niet op de bank, die leuke homo’s bekijken, o zo tolerant ja ja geweldig de mensheid in zijn volle glorie, waar gaat dat heen?

  Beantwoorden
 • Paul

  Hup Monique 🙂

  Beantwoorden
 • Adrie de Jong

  Hoi Monique,

  Tja, met mijn zieke lijf heb ik weinig keus dan overleven op die doorgezakte bank.

  Maar áls die dan een baas moet hebben, dan voel ik me zeer gelukkig dat jij het bent ! Iemand met gevoel in haar donder, die geeft om wat gaande is, maar ook bewust is van het hoge percentage machteloosheid, dat naast het hoge percentage schaamteloze desinteresse de intrest van jouw bank vormt en in en out in evenwicht houd. Als ex-boekhoudster, dacht ik niet in eerste instantie aan de doorgezakte bank waar ik op zit, maar aan een bank met geld en rente, lol.

  Maar de huidige revolutie van Egypte heb ik juist tegenovergesteld beleefd dan jij beschrijft. De vorige Lente volgde ik via de snippers nieuws op journaal24 die live werden uitgezonden. De huidige Lente kwam ik via een aflopende klok op NOSop3 op een live-webcam van Tahrirplein uit. Een lieve Mubarak nam de moeite om het Arabisch of Egyptisch op de nieuwsgroep naast het beeld te vertalen naar het Engels. Erhal betekend ‘donder op’ en je hoorde de vrouwen roepen boven alle anderen uit, de minuten telden af en de spanning steeg, ja, ook bij mij op de bank. Zo ver weg en godszijdank zó dichtbij en het mee kunnen maken ! En dankzij lieve Mubarak het ook nog een beetje kunnen volgen en verstaan ! Ik heb God gedankt dat dit zo mogelijk was, want wat is het waardeloos ziek te moeten zijn, je situatie te moeten accepteren, en verstoken te zijn je bijdrage te leveren wat ik gedaan zou hebben als ik gezond was geweest. Nu mocht ik in ieder geval de 100th Monkey zijn: meeleven, betrokken, tranen laten van geluk met de snippers nieuws die op de nieuwsgroep werden vertaald, dat het leger de weg vrij maakte voor een nieuwe toekomst: een toekomst voor het volk ! En met spanning volg ik het pad dat is ingeslagen, en waarvan ik bij de geboorte mocht zijn … vanaf de bank !

  Dit kan de nieuwe toekomst van de zitvleesplakker zijn ! Je gaat het nog druk krijgen meissie ! Voor wie niet weet wat de 100th Monkey betekent, zal ik even uitleggen: In Azië zijn er onderzoeken gedaan bij apen in het wild, men gooide een voorwerp tussen de apen en al snel won de nieuwsgierigheid voor het voorwerp van de angst en keken ze wat ze er mee konden. Als nu een bepaald percentage apen dat voorwerp ging gebruiken en bewust werd van het nut ervan, dan sloeg de vonk plotseling over naar andere kolonies apen, die dan ook soortgelijke voorwerpen hetzelfde gingen gebruiken. Er was geen contact tussen de kolonies, de overdracht ging mentaal, via telepathie. Die overdracht, dat als een bepaalde hoeveelheid wezens hetzelfde denken, dat dat idee telepathisch wordt verspreid, wordt The 100th Monkey genoemd, naar de uitslag van deze onderzoeken.

  Ik kan thuis zitten op de bank. Ik kan fysiek niet veel doen, maar mentaal wel een 100th Monkey zijn ! Ik kan meeleven, meebidden voor al het goede dat komen mag, kan en hopelijk gaat ! En mentaal een stuwende kracht zijn om dat te bewerkstelligen !

  Nou, Monique, jij dacht dat je met jouw positie niets te doen zou hebben voor heel die meute zitvleeswegrotters ? Die zappend, gapend, des-geïnteresseerd, van zender naar zender hoppend, met als enige inspanning: het indrukken van de afstandsbedieningsknop en de chips en de bier naar binnen werken ! Zelfs het Nederlandse nieuws kunnen ze vanwege de klok-klok en chrunch-chrunch niet volgen en verstaan, en omdat ze reeds lang voor elke clou wegzappen !

  Al deze 100th Monkeys zouden zich een stuk nuttiger in de samenleving voelen als ze wisten dat hun betrokkenheid er echt toe deed ! Als ze wisten dat door mee te leven er wel degelijk een stuwende kracht los kan komen die de energie aanwakkert om nieuwe tijden in te luiden.

  Ook als je niets meer kan vanwege een ziekte, of niet actief in Egypte kan demonstreren wegens gebrek aan geld of tijd, dan kan dat vleugje medeleven, wensen dat mensen het beter krijgen dan ze doen, al helpen !

  Ik stel voor dat de NOS na elk journaal een minuut stilte inlast voor het meeleven en bidden voor ieder onderwerp dat behandeld is en elk mens dat daarbij betrokken is en dat een stuwende kracht ten goede mag worden opgeroepen om het leven op aarde draaglijker, aangenamer en leefbaarder te laten worden voor iedereen ! Als we dat allemaal in ons hart voelen, tegelijkertijd, en dat uitzenden over de hele wereld. Wie weet dat die beloofde nieuwe wereld er zal komen ?

  Het is al bewezen dat waar groepen samen bidden of mediteren, dat dat de omgeving ten goede komt. En met jou als de baas van de Bank-partij ben ik heel hoopvol gestemd, Monique ! :o) Nou moeten we zien dat we het percentage des-geïnteresseerden en machtelozen omzetten in betrokken meelevende goede energie stuwers dmv een beetje bereidwilligheid om mee te leven met de echte mens die achter elk nieuwsfeit schuil gaat en dat die een beter leven krijgt ! Hoe gaan wij de Hoopvollen bereiken ? De Beterwensers ? Zij met Gevoel in hun Donder en Hoop in hun Hart, die tussen hun chrunch-chrunch en klok-klok een traantje wegpinken vanwege verdriet om het leed of vreugde voor het geluk. Zij die dachten dat ze nutteloos waren, maar mogen weten dat zij de stuwende kracht zijn die we nu in de wereld zo missen, gewoon…. door een beetje bereidwilligheid om mee te leven !

  Heel veel succes toegewenst met deze positieve onderneming !

  Peace,
  Adrie de Jong

  Beantwoorden

Geef een reactie