Blog

05 okt / Griezelen voor volwassenen

“Gruwelijk eng” zo luidt het kinderboekenweek-thema dit jaar. In deze tijd schuilt overal een gevaar. Angst voor volwassenen, is allang geen sprookje meer. Gewoon een beetje bang. Heb het gevoel dat ik telkens weer verlam. Wees op m’n hoede als ik het nieuws aanzet. Onrustig draaien in bed.

Als angst maar een emotie is, waarom lijkt hij dan de dagelijkse levensstaat?

Als angst maar een chemische reactie is, stofjes gemaakt in de amygdala, waarom houdt hij dan de hele wereld in z’n greep?

Waarom is angst allesoverheersend, allesomvattend: de angst voor afwijzing, falen, de ander, het eigen ik, het leven, de liefde, de dood?

Bang om met onszelf alleen te zijn, non stop de telefoon in de hand. Liever tien uur Netflix-bingen dan tien minuten in stilte aan de waterkant.

Hoe meoten we nu luisteren naar de ander, als we onze eigen stem allang niet meer horen? We ons angstvallig aan externe identiteiten vastgrijpen, omdat we ieder innerlijk zelfbewustzijn zijn verloren? Hoe kunnen we de ander ontmoeten, als we ons-zelf niet eens in de spiegel durven groeten? Ons eigen gezicht, door een overdaad aan selfies is ontwricht?

Genoeg met de angst die hoofden doet duizelen en hartslagen opzweept. Genoeg met de malende gedachten en zweterige dromen.

Ik observeer de angst en lach haar uit. Wapen me tegen zijn grillen en weiger me nog langer tegen hem te verzekeren.

Er is maar één remedie tegen de angst, één medicijn tegen onze stoornis: deze zoete waarheid.

Morgen is er weer een dag en zo niet, dan hebben we ook niets te vrezen.

Dus lach en kijk je naaste aan. Wetende dat hij slechts anders is bij gratie van uw bestaan.

Deze week is Mounir Samuel de avondschrijver voor het radio-programma Nooit Meer Slapen op Radio 1 (VPRO) en verzorgt hij een dagelijkse column bij het nieuws van die dag.

Geef een reactie