Blog

02 mrt / Gewoon halal geslacht

Liever een stuk vlees opgedragen aan God hierboven,
dan volgespoten eiwitbommen,
het is toch niet te geloven,
kuikens poppen uit een broedmachine,
moeten nog met tjilpen beginnen,
recht de maalmachine in,
veevoer voor de kiloknallers,
nu een euro voor het hele gezin.

Liever met een mes halal geslacht,
in een hand de dood ingebracht,
dan de loopband op,
tjak! kop eraf, en
een vette sticker erop,
ja, dat heet beschaafd,
niemand hoeft het te zien,
nog minder mensen te weten,
als we maar gewoon beschaafd vlees kunnen vreten.

 

6 Comments
 • Salah-Eddine

  En eet niet van hetgeen waarover (tijdens het slachten) de Naam van Allah niet is uitgesproken en voorwaar dat is zeker een zware zonde.

  (soerat al-An’aam: 121)

  Beantwoorden
 • Hans

  En ik maar denken dat Halal vlees uit dezelfde stal kwam als de bio-industrie…

  Beantwoorden
  • Monique Samuel

   DaT is het helaas ook in veel gevallen. Daaron vind ik halalvlees ook niet de uitkomst. Maar dit gaat om de discussie wat “beschaafd” zou zijn en wat niet. Fabrieksmatig beesten de kop afhakken is mijn inziens net zo beschaafd als de guillotine: niet. Het is efficient, dat wel, maar daar houdt het dan ook gelijk mee op. Overigens ben ik uitiendelijk vooral een voorstander van het eten van minder en biologisch vlees en als dat dan ook nog bewust en met respect geslacht is. zouden we flink wat blijer met ons biefstukje kunnen zijn.

   Beantwoorden
 • Rahoel

  Halal zou eigenlijk altijd biologisch moeten zijn . Helaas is dat nog maar mondjesmaat zo. Mooi gedicht. Goed om het alternatief van de halal slacht weer te geven. De vraag is of het er humaner op wordt. Ik denk het niet. Is er nou ooit serieus onderzocht naar rituele slacht vs anders? Het hele idee van de islam is erop gebaseerd om het dier zo goed mogelijk te verzorgen en minimaal leed te bezorgen. Sluit mij aan bij het idee dat wij niet elke dag vlees zouden willen consumeren.

  Beantwoorden
 • Lauren

  Halal slachten vind ik persoonlijk een soort eerbetoon aan het dier. Het is een groot respect en bewustwording van wat je eet, omdat je het leven van het dier eert. Bij Slachterij Vugts in Steenbergen heb ik een keer zo’n slachting gezien en dan zie je hoe veel respect er richting het dier gaat. Met heel veel zorg en echt professioneel, door praktiserende moslims. Dit verkies ik boven slachten alsof het dier niets anders is dan een stuk vlees. Ik kan echt iedereen aanraden om eens te kijken ( http://www.slachterijvugts.nl/ ) tenzij je er neit tegen kunt

  Beantwoorden
 • Daisy

  Waar gaat deze discussie toch over? Er is maar één alternatief dat moreel en ecologisch verantwoord is, namelijk helemaal geen vlees eten.
  Vleesconsumptie is een decadente luxe die alleen maar verliezers kent. Vroeger at bijna niemand vlees, alleen bij hoge uitzondering. Nu hebben we een voedselpakket tot onze beschikking dat nog nooit zo groot en gevarieerd geweest is, dus vlees is helemaal nergens voor nodig, maar toch blijven veel mensen deze criminele bedrijfstak faciliteren.
  “Barmhartigheid wil ik, geen offerandes”, zei Christus. Ik ben het van harte met Hem eens.

  Beantwoorden

Geef een reactie