Blog

02 dec / Het grote zwarte pieten is begonnen

Ik hoorde voor het eerst van het nieuwste nationale drama van Nederland tijdens een bezoek aan Syrische vluchtelingen in een Palestijns vluchtelingenkamp ingeklemd door Hezbollah-wijken in Beiroet.
Hebben jullie echt ruzie over Black Peter?” vroeg een Syrische activist mij. Ik dacht dat het een grapje was, zoals ik wel vaker denk dat dit leven één grote grap is, een misselijke grap dat wel. Oog in oog met de diepe trauma’s en de afschuwelijke ontberingen van opgejaagde en vooral vergeten vluchtelingen kon ik me niet voorstellen dat Zwarte Piet het Nederlandse debat zou domineren. Maar bij terugkeer in eigen land bleek niets minder waar. Al op Schiphol werd mij de hamvraag van de 21ste eeuw gesteld: “En wat vind jij van Zwarte Piet?”

Ja, over Zwarte Piet geliefde dames en heren dien je een standpunt te hebben. Een politiek standpunt, een publiek standpunt, een gefundeerde mening. Met argusogen worden de gedragingen van onze eigen Zwarte Pieten gevolgd. Want ja, zij zouden ook weleens één van die vurige aanvoerders kunnen zijn waardoor het leukste kinderfeestje van Nederland wordt verpest. Het is moeilijk balanceren voor hen die ook zonder schmink voor Zwarte Piet door zouden kunnen gaan. Want vind je Zwarte Piet terecht een enigszins racistisch verschijnsel dat wat al te veel aan het slavernijverleden appelleert dan ben je opeens geen gezellige knuffelbare Surinamer meer; heb je er geen moeite mee dan word je door de eigen gemeenschap al snel beticht van Bounty-gedrag – bruin van buiten maar wit van binnen met een mooi exotisch glimpapiertje eromheen – goed verteerbaar voor de communis opinio maar een verrader van de eigen soort.
En zo is het grote Zwarte Pieten begonnen, wat me direct op de volgende vraag brengt: Waarom is Zwarte Pieten een negatieve uitdrukking als die goedlachse roetveger toch zo leuk en onschuldig zou zijn?

Laat mij in twee woorden zeggen wat ik van de hele Zwarte Pieten-kwestie vind: een splijtzwam. Het debat zoals het in alle hevigheid, grofheid en gekwetstheid wordt gevoerd, heeft de toch al verdeelde en gefragmenteerde Nederlandse samenleving nog verder in haar verschillende loopgraven teruggeduwd en de onderlinge verhoudingen slechts verder op scherp gezet, zonder dat er een daadwerkelijk vruchtbare dialoog op gang is gekomen. We hebben een premier die met een simpele handbeweging de pijn van een deel van zijn bevolking van tafel veegt. We hebben heerlijk opgefokte media die dik garen spinnen bij het aanwakkeren van extremen en publieke polarisatie tot hoogste kunstvorm hebben verheven. En we hebben een volk, een stuurloos richtingloos volk, zonder begrip dat zich wanhopig vastklampt aan een oude volkstraditie waar vanuit ethisch perspectief überhaupt weinig goeds over te zeggen valt.

De hele Sinterklaasviering komt in feite neer op de verering van een neppe Turkse bisschop, tot grote shock van de Rooms Katholieke Kerk onterecht heilig verklaard en daarom in de jaren zestig maar weer ge-excantificeerd of zoiets, een beschermheilige van islamitische vissers die onsterfelijk op een wit paard met een stel vrijgekochte zware slaven de slaapkamers en dromen van kinderen onveilig maakt en diezelfde onschuldige bloedjes nog op schoot wil hebben ook. Vrouwen komen er in dit heerlijke volksspel niet aan te pas. Net zo min als blanken trouwens (in het originele verhaal dan) want de echte Sint heeft donker krulhaar en is vermoedelijk een stuk bruiner al was het maar door de Spaanse zon. Een hoofddoek-Piet heb ik nog niet gezien. Net zo min als een sambal-Piet. Wat meer roze zou ook wel goed zijn voor de diversiteit. En wat dachten we van een rol voor de kinderen zelf? De hele Sint-rite blijft toch vooral een volwassenenbusiness, een poppenkast van grote emotionele kinderen die geen afstand kunnen doen van hun innig misvormde, gekleurde en vooral geromantiseerde jeugdsentiment.
Ondertussen wordt de echte problematiek van continue racisme en een gevoel van tweede rang staatsburgerschap amper tot niet geadresseerd. Nee, anno 2013 mag je in Nederland nog steeds niet zeggen dat racisme springlevend is en huidskleur altijd, maar ook echt altijd moet worden benoemd. Zo ook in de mailwisseling na aanleiding van de stagebrief van Jeffrey Koorndijk waarin gewoon zwart op wit staat wat bijna iedereen met zijn huidskleur wel weet en aanvoelt, maar zo zelden kan bewijzen. “Ten eerste een donker gekleurde (neger)”. Het laat een cultuur zien die niet alleen in dat bedrijf bestaat maar ook in menig Nederlandse huiskamer waar het woord “neger” net zo makkelijk valt als John Williams mmm lekkere Monatoetjes en waar smakelijk wordt gelachen om het neppe Surinaamse accent in de radiospotjes van een autoschadebedrijf waarin een hoegenaamd donkere meneer strandt op weg naar zijn “bijvrouw”. Stereotiep racistisch? Nee joh, dat heet humor.
Humor heet het ook om gastheer Humberto Tan niet alleen voor donker maar ook dom uit te maken. “Je bent niet alleen donker…” Wat dat betekent? Geen idee maar het klinkt al net zo positief als dat hele zwarte pieten.

Het lachen is Gordon hopelijk vergaan na zijn jammerlijke Chinese moppenparade in het programma “Holland got talent”. Dat onze wereld in recordtempo wordt overgenomen door innovatieve Aziaten die blijkbaar toch echt tot wel wat meer in staat zijn dan het frituren van mie en noedels lijkt nog niet doorgedrongen tot de meest bekende homo van Nederland die zelf ook weer het boegbeeld is geworden van een gemeenschap die er echt niet meer de kracht voor heeft nog langer tegen het voorgeprogrammeerde publieke beeld van de homo zijnde Gerard Joling en eerdergenoemde Gordon op te boksen. Dus Gordon bedankt. Ons land is weer wat stereotypen rijker.

Het dreef de Amerikaanse historicus James Kennedy (zelf woonachtig in Amersfoort) er toe een column te schrijven waarin hij laat zien dat racisme in Nederland niet alleen stuitend in leven is maar ook nog als grappig wordt gezien. Eerdergenoemde bedrijfsmedewerkers en tv-gezichten zouden in de Verenigde Staten zeker zijn ontslagen, maar in Nederland worden ze eerder als geuzen op de schouders gehesen dan dat ze voor hun brood moeten vrezen. Zij durven tenminste en geven niet toe aan die groeiende broeiende groep van gekleurde Nederlanders die het zat is, wat zeg ik: die het niet meer pikt.
Maar wat lees ik dan tussen alle kersverse rapporten en onthullende undercoverfilmpjes waaruit keer op keer blijkt dat het weldegelijk uitmaakt of je Ahmed of Anton heet, Latisha of Lisanne in column van Ephimenco in Trouw? Niet alleen krijgt Kennedy lik op stuk ook krijgt de allochtoon een lesje mee: “Met permissie: als nieuwkomer jezelf eenzijdig aan je nieuwe omgeving aanpassen en niet andersom, is een gezonde, natuurlijke en broodnodige houding.” Een samenleving bestaat blijkbaar uit één groep en de rest moet daar zich niet alleen op aanpassen, zij moet gelijk worden aan die groep. Maar met permissie: hoe doe je dat als je huidskleur elke echte opgang in die samenleving onmogelijk maakt omdat die zogeheten nieuwe omgeving niets van nieuw of anders wil weten en zelfs een kleine aanpassing van een kinderfeest als aanslag op de nationale identiteit ziet?
Volgens Ephimenco kent Nederland anders dan de VS geen trauma’s “over nazi’s met puntmutsen die, zoals in de VS nog niet zo lang geleden, duizenden zwarte landgenoten aan de hoogste bomen knoopten.” Waarna de column met de volgende alles zeggende zin afsluit: “Veel te omvangrijke en weerspannige migratiestromen hebben in een te korte tijd het leven, de gewoontes en de steden van autochtonen veranderd. Dit zou Kennedy tot meer nuance of compassie mogen bewegen.”

Ja hoor, de blanke Hollander – de koopman, de dominee – die duizenden zwarten in boten op elkaar stapelde om in het nieuwe westen aan het werk te zetten, die eilanden innam en landgebieden veroverde, die Javanen naar Suriname versleepte en Indiërs meevoerde, die systemen bedacht als Apartheid en constitutionele rassenscheiding (zoals later door Nazi’s in puntmutsen bevochten in de VS), die hele volken zoals die van de Molukkers voor zich liet vechten en arbeidersgroepen uit het Rifgebergte en de Turkse steppen voor minimale vergoeding voor z’n karretje spande trekt zich nu achter dikke muren en dijken van zelfmedelijden terug en vraagt om begrip, compassie, naastenliefde, van al die andere enge medemensen die vaak ongewild en ongevraagd onderdeel zijn geworden van deze diep getraumatiseerde samenleving en nu ze eindelijk voor zichzelf opkomen ongewild en ongewenst de zwarte piet krijgen toebedeeld.

8 Comments
 • Gerard

  Beste Monique, we mogen de kinderen toch niet verantwoordelijk stellen voor het gedrag van hun (verre voor-)ouders? Wat zegt een zin als “de blanke Hollander – de koopman, de dominee – die duizenden zwarten in boten op elkaar stapelde om in het nieuwe westen aan het werk te zetten, die eilanden innam en landgebieden veroverde, die Javanen naar Suriname versleepte en Indiërs meevoerde”, etc. over hedendaagse Nederlanders?
  Vriendelijke groet van een trouwe lezer van je blogs,
  Gerard

  Beantwoorden
 • janfreak

  Ik vind al die argumenten dat het een racistisch gebeuren zou zijn je reinste lariekoek. Volgens mij hebben we te maken met een aantal gefrustreerde mensen die maar één ding voor ogen hebben, een traditioneel kinderfeest waar duizenden kinderen elk jaar weer verlangend naar uitkijken, te verpesten.
  Waarom kwamen ze daar niet mee toen Martin Luther King precies 50 jaar geleden zijn historische ‘I have a dream’-toespraak hield in het centrum van Washington? En wat het ook duidelijk aangeeft is dat mensen steeds intoleranter tegenover elkaar worden hetgeen de samenleving allesbehalve ten goede komt.

  Beantwoorden
 • jan

  Waarom een daadwerkelijk vruchtbaar dialoog houden over een simpel traditioneel Hollands kinderfeest waar alle kinderen en volwassenen van Nederland reikhalzend en vol verwachting, jaar in jaar uit, naar uitkijken. Waar de oudere kinderen leren om gedichten te schrijven en surprises te maken voor hun familieleden. Voor iedereen die zich stoort aan deze prachtige traditie raad ik aan om ook mee te doen aan dat mooie feest en verras je familieleden met rijmen en mooie surprises.

  Beantwoorden
 • remko van hijum

  Scherp en mooi geschreven! ik ga de column van Kennedy er maar eens bij zoeken. Overigens, racisme zit in ons allemaal. Je daarvan bewust worden, daar begint het mee. Verkrampte reacties zorgen voor het omgekeerde.

  Beantwoorden
 • Adrie de Jong

  Goedzo, Monique, als een razende op dreef ! Jij mag blijven ! :o)

  Een fantastisch goed stuk !

  Van kinds af aan ben ik geïnteresseerd geweest in de slavernij en Nederlands aandeel daarin en verbijsterd geweest hoe wreed Nederlanders handelden. Later ben ik met een neger getrouwd, en ik vond vooral zijn zwarte kleur zo mooi. Positieve discriminatie ? Of gewoon waardering voor de verschillen die er zijn ? Tijdens ons huwelijk zijn we twee keer uit eten gegaan en niet bediend. Uren hebben we gezeten en zagen we hoe anderen die later binnen kwamen bediend werden en wij alleen ‘oh, èh!’ moesten vernemen als we vroegen waar ons eten bleef. De 2e keer was opmerkelijker: Mijn ex zong in een band die in die tent iedere zaterdag optrad, maar doordeweeks konden we niet bediend worden toen we wilden eten, die zaterdag daarop kon hij wel weer optreden. Kennelijk mogen negers Nederlanders wel entertainen, maar mogen ze niet net zo goed voor hun genoegen bediend worden door bacra’s (blanken). Tussen die 2 etentjes zat meer dan een jaar, zo’n klap in het gezicht, en van de 2e tent hadden we het echt niet verwacht.

  Ik zie hierin regelrecht een verwijzing naar Zwarte Piet: hij mag vermakelijk zijn, al dan wel of niet intelligent dienend en ondersteunend, maar moet vooral niet verwachten dat hij gelijk is en écht mee mag doen. En bediend wórden ? Een Nederlandse blanke is tóch geen slááf ? En aan de Surinamer ligt het niet ! Want waar er Marokkanen en moslims zijn (niet alle,dus!) die zich niet aan de Nederlandse cultuur willen aanpassen, zijn Surinamers grotendeels aangepast aan onze cultuur. Maar dat is onzichtbaar en word niet gezien en wat wel gezien wordt: is de huidskleur, die is donker ! Dus over één kam scheren die hap ! Tuurlijk, Surinamers eten Roti ed., dat valt weer op. Maar weet je hoe lekker Roti is ? En weet je hoeveel werk Roti is ? En met hoeveel liefde dat wordt gemaakt ?

  Tuurlijk moeten buitenlanders zich aanpassen in het land waar ze wonen, en al helemaal geen ambities hebben hun wetten aan de autochtone bevolking op te leggen. Maar met permissie: hoe hebben wij Nederlanders ons ook al weer gedragen in het buitenland ? Dit geeft overigens die Marokkaanse en Turkse moslims geen recht, voor hen die dat wensen, om hun cultuur hier te planten, want Nederlanders hebben hen niet zodanig behandeld. Maar wel de zwarten en hen uit Indonesië, wo dus ook moslims, maar gek genoeg zijn deze groepen dus behoorlijk geïntegreerd ! Terwijl die cultuur verspreidende Marokkaanse en Turkse moslims zich hetzelfde opstellen als bezettende Nederlanders.

  En hier is de crux: een mens die een ander mens benadeeld is altijd bang ! ‘Eens zal mij worden aangedaan wat ik anderen heb aangedaan.’ En hoe grover en wreder het gedrag, hoe groter de angst ! Nederlanders zijn bang, want hun wreedheid was verschrikkelijk, dus we hebben alle reden om bang te zijn. Maar is dat realistisch ? Hoe wreed hebben de Indonesiërs en Surinamers ons hier behandeld ? Hoe is hún instelling tov ons ? Een stuk menselijker dan wij blanken zijn !

  En dan komen we bij de volgende crux: de koopman en de dominee, vaak genoemd als elkaars tegengestelden, wat niet zo is: van het zelfde laken één pak ! Vele beloften met mooie praatjes en vooral bangmakerij: ‘Gij zult Hebben’ en ‘Gij zult Doen of Laten’ en: ‘Altijd zal een ander er wat van vinden !’. En ziet daar het volk: altijd en bang met hun neus in dezelfde richting ! De Koopman heeft door de crisis zijn dwingelandij verloren, de Dominee roep-toetert al lang niet meer zo van de hoogste toren. Dat gat is echter wel gevuld: De opmars van de crimineel !

  Een jarenlang falend politiek beleid, politie-beleid en het onrecht van de rechterlijke orde, heeft menig keer een mens op tv tot de uitspraak gebracht: ‘de bovenwereld en onderwereld zijn lang niet meer zo gescheiden als het was.’ maw de criminelen hebben de waanzin van de open markt gebruikt om zich te nestelen in de boven wereld en is daar nu al jaren bezig flink huis te houden, met als resultaat het uithollen van de Nederlandse staat en burgerij ! Ze hebben zich omhoog gewerkt tot de graaiers die mede verantwoordelijk zijn voor onze crises, meervoud: crisis in het bankensysteem, graaien in de huurders-pot, de nog-altijd-op-hun-vette-reet-zittende-zooi die graait in de zorg-pot. Als een gigantisch kankergezwel die open splijt wordt de pus via de altijd maar hijgerige sensatiebeluste media de huiskamer binnen gesmeten en in het gezicht van de verbijsterde burger gepletst.

  Tussendoor danst Rutte zijn mooi dansje van mooi verhaal, en allemaal droomden we dat het nog waar was ! Het mooie is dat Rutte een mooie herinnering oproept, maar het is wel uit een heel ver ver verleden en heeft niets meer met het heden te maken. De buren die helpen ? Was dat maar waar ! Ik ben al verschillende keren verhuisd omdat er geen veilige plek in Nederland is te vinden waar je niet door criminelen en drugs-lijpen wordt dood-gepest, de buren de goorste roddels ouwehoeren om je te isoleren en kapot te maken tot op het bot ! Rutte, het is ze gelukt hoor ! En ik weet intussen dat wat mij overkomt, niet alleen mij overkomt, maar velen ! Velen kwijnen momenteel in huizen weg vw het verachtelijke gedrag van velen die los rondlopen maar in gestichten, tbs-en en gevangenissen thuishoren. Velen met prachtige talenten en mogelijkheden vereenzamen, kwijnen weg, waarvan honden zijn vergiftigd, op katten zijn geschoten, de tuin bevuild met rotzooi, vieze mannen die geil staren, vieze kinderen die constant krijsen en gillen, labiele streng-gelovigen die vies veroordelend naar binnengluren, en de rest ? De rest kijkt toe, blij dat zij niet de uitverkorene van de criminelen en drugs-lijpen zijn ! Iedere buurt kent wel zo’n persoon die voor de leeuwen wordt geworpen en aan z’n lot overgelaten.

  Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat Nederland in eerste instantie compleet afwijkt van het verhaal van Rutte ? Ik denk nl net zo als Rutte, ik zag Nederland netzo als hij, maar waarom mag ik mijn hele leven lang niet mee maken waar ik in geloof ? Ik geloof dat de mens van nature goed is, elkaar wil helpen, ed. Ik zit zelf zo in elkaar, maar dat verhaal komt nooit bij mij terug van de buren of direct omwonenden. Dat buren elkaar helpen ? Wat ik wel zie bij pesters is dat zij elkaar geweldig helpen en zeer goed georganiseerd zijn. Heb ik beklag bij de politie gedaan over de één, dan neemt de ander het naadloos over, en er zijn velen waardoor ik voortdurend moet lijden (letterlijk lijden heb ik het over: fysieke pijn, als je dat zo systematisch moet ondergaan heet dat martelen, maar hier kijkt iedereen weg !) en ik heb de gezondheid niet om voortdurend de politie te bellen. Nog erger, de politie daar heb je niet zoveel aan !

  Het falend beleid van de politie en rechterlijke macht maakt dit allemaal mogelijk. De politie heeft helemaal geen notie meer dat hij er voor de burger moet zijn. Spannend boefjes vangen. Werken wel de juiste personen bij de politie ? Of is onderwereld en bovenwereld daar ook …. ? Soms tref je een agent die het snapt. De rechterlijke aderlating waar wij mee opgescheept zitten laat alles stromen en gaan tkv de burgers ipv hun taak uit te voeren het land te beschermen tegen hen die het schade toebrengen. Een man die zijn gezin heeft vermoord krijgt een vreemd soort lichte straf opgelegd, want meneer moet de kans krijgen om opnieuw te trouwen: vrouwen vogelvrij verklaard door de rechtbank, ipv beschermd tegen dit soort gekken ! Rekening houden met de dader ipv de slachtoffers, Gelukkig en Gelukkig en Gelukkig zijn er Teeven en Opstelten die dit aanpakken, en toch: het kan nóg beter ! Laat de rechterlijke macht doen wat zij moeten doen: breken met hun innige banden met de criminelen en beginnen Nederland en hun burgers te beschermen tegen dit soort abnormalen.

  Hetzelfde geld voor de politie, die de kraan lekker wijd open laat staan, zodat nieuw aanwas van opgroeiend crimineel alle kans krijgt, en het leven voor de welwillende gewone burger onmogelijk wordt, en kennelijk geen notie heeft van de Rechten van de Mens. Ik heb al verschillende malen wijkagenten meegemaakt, die tegen mij aanpraatten als zou ik geen recht hebben op de basiskenmerken van de Rechten van de Mens, zoals privacy en veilig in mijn eigen woning leven, rechten die omwonenden voortdurend schenden. Dus laat allereerst de politie een cursus Rechten van de Mens volgen, Amnesty Internationaal en Nederland geven daar kant en klare cursussen in. Daarnaast, laat ze de kraan dichtdraaien: als iemand belt dat die last heeft van raar gedrag rond het huis, dan pak je dat eerst aan, iemand moet gewoon veilig in het huis kunnen wonen ! Zitten daar kinderen bij, hen gelijk aanpakken en in de gaten houden, hier en daar lees ik dat dat nu ook wordt gedaan, bravo !

  Kinderen worden naar huizen gestuurd om zich daar te misdragen met verschillende redenen: het afleren van empathie, het zich bespottelijk gedragen wat op eenzame momenten schaamte oproept, gedrag vertonen dat leid tot verminderd gevoel van eigenwaarde, afhankelijk maken van groepsgedrag en uitvoeren en handelen iov van de daar geleerde signalen. Deze kindertjes kunnen dit niet leren zonder te oefenen in groepsverband: zie hier de eenzame sterveling die wegrot in z’n huis, altijd dit soort kindergroepen om zich heen, die urenlang gillen, schreeuwen, de tuin vervuilen. Ik maak dit nu al 10 jaar mee, in verschillende steden, altijd hetzelfde gedrag. Dit zijn geen spelende kindertjes, dit zijn zij die de criminelen en hoeren van de toekomst zijn !

  Ik zeg altijd maar zo: van spelende kinderen heb je geen last: zij gaan op in een verhaal en beelden dat uit en hebben onderling overleg hoe en wat en heel soms, zoals het verhaal gaat, is er stemverheffing, maar dat duurt kort, want het verhaal gaat verder en eist andere gedragingen en handelingen. Dit is heel nuttig voor een kind, het leert zo wat wel en niet kan, het leert communiceren en met het lichaam uitbeelden en doen wat binnen een bepaald gedrag dat gespeeld wordt, wordt geuit. Zo leert het kind zelfverzekerd te zijn en situaties en de omgeving te kennen, heel gezond. Wat opvalt is: deze kinderen zijn niet bezig met een woning of de bewoner daarvan, zij gaan op in hun spel, omwonenden hebben er amper last van, en te horen hoe ze proberen geschillen op te lossen is ook nog eens heel leuk, je hoort ze groeien !

  Kinderen van criminelen daar en tegen zijn altijd gericht op een huis en de persoon in het huis. In groepsverband de persoon lastig vallen leert hen hun empathie af die een kind van nature heeft, dat is nl onderdeel van het kuddegedrag dat een kind nodig heeft om grenzen te leren kennen en binnen die grenzen zich te ontwikkelen: door naar die grenzen te gedragen weet het dat anderen veilig zijn waardoor deze ook veiligheid kan verwachten, dat versterkt de zelfverzekerdheid. Door in groepsverband schadelijk gedrag te vertonen, zoals het verstoren van de woonrust van iemand dmv gillen, krijsen, tuin vervuilen en zelfs jatten en inbreken of vernielen, wordt de empathie op dat moment verdoofd door agressie-zin, sensatiezucht of enkel en alleen angst om buiten de groep te vallen. Intussen wordt de tijd niet benut om ze gezonde tools aan te leren om empathie toe te passen, integendeel, men bespot empathie. Als ze alleen zijn zouden ze zich niet zo beschamend durven gedragen, maar in een groep wel. Op momenten dat het kind alleen is en dit gedrag begint te knagen vw een gezond schaamte gevoel vw de aanwezige empathie, wordt dat gelijk weer teniet gedaan door ze uit te nodigen, want het is zo leuk en gezellig en daar staat het kind weer: voor het huis te gillen en te krijsen en ander onwelvoeglijk gedrag. Het kind groeit binnen deze club op. Als het gezonde geweten te veel parten gaat spelen weten de criminelen: hoera, we hebben er een klantje bij ! Ze geven wat drugs ‘daar wordt je rustig van’, eerst gratis, maar als ze ‘beet hebben’ (lees:verslaving) moet er betaald worden en zie het glorie rijke criminele pad ontvouwt zich: de kop gesust met drugs, de empathie voor normaal kuddegedrag nooit leren toepassen, kan deze op pad gaan om te stelen, beroven en levens te ruïneren, want er is geld nodig om drugs te kopen. Het jongmens is gevangen in een crimineel web van afhankelijkheid, onzekerheid, te weinig zelfvertrouwen en geen tools om het anders aan te pakken. Dat gebeurd en is de opvoeding van kindertjes die iedereen zo leuk rond een huis zien gillen, krijsen en schreeuwen en waarvan de bewoner vooral niet moet zeuren ‘dat ze last heeft van geluiden van de straat’, zoals de labiele wijkagent tegen mij zei, nadat ik de politie had gebeld. Deze politie, die de kraan naar criminaliteit wagenwijd open laat staan, en de burger in een onveilige wereld laat wegrotten, is op deze manier een handlanger van de criminaliteit ipv dat die deze bestrijd.

  Criminelen ondermijnen op deze manier de rust in de samenleving, bezorgen een groeiende angst onder de burgers die zien dat buren zo mishandeld worden. Het is de oorzaak dat het verhaal van Rutte ondermijnt, de buren helpen niet, de buren voeden hun kinderen zo op zoals zij zelf zijn opgevoed: door buurtbewoners dood te treiteren en als ze kans zien te stelen, te jatten of te vernielen. Niet per vergissing 1 keer, nee, jaar in jaar uit, zo mogelijk meerdere keren per dag, in ieder geval per week en zeker maandelijks, moet er iets gedaan worden om persoon in het huis in kwestie de gezondheid te ondermijnen, te isoleren en op uit te leven. Ik leef dit leven nu 10 jaar in verschillende steden !

  Ik ben een blanke vrouw, dmv genealogisch onderzoek weet ik dat mijn voorouders uit Nederland komen terug tot 1600 en eerder, behoorlijk blond blank Nederlands. Willen al diegenen die beweren dat Zwarte Piet geen schadelijke gevolgen heeft in de opvoeding van Nederlandse kindertjes en hun kijk op de zwarte mens nav een entertainende zwarte figuur, dat ook volhouden ? Ze hebben nog geeneens gezond respect voor een van generaties lang in Nederland wonend vrouwelijk menspersoon, laat staan, dat ze beseffen wat voor schade ze aanbrengen in het leven van hen die iets afwijken ! En die ook nog eens met Nederland van doen hebben, omdat wíj hun voorouders hebben verkast ! Hadden wij met onze poten van die gezinnen afgebleven, die we uit één hebben gescheurd, zoals we nu dieren behandelen, dan hadden we die ‘dotjes van roet-snoetjes’ nooit in Nederland gehad ! Want zeg nou eens eerlijk: zien die droppies er niet veel schattiger uit dan die vierkante kaaskoppies van de blanken ? Ik had er graag één gehad hoor, maar ik ben blij dat ik het kind het leven bespaard heb, want zo gezellig wonen in Nederland is het niet ! Droppies, Dotjes, zo praten wij vertederend over die schatjes, tóch ? Maar een grote volwassen zwarte man of vrouw diens gevoelens respecteren, ho maar !

  Ik was als kind verbijsterd hoe wreed Nederlanders konden zijn tijdens de slavenhandel. Ik ben nog steeds verbijsterd hoe wreed Nederlanders zijn tov hun buren, omwonenden en hoe ze hun kinderen verwaarlozen tot criminelen. Evenzo ben ik verbijsterd dat Nederlanders zo reageerden op een vraag voor een beetje respect, de grote bulkbek van de criminelen, goed georganiseerd, werd wijd opengesperd in medialand en kregen we met al hun bleekgalligheid over ons heen gekotst !

  Teeven liet in de media weet te betreuren dat er in de top van de politie mensen zitten die zich niet willen aanpassen aan de Balkenende norm, ze worden betaald van publiekelijk geld. Ik ben nog steeds verbaasd dat er nav dit bericht geen grote demonstraties op straat te vinden waren voor betere beloning van de eerlijke agent in het werkveld, en dat wij verwachten van de top van de politie dat zij hun werk niet doen voor het inkomen, maar voor hun besef en betrokkenheid van het maatschappelijk belang. Zolang we nog met dit soort situaties zitten heb ik er weinig hoop in dat Nederland veiliger wordt. Voor mij is het al te laat, de buren hebben onherstelbare schade aangebracht aan mijn gezondheid … en vele zullen met mij nog volgen. Intussen gaat het discrimineren van anders gekleurden onbelemmerd voort …

  De van vele generaties-hier-levende blanke blonde Nederlandse vrouw, Adrie de Jong
  (Met dank aan Monique, geïnspireerd door haar blog, dat ik dit verhaal kwijt mocht !)

  Beantwoorden
 • Sjoerd Zijlstra

  Sinterklaas een “Turkse bisschop”? Wat een onzin. In de vierde eeuw (de tijd van Sint Nicolaas) was Klein-Azië etnisch Grieks. De Turken kwamen pas vele eeuwen later (vanuit het midden van Azië, wat nu Turkmenistan is en zo) naar dit gebied.

  Beantwoorden
 • Marcel

  Lul allemaal maar wat raak die hele discussie is gewoon bullshit, we hebben het g.v.d. over kinderen die helemaal niet bezig zijn met discriminatie ze willen alleen 5 december hun cadeau, en het is een prachtige zenuwachtige tijd voor hun echt genieten maar dan komt er een of andere idioot die vindt dat dit discriminatie is mensen kom op we zijn nederland naar de sodemieter aan het helpen als we zo doorgaan, hetzelfde gebeurt op de (bijv.) de voetbalvelden de kinderen moeten zogenaamd plezier hebben maar de ouders maken de dienst uit, buitenlanders worden door zwarte piet gediscrimineerd hahaha pech is nederlandse cultuur zou houden ik ga toch ook niet in een zwart land zeggen dat je geen apen meer mag vangen en opeten want ze zijn beschermd, nou zwarte piet is voor mij ook beschermd en ik eet nog steeds negerzoenen, plant africaantjes in de tuin en een mexicano en ziguerstick gaat er altijd in.
  HOU MENSEN IN DEN HAAG VERKLOTEN ZE AL ALLES HOU DE EER AAN ONS ZELF LEVE ZWARTE PIET. Wie het er niet mee eens is pleur op naar je eigen land. En veel ouders kijk is effe goed naar je eigen. Maar ja idioten hou je altijd want ik rijd een BMW of Porsche ZIEK ZIEK ZIEK ZIJN WE

  Beantwoorden
 • Marcel

  Oh ja nog even dit kort naar de tweede wereld had iedereen een hekel aan duitsers tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds heel veel mensen die zo denken, de slavernij is al veel langer geleden. HET WAS FOUT KLOPT. Maar je kunt Zeeland niet inrijden of alles staat ZIMMER FREI en maar kuilen graven op het strand en dan moet ZWARTE PIET verdwijnen omdat een stelletje fout ingeburgde buitenlanders zonder werk en leven van een uitkering niks anders te doen hebben. VERKLOOT NEDERLAND MAAR. Duitsers mogen wel want daar heb je heel jaar jaar last van en voor onze eigen kinderen die nog geloven in Sint en ZWARTE PIET en een waar feest is wordt zo moeilijk over gedaan we lijken wel nazi’s

  Beantwoorden

Geef een reactie