Blog

20 apr / Hey Nigger / racisme met een kleurtje

Sommige problemen zijn universeel, maar oplosbaar.
Anderen ontpoppen zich tot mondiale epidemieën waar maar geen medicijn voor lijkt.
Onder laatste noemer reken ik zeker racisme dat anno 2014 in het Midden-Oosten en Noord-Afrika nog springlevend is.

De gemiddelde Arabier, zelf toch ook niet de blankste, blijkt een chronisch neerbuigende kijk te hebben op ieder die wat donker is dan hij.
Zo ontdekte zwarte moslims in de VS dat zij door hun kersvers gearriveerde Arabische medegelovigen stelselmatig abeid worden genoemd. Slaaf dus.
Voor enkelen van hen reden genoeg de digitale campagne “Stop the A-word” te initiëren.

Ondertussen publiceert Human Rights Watch haast om de week een rapport over misbruik en geweld tegen Afrikaanse illegalen in landen als Egypte en Soedan, illegitieme uitzetting van Somaliërs door Saoedi-Arabië en afschuwelijke uitbuiting van donkere arbeiders in de Arabische Golfstaten. Zelfs het hoegenaamd verlichte Libanon staat nu op de zwarte lijst van tientallen landen die hun burgers waarschuwen er niet aan het werk te gaan. Een logisch gevolg van een cultuur waarin iedere zwarte nog steeds gera, abeid of wasif wordt genoemd. Opnieuw slaaf dus.

Voor de Tunesische Jamina Thebit, secretaris-generaal van Aqaliyet (de organisatie voor alle minderheden in Tunesië) reden om voor het eerst in de Tunesische geschiedenis de afschaffing van de slavernij te herdenken en eigenhandig een spotje op te nemen die vervolgens gratis op alle nationale zenders werd uitgezonden. De boodschap? “Tunesië was een van de eerste landen die op 23 januari 1846 slavernij afschafte. Waarom noemen we ze dan nog steeds slaaf?”

4 Comments
 • refter2012

  Goed dat je dit aan de orde stelt, Monique. Racisme is een universeel probleem. Chinezen zijn ook vaak vreselijke racisten. Dus ik vind het goed dat het vingertje een keer van die zogenaamde slechte blanken en Europeanen afgaat en de blik wordt gevestigd op het racisme van Arabieren. Want (criminele) Marokkanen willen hier maar al te graag het slachtoffer uithangen, en roepen hoe erg ze gediscrimineerd worden. Terwijl niemand mag praten over hoe racistisch ze zelf zijn, en vele Arabieren met hen. Een uitzuivering van het debat kan dus helemaal geen kwaad..

  Beantwoorden
 • Dineke

  Het gevoel gedicrimineerd te worden is voor iedereen even erg, maar dat vergeten sommige aardbewoners. Probeer wat je doet altijd te spiegelen met je eigen gevoel, dan zijn we misschien iets minder snel met een vooroordeel. De strijd tegen discriminatie is een strijd die we nooit moeten opgeven.

  Beantwoorden
 • maaike

  Ik heb dit in de papieren versie van One World gelezen en heb dan de campagne “Stop the A-word” gegoogled. Vreemd genoeg is die DIGITALE campagne onvindbaar op internet ! Kunt u de linsk hier plaatsen?

  Beantwoorden

Geef een reactie