Blog

10 jan / Hipsters en marihuana

Shisha’s borrelen aan de kust. Halve liter flessen bier glinsteren in het ondergaande zonlicht. De sterke geur van marihuana. Zo normaal in deze stad. En dan de stelletjes, zoenend, loom in elkaars armen. Raggea tunes. Alternatieve Arabische indie-pop.

Dahab is het andere Egypte. De kleine kustplaats, die letterlijk “goud” betekent, lijkt in niets op de andere badplaatsen aan de Rode Zee. Van oudsher een hippie plek, is het een rustig stadje waar het gouden mantra “don’t worry, be happy” geldt. Dahab is een ideale escape voor rijke Caireense hipster-jongeren die absolute rust zoeken en het drukke Sharm al-Sheikh liever links laten liggen, een pleisterplek ook voor kite-surfers uit de hele wereld, kunstenaars en lesbiennes die hier ongestoord hun gang kunnen gaan. Zelfs van zoenende vrouwen in het openbaar kijkt hier niemand op.

Maar de lange boulevard, met z’n cafés tot op het strand en hipster-winkeltjes en restaurants is grotendeels donker, vervallen en verlaten. Twee volksopstanden en de recente ontploffing van het Russische passagiersvliegtuig heeft het stadje de das om gedaan. Onafgebouwde hotels, nooit voltooid vanwege een gebrek aan financiering. Gesloten winkels. Door weer en wind geërodeerde cafeetjes. Het stadje kan zo weer leven worden ingeblazen, als de toeristen maar komen, verzucht iedereen. Maar de toeristen komen niet. De overhaaste Britse beslissing om al het vliegverkeer naar Sharm al-Sheikh voor maanden af te lasten, dat al snel door vrijwel alle Europese landen en Rusland werd overgenomen maakt het vrijwel onmogelijk om naar Dahab te komen. Slechts een uur rijden boven het normaliter drukke, door resort-begeven en bedorven Sharm al-Sheikh, is Dahab nu ingesloten door de prachtige bergen van de Sinaï. Wie naar deze badplaats wil moet vliegen naar Hurghada of Cairo en vandaar de respectievelijk 18- of 11-uur lange busreis maken kriskras door de Egyptische delta, onder het Suez-kanaal door, checkpoint hier, checkpoint daar en dan nog de hele kustroute van de Sinaï naar beneden tot het uiterste puntje en weer omhoog. Geen toerist die het zich in het hoofd haalt.

De totale stop op ieder vliegverkeer van en naar Sharm al-Sheikh tot één maart is een catastrofe voor het hele Rode Zee-gebied. “Waarom?” vragen de wanhopige verkopers mij. “Na de aanslagen in Parijs werd het verkeer van en naar de Franse hoofdstad toch ook niet platgelegd?” Het geeft te denken. Na een zeer broeierige zomer na de val van Mohammed Morsi in 2013 en een onstuimige herfst vol aanslagen en aanvallen op kerken, heeft de huidige Egyptische regering haar vaste greep op het land herwonnen. Het aantal aanslagen en gewelddadige incidenten is tot vrijwel nul gereduceerd. En de kans dat IS nu juist weer in Egypte een vliegtuig naar beneden haalt, is zeer gering. Maar de angst zit er evengoed in. Al lijkt de toeristenblokkade vooral een politieke beslissing. De wereld staat immers graag solidair met de Fransen, maar met Russen of Egyptenaren is zij lang niet zo zacht.

5 Comments
 • likoednederland

  Wat een onzinnige veronderstelling: dat toeristen bereid zouden moeten zijn zich ‘uit solidariteit’ zich op vakantie te laten vermoorden.
  En wat een gebrek aan feitenkennis: ook uit Parijs blijven de toeristen namelijk massaal weg.
  Je zou verwachten dat iemand zich in de feiten verdiept, voordat een stelling geponeerd wordt.

  Beantwoorden
 • almar

  Ik betwijfel of de huidige regering de kans op aanslagen tot nul heeft gereduceerd. Inside informatie geeft toch een heel nader beeld. Wat erin de kranten komt betreft meestal gewelddadigheden tegen buitenlanders. De aantallen overvallen, kidnappings en berovingen waar de lokale bevolking last van heeft wordt meestal niet naar buiten gebracht.

  Beantwoorden
 • gerritvl

  Geen enkele regering kan de kans op aanslagen tot nul reduceren, ook de Likoed in Israel niet. En feitenkennis? Het gaat helemaal niet om feiten, maar puur om angst zaaien, niet alleen bij de terroristen maar de overheden doen er maar wat graag aan mee. Mensen bang maken, dan kun je ze manipuleren.

  Beantwoorden
 • rob van mario

  hoi, waarom niet iets rustiger….. je lijkt wel boos……. op wie?… jezelf… het siert je dat je op betrekkelijke jonge leeftijd zo’n uitgesproken mening hebt…maar ik kan me niet onttrekken van de gedachte dat je een beetje publiciteisgeil bent… ik volg je graag maar als ik om me heen kijk en lees ben je terrein aan het verliezen… en dat vind ik erg jammer want je bent niet de eerste de beste…. ga door maar laat je boosheis los en spreek als een volwassen man

  Beantwoorden

Geef een reactie