Blog

06 jan / Het licht van al-Andalus

De Giralda is de klokkentoren van de grote kathedraal van Sevilla, de derde grootste kerk ter wereld. Grote glimmende bellen luiden ter aankondiging van de vele ochtend- en avondmissen en doortrekken de stad met de kerkelijke aanwezigheid. De 104,5 meter hoge klokkentoren van de kathedraal, is het waarmerk van Sevilla. Als je de stad vanuit de droge vlaktes van Andalusië nadert, zie je de toren al van verre staan.

Ik sta aan de voet van de Giralda en kijk omhoog. Het is een vreemd gezicht. De vierkante toren met prachtig mozaïek lijkt in niets op de gotische bogen van de Catedral de Santa María de la Sede. De Giralda is dan ook niet altijd een kerktoren geweest. Eens was het de hoogste minaret ter wereld en galmde de roep van de muezzin vijf keer per dag over Sevilla. Allah al-akbar, God is groter, Allah al-akbar, God is groter…
Ik loop de kerk in en bewonder de ongelofelijke schilderijen, het gigantische gouden altaar, de vele kapellen en de prachtige kerkschatten in de catacomben van de kerk. Eerder bezocht ik de Sint Pieter in Rome en de Sint Paul in Londen, maar deze kerk is mooier dan de twee grootste kerken van de wereld bij elkaar. Vol bewondering staar ik naar de bijzondere mix van Gotische kunst en Moorse kandelaars. Dan loop ik naar de minaret. Tree voor tree loop ik omhoog. Eenmaal boven kijk ik uit over de prachtige stad. Ik zie het Alcazar, de joodse wijk barrio santa cruz, het grote plein en de betoverende oosterse straatjes die in de diepte kronkelen. Het uitzicht maakt me stil. Het is een raar idee om te bedenken dat deze minaret ooit onderdeel was van het Kalifaat van Córdoba, een van de machtigste kalifaten die de islamitische geschiedenis ooit gekend heeft. In 711 na Christus vielen de Moren vanuit Noord-Afrika Spanje binnen. Ze veroverden heel Spanje en Portugal en trokken zelfs op naar Frankrijk, waar ze werden verslagen bij Poitiers in 732. Dit weerhield de Berbers er echter niet van om twee jaar later Avignon in te nemen. Europa sidderde en beefde. Legers vanuit heel Europa trokken naar Frankrijk, om de expansie van de islam tegen te gaan.
Vele eeuwen lang bleven de christelijke Europeanen vrezen dat de islamitische Moren Europa in zouden nemen. Maar door de grote reconquista die in 800 na Christus op gang kwam, wist
en de christelijke legers Spanje en Portugal weer langzaam terug te veroveren. Alleen het Emiraat van Granada bleef nog eeuwenlang in islamitische handen. Dat bolwerk van kennis, kunst en architectuur viel pas in 1492 in christelijke handen. In datzelfde jaar ontdekte Columbus Amerika en begon de expansie van de Spaanse en Portugese heersers, die het christendom van Zuid-Amerika tot de Filipijnen verspreidden.

Vandaag de dag wordt vaak gewaarschuwd voor de islamisering van Europa. Het christendom zou uitsterven en de moslims zouden heel Noordwest-Europa overnemen. In de Randstad worden kerken omgebouwd tot moskeeën en de hoofddoek rukt op in het Europese straatbeeld. Dat moskeeën ooit omgebouwd zijn tot kerken, wordt voor het gemak vergeten. De minaret werd een kerktoren, met klokken en een kruis. ‘De overwinning is aan Christus’ staat er in de stenen gegrafeerd.
De wind speelt met mijn haren terwijl ik dromend voor me uit staar. Dan klinkt er een zan
gerige stem. ‘Jeshoa al-akbar, Jeshoa al-akbar….’
Ik draai me om en zie een priester die naar alle windstreken bidt en kruisjes slaat. ‘Jezus i
s groter,’ zingt hij in het Arabisch. ‘Jezus is groter.’
Ik heb kippenvel en kijk hem betoverd aan. Ook de andere toeristen en gelovigen kijken op. Stil staren ze naar de priester die steeds luider zingt terwijl hij langzaam van hoek naar hoek loopt. Sommige gelovigen hebben tranen in hun ogen, anderenkijken verwonderd naar dit bijzondere schouwspel.
Het licht van God schijnt over Andalusië. God heeft Europa niet in handen van de islam laten vallen. Toen niet. Nu niet. Nooit niet. Sterker nog, vanuit Andalusië heeft het geloof zich naar de verst
e uithoeken van de aarde verspreid. Dus ik ben niet bang, nee, ik vrees de islam niet. Mijn familie mag dan worden gediscrimineerd en mijn medegelovigen door extremisten worden vervolgd, kerken mogen worden omgebouwd en de sluier mag de straten van Rotterdam vullen, maar God zal ons nooit verlaten. In Christus is de overwinning, voor nu en altijd.
Jeshoa al-akbar. Jeshoa al-akbar.

Zijn licht schijnt over ons.

1 Comment
 • Jan Roeleveld

  Hoi Monique,

  Mooi stukje! Ik hoor soms tegenstrijdige berichten over de groei van de Islam versus het christendom. Je hoort dan dat de Islam het snelst groeit maar dat zou dan meer het gevolg van natuurlijke aanwas zijn dan mensen die bewust toetreden tot het moslimgeloof. In die zin zou het christendom de snelstgroeiende religie zijn. Weet jij hier meer over te zeggen?
  Heb even wat rondgeneusd op je blog. Interessant! Jij bent niet snel moe geloof ik hè? 🙂
  Groetjes, ook aan Ronald Jan
  Jan

  Beantwoorden

Geef een reactie