Blog

08 feb / Ik ben bloedmooi!

Toen ik 12, 13 jaar oud was wilde ik blank en blond zijn.
Ik houd niet van blank en blond.
Eigenlijk vind ik zwart met kroes veel mooier.
Maar brunettes waren onaantrekkelijk.
Althans, dat dacht ik. Op de gereformeerde middelbare school waar ik naar school ging, was iedereen melkfleswit. Mijn medescholieren hadden blauwgrijze ogen en (donker)blond haar. Dat was dus ook het ideaal. Iedereen zag er al zo uit, maar toch was dat het mooiste en beste voorkomen.
De jongens lachten me uit, maakten gemene grappen, zeiden dat ik raar en lelijk was en ik nooit een vriendje zou vinden.
En de meisjes? Die beaamden dat als onzekere bakvissen maar al te graag.
Ik accepteerde dat, het was mij op de bassischool al niet veel anders vergaan.
Na de eerste schooldag in groep 1 kwam ik thuis met deze ene vraag: ‘Mamma, waarom heb ik een ander vachtje dan de andere kindjes?’
Ik vraag me weleens af hoeveel kinderen dagelijks met deze vraag thuiskomen.
In het speeltuintje vlak bij mijn ouders’ oude huis, mochten mijn zusje en ik op een dag niet meer spelen omdat we ‘niet wit’ waren.
In de middelbare school mocht ik niet met de grote groep meelopen omdat ik een indiaantje was.
Na de aanslagen van 9/11 hielden een aantal jongens uit mijn klas mij persoonlijk verantwoordelijkheid voor de daden van Mohammed Atta, de Egyptische kaper van een van de vliegtuigen die zich in lijnrecht in het WTC had geboord.
En op de universiteit belandde ik binnen een week op de voorste rij, naast de Iraniërs, de Libanezen, Syriërs en Marokkanen. Allemaal vrouw.
Knappe, bloedmooie en ambitieuze meiden, stuk voor stuk…. Maar hoe werden we genoemd?
De allochtonenbank. De multiculticlub.
Soms had ik het gevoel dat onze intelligentie niet door iedereen helemaal serieus werd genomen. Dat we toch een beetje de producten van Paars-subsidiebeleid waren of zoiets.
Het racisme woekert en groeit overal, ook in Nederland. Kleine peuters kiezen liever een blanke baby born dan een zwarte. Ook voor zwarte peuters geldt dat. Hoe vaak heb ik mannen geen grapjes horen maken dat als ze in de Albert Heijn tussen een blanke kassière en een kassière met hoofddoek kunnen kiezen, ze altijd voor de blanke zouden gaan – zelfs als de rij daar langer is? Uit onderzoek blijkt telkens weer dat kinderen blanke leraren leuker vinden dan donkere. Blonde vrouwen worden meer en beter betaald, maken eerder promotie en worden ook nog eens aanbeden als sekssymbolen. Elke man kan de ideale vrouw uittekenen. Een equivalent aan Marilyn Monroe, met wat langer haar en grotere borsten misschien.
Het rare met kleur is dat het zo subjectief is. Grace, mijn Chinees-Maleisische room mate in de VS vond mij blank. Anderen vonden mij Italiaans, of Spaans, of Grieks – allemaal nog Caucasian in Amerikaanse ogen. Voor weer anderen was ik Braziliaanse of Mexicaans. Dan was ik opeens Latina en geen Caucasian meer. Een van mijn professoren identificeerde mij als Egyptisch, voor hem was ik dus een Arab. Een andere professor dacht dat ik Iraanse was. Voor hem was ik dus Persian. Een Persian is geen Arab, een Braziliaanse is chiquer dan een Mexicaan, een Caucasian is succesvoller dan een Latina, een Zuid-Europeaan staat minder hoog op de ladder dan een Noord-Europeaan, maar is wel aantrekkelijker. In Nederland ben ik een Marokkaan, een Turk, een Antiliaan, een Italiaan, een Egyptische, een allochtoon, een autochtoon, een blanke, een kleurling, een vrouw… In de winter ben ik wij, in de zomer ben ik zij, afhankelijk van mijn kleding, mijn haar en mijn make-up ben ik een blanke poldermeid of Arabische diva. Ach, het is een rare wereld.

 

De zwarte zangers India Arie schrijft (en zingt!) prachtige liederen over armoede, migratie, geloof, relaties en vooral de rol van huidskleur. Ze zingt over Jezus, Ghandi en Marten Luther King.
Ze bejubelt de donkere huid in het nummer ‘brown skin’. Ze bezingt de kracht van vergeving in ‘wings of fogiveness’. Ze beschrijft het schrijnende beeld van stedelijke armoede in ‘ghetto’.
Toen ik het lied ‘I am not my hair’ hoorde, veranderde dat de kijk op mijn haar, mijn ogen, mijn lijf, totaal. Vanaf de eerste akkoorden zette ik de muziek keihard en danste door de kamer.
Ik kleedde me uit en keek naar m’n lichaam, mijn huid.
Zo donker in de zomer, zo licht in de winter – vol eczeem en gele plekken door het gebrek aan zonlicht.
Mijn huid, bedoeld om elke dag de zon te zien.
Ik keek in de spiegel en staarde naar mijn naaktheid.
De muziek dreunde door het huis terwijl ik een rondje voor de spiegel draaide.
Ik ben mooi, dacht ik.
Ik ben prachtig!
Ik ben niet m’n haar, ik ben niet m’n huid, ik ben niet m’n ogen, niet m’n lichaamsbouw…
Zwart of wit, Arabisch, Europees, half- of volbloed, ik ben mezelf, gewoon wie ik ben. Ik ben de ziel die in me is.
Welkom wereld, welkom!
I am me, bloedmooi, sterk, gemaakt om zo te zijn.
Ik ben ik en ik ben er trots op. Product van een mondiale wereld, vrucht van de toekomst, een toekomst waarin landen eindelijk hun grenzen verleggen, culturen samenkomen en zwart wit wordt en andersom.
Ik ben ik en ik beken… kleur.
Niemand die mij ooit nog lelijk noemt, echt niet. Nooit.

Luister ook haar CD – India Arie – Testimony vol. 1: love & relationship

 

 

Dit verhaal zal ook verschijnen in de bundel ‘Zonder verhalen kan ik niet leven’ dat in juni uit zal komen bij Ark Media.

35 Comments
 • Daniel

  Heel mooi Monique!
  Zowel deze blog als jezelf 🙂 Vooral “product van deze wereld”. Dat is hoe het is en daar kan je (en ieder ander) inderdaad alleen maar trots op zijn.

  Beantwoorden
 • Jos Strengholt

  Ik denk dat je helemaal gelijk hebt – racisme zit volgens mij diep in ons allemaal. In elk geval de neiging om te denken in termen van “onze groep vs de ander”.

  Blij dat je tevreden bent met jezelf. 🙂

  Beantwoorden
 • Stella

  Prachtig geschreven!!

  Beantwoorden
 • William Poutsma

  Dat van die universiteit en dat voorste bankje was voor mij nog het meest een verassing. Kom je van het VWO, heb je nog steeds oogkleppen op. Ikzelf kwam van de HAVO en had dit wrs. niet geaccepteerd. Ik probeer er ook doorheen te kijken, dat eenieder kind van God is en dus even waardevol.

  Beantwoorden
 • Berend

  Heerlijk om te horen en prachtig om te zien als mensen zichzelf accepteren en waarderen als schepsel van God!

  Beantwoorden
 • Hager

  Ik herinner me nog de eerste week op het Vrije School (jep…) als klein (pas 6) Egyptische meisje tussen een bak vol vanille vla. Ze vonden het eerst wel leuk zo’n ‘exotische’ klasgenootje, maar een week later, na de’dinner time’ gesprekken met hun ouders, vonden ze me toch meer op een mikbord gaan lijken voor fruit en eieren, knikkers (mooi meegenomen!), vuisten, schoenen, etc. Erg jammer. Voor hen dan. Zoals je weet, in de financieele wereld zijn “the returns on an exotic derivative higher than those for a vanilla derivative” Who’s got the last laugh now.. 🙂

  Beantwoorden
 • Jelmer

  Je slaat de spijker op z’n kop! En blijf inderdaad gewoon jezelf… Niet dat ik me daar zorgen over maakte, maar toch.

  Beantwoorden
 • Paul

  Je bent een mooi mens. Zo.

  Beantwoorden
 • Wijsneusje

  Ik zie op http://manna.punt.nl/?id=403916&r=1&tbl_archief=& het volgende: “Ik las een artikel over Monique Samuel, een meisje van 17 jaar. Superknap, totaal geen rimpels, en van dat mooie donkere haar wat ik altijd heb willen hebben. […] Naast haar knappe uiterlijk is ze blijkbaar ook een redelijk begaafd […]”

  De “norm” brengt met zich mee middelmatigheid. Waar het gaat om schoonheid is juist niet middelmatigheid aan de orde, maar een afwijking van de norm. Het ontwikkelen van eigen maatstaven voor mooi, lelijk, juist, onjuist etc. is misschien onderdeel van de groei naar volwassenheid, maar er zijn ongetwijfeld toch heel wat volwassenen die hun levensgeluk afhankelijk maken van anderen in hun omgeving.

  Beantwoorden
 • gr

  Je bent geweldig moniek. Je bent mooi en intelligent. Je bent warm en je bent helder. Je bent wie je bent, maar je bent vooral jezelf.

  Beantwoorden
 • jan

  Je bent van ongekende schoonheid….

  Beantwoorden
 • hans

  Zag je vanavond op de tafel bij P&W.
  Wat ben je blij!
  En je bent echt een geweldige mooie meid!!
  Dat je daaraan (kennelijk) twijfelt… Zo jammer.

  Beantwoorden
 • Roel

  Beste Monique,
  Je bent mooi om wie je bent, wat je zegt en hoe je leeft. Ik kan je zeggen, voor zover ik je ken: JIJ bent mooi!
  Ga zo door en verlicht de duisternis…

  Beantwoorden
  • Manuel Jesus

   Op diepgang nu even niet. Maar jij hebt iets bijzonders… en mooi natuurlijk. ….

   Beantwoorden
 • Robbert Pol

  Monique prachtig geschreven!!!Elk woord is raak,en komt bij me binnen.

  Beantwoorden
 • Derk

  Je verhaal is prachtig, jij bent een prachtig mens!

  Beantwoorden
 • vakantiehuis

  Leuke site!. Er zijn nog weinig goede sites over dit onderwerp te vinden.
  Ben blij met jullie toevoeging!
  Ik kan helaas geen bookmark aanmaken naar http://www.mounirsamuel.nl in Firefox. 🙁 Weten jullie hoe dit komt?

  Groetjes Barbara

  Beantwoorden
 • Amin

  ..”De jongens lachten me uit, maakten gemene grappen, zeiden dat ik raar en lelijk was en ik nooit een vriendje zou vinden”…

  Die jongens Monigue zijn sukkels.
  Je bent een prachtige verschijning , prettig om te zien en naar te luisteren.

  Zelden zo’n mooie politicologe gezien!A.

  Beantwoorden
 • mike

  A black plum is as sweet as a white

  Beantwoorden
 • omar

  soo, ik herken veel in jouw herinneringen aan je tijd als kind. maar bij mij was het niet zo extreem. ik ben half chileens en half nederlands en ik zou je broer kunnen zijn wellicht, vrijwel precies dezelfde type huidskleur.
  wat mij altijd opvalt aan de arabische nieuwszenders is hoe ‘absurd’ blank de presentatrices altijd zijn, terwijl een doorsnee vrouw in marokko, egypte en irak gewoon zo’n lichtbruin kleurtje heeft… in chili is het niet veel anders.. hoe lichter hoe beter..

  Beantwoorden
 • Marije

  Hi Monique,
  Wat heerlijk om te lezen over een vrouw als jij die ontdekt heeft dat ze van grote waarde is, gewoon zoals ze is. Ik zet me in voor stichting BUtiful, becoming the woman you are meant to be om dit ook bekend te maken aan jonge vrouwen in Nederland! We organiseren het BUevent, een conferentie voor vrouwen in de leeftijd van 16-25 jaar, waarbij we na gaan denken over vrouw zijn.
  We hebben het echt nodig om elkaar als vrouwen te wijzen op wat nu eigenlijk échte schoonheid is! We vergelijken ons allemaal zooo makkelijk met elkaar, maar dat is nu iets wat zinloze energieverspilling is.
  Ik ben benieuwd naar je boek!
  Groet,
  Marije

  Beantwoorden
 • robin

  Monique, jouw schoolervaringen, zowel over hoe tegen jou als persoon aangekeken werd, als hoe je verantwoordelijk werd gehouden voor een wereldgebeurtenis terwijl je een kind was, zijn exact mijn ervaringen als half-Egyptenaar in NL in een vroegere periode. Mooi dat het nu anders is en dat jij daar flink aan bijdraagt! Ga zo door.

  Beantwoorden
 • Jan

  Afkeer van de religieuze hoofddoek is geen racisme. Het is afkeer van sociaal onrecht. In de Koran staat dat de mannen de vrouwen moeten instrueren zich te bedekken en vrouwen die het niet doen moeten tuchtigen en opsluiten. Onderdrukking en mishandeling. De Koran schrijft ook voor dat niet-moslims altijd en overal moeten worden gediscrimineerd en bestreden, tot er geen andere religie meer is. Dat staat als het ware op de hoofddoek ‘geschreven’ en daar richt zich de afkeer tegen. Dat is geen racisme.

  Beantwoorden
 • Ciccia

  Als ik zou zeggen: je beschrijft mij, dan zou ik jouw verhaal stelen. Maar dit is voor mij zo enorm herkenbaar!Ik vind het ongelooflijk te zien en te lezen hoe gezegend jij bent met niet enkel uiterlijke schoonheid maar ook met intelligentie. De wijze waarop je schrijft zegt zoveel over jou: warm, open en eerlijk en met een bijzonder helder en wijs inzicht. Het is een waar genot jouw werken te lezen: Je bent inderdaad een geweldig mens!

  Beantwoorden
 • Amal/Wilma

  Wat prachtig verwoord !

  Beantwoorden
 • wok

  Leuk geschreven stuk! Ik (man, student) heb zelf ook een enigszins ambigu uiterlijk (als mensen gokken waar ik vandaan kom loopt het uiteen van Frankrijk tot Turkije, Libanon, Syrië en zelfs een keer Egypte). Maar ik kan ook goed door voor een wat donkerdere Nederlander. Ik ervaar het juist als een voordeel, die ambiguïteit! Het is toch juist prettig om door te kunnen gaan voor meerdere nationaliteiten?

  Het gedeelte over de ideale blonde rondborstige blozende blanke vrouw heb je een beetje gechargeerd denk ik, voor de vorm. Maar toch, wellicht ten overvloede: Ik deel dat ideale vrouwbeeld niet. Ik vind getint met dik glanzend zwart haar veel mooier. Mm. Prettig.

  Beantwoorden
 • samya

  Beantwoorden
 • Sven

  ik ben mooi

  Beantwoorden
 • Roelof Greveling

  For me ou are the African Queen. You are so very beatyfull!!!!

  Beantwoorden
 • pietdebuitenlander

  heel erg interesant geschreven maar dat is natuurlijk een hele discussie op zich…

  de fundamentale vragen waar komen we vandaan? wat is de zin van het leven? en waar gaan we naartoe?

  als je deze 3 vragen leest lijkt allemaal simpel 3 vragen beantwoorden en klaar…

  maar aan jouw verhaal kun je de complexiteit hiervaan zien… geweldig

  Beantwoorden
 • Noemia

  He liefje! Je bent prachtig! Mi lobi yu! 1 miljoen kusjes voor jou.

  Beantwoorden
 • mami

  wauw echt heel mooi verwoord, en wat ben jij mooi zeg. ik heb zelf een donkere huidskleur en loop er tot op de dag vandaag nog regelmatig tegen aan. Jou verhaal is zo herkenbaar.. ik vind het erg knap van je hoe je hier zoveel positiviteit en kracht uit haalt. inspirerend. Keep it up, bless you.

  Beantwoorden
 • Anne

  Ik word een beetje moe van dat zwart zijn en wat dat wel niet betekent. Pffff zo vermoeiend, we worden de hele dag allemaal in meer of mindere mate gediscrimineerd. Of je nu dik, dun bent, grote of kleine neus, moslim of christen ben. We kennen het allemaal. En het verleden al helemaal. Noem mij een land waar nooit geen erge dingen zijn voorgevallen. Tip, stap er over heen en maak er iets moois van en blijf niet hangen in iets waar geen mens die nu op deze aarde rondloopt iets aan kan doen. Ik voel me in ieder geval als melkfleswitte Nederlander niet aangesproken.

  Overigens schuurt jouw tekst tegen het racisme aan. Of wat zou je er van zeggen als ik je dropzwartje of kroeskopje zou noemen?

  Beantwoorden
 • Nymfe

  Wat zou ik graag zwart zijn, met kroezelhaar, als ik kon dan wisselde ik! Wat vind ik jullie toch topwijven?

  Beantwoorden

Geef een reactie