Blog

28 dec / Even futiel als een babypijltje

Ik doe niet aan goede voornemens. Die bestaan immers toch vooral bij gratie van het vrolijk  breken. De kater is nog niet gezakt of de eerste sigaret van het nieuwe jaar wordt alweer opgelicht. De renband is nog niet op gang gekomen of hij wordt zuchtend en steunend weer uitgezet. Na de vele hitsige lijstjes – sport, muziek, politiek, nieuws, floppers, toppers, stoppers, quote 500 geldkloppers – zou ik nu opeens op luide toon mijn grote voornemens voor het nieuwe jaar moeten proclameren. Kijk, borst vooruit: ik word een beter mens volgend jaar!
Alleen maar om te weten dat de kans tot daadwerkelijke zelfperfectionering slechts omwille van die éné datum, die kunstmatige overgang van oud en nieuw, net zo groot is als het winnen van de oudejaarsloterij waarvoor ik trouwens geen eens loten heb gekocht.

Nee, aan goede voornemens doe ik niet. Toch sta ik wel stil bij het afgelopen jaar. Ik moet wel. Want ik kan maar niet bevatten wat me allemaal overkomen is. 2013 was in vele opzichten chaotisch, onstuimig, wervelend, fascinerend en dramatisch. Een marathonjaar in de achtbaan die mijn leven heet. Ik begon de feestelijke eerste uren alleen op een eenzame woestijnweg in Dubai, zonder lief, zonder werk, zonder idee over wie of wat dan ook.

In een jaar reisde ik naar Egypte (4x) waar ik met de VPRO een documentaire maakte over jonge helden, de seksuele revolutie aan den lijve ondervond en de Moslimbroeders en leger tekeer zag gaan, in Turkije (2x) brandde traangas dwars door m’n longen, ik gruwelde van het sekstoerisme in Gambia, reisde uren opgepakt met 65 Afrikanen in een minibus door Senegal, verwonderde me over de vrije vrouwen van Marokko, bezocht de vele massagraven van de Koerden in Noord-Irak, verbleef met Syrische vluchtelingen in het Palestijnse vluchtelingenkamp Shatila in Beiroet, aanschouwde de kersverse Paus tijdens de Paasmis op het Sint Pieter, sprak met de nieuwste illegalen van Europa in Napels, zag de laatste overblijfselen van de grote bevrijding op de  stranden van Normandië en bezocht in vogelvlucht de konfirmation van een Deens nichtje in een boers kerkje op de kop van Jutland. Altijd was ik onderweg, op reis naar God mag weten waar en was het niet in buiten- dan toch wel zeker in binnenland van lezing tot kerkdienst van debat tot mediamoment. Onderwijl ontmoette ik al die prachtige mensen die ik groette en weer gedag moest zeggen. Ik zou contact willen houden, hun werkzaamheden blijven volgen, steunen, financieren zelfs… maar het gaat niet. Oh als ik daarvan toch een haalbaar goed voornemen maken kon.

Ik kreeg nieuwe geweldige collega’s bij de Correspondent en de Groene Amsterdammer. En de baan die alleen bestond in de zevende hemelen van mijn dromen. Verhuisde naar Amsterdam en vond eindelijk een plek die ik de mijne kan noemen. De liefde ging en kwam weer, nadat ik wild geraasd had – dat wel.
En zo raast en vliegt de tijd door, evenals de ontwikkelingen die zich zeker in een regio als het Midden-Oosten razendsnel opvolgen. In dit al is een goed voornemen even futiel als een babypijltje. Pffft, en daar gaat ‘ie al zonder knal of mooie bloemenster.

Veel langzamere, wezenlijkere, diepere persoonlijke doelstellingen heb ik wel voor dit jaar. Op drie niveaus zelfs: professioneel, sociaal en persoonlijk. Van het toepassen tot kundigere onderzoektechnieken, tot een beter luisterend oor voor m’n omgeving. Ik zal ze niet kunnen realiseren bij het omslaan van de laatste pagina van m’n agenda of het vlugge tikken van de televisieklok. Ik ontmoet iedere dag leerpunten in de pijnlijke groei naar volwassenheid en waarschijnlijk nog lang daarna, als ik eindelijk groot ben en me nog steeds… heel klein voel soms.

3 Comments
 • harry

  Je hebt nog tijd om nog een oudjaar lot te kopen, mocht je je nog bedenken, en verder, blijf gezond en hoop ik dat je ons weer deelgenoot laat maken van de zaken die zich in de Arabische wereld en verder afspelen.

  Beantwoorden
 • Cecilia de Beer

  Gods geest helpt je ervoor te zorgen dat het natuurlijke leven dat je leidt in overeenstemming zal zijn met het nieuwe leven dat Hij in jou heeft gelegd!
  Veel blijdschap toegewenst, Cecilia.

  Beantwoorden
 • Tineke Rutgers

  Hallo Monique

  Allereerst wens ik jou een gezegend en succesvol jaar toe in je werk en persoonlijk leven (moge je vinden wat je zoekt). Sinds kort heb ik jouw site onder mijn favorieten staan en volg ik jouw blog (prachtig vorm gegeven) en geschreven boeken met veel belangstelling.
  Wellicht kun je in de komende weken een schets geven van de activiteiten die je in dit jaar gaat ondernemen.

  Met liefs

  Tineke Rutgers

  Beantwoorden

Geef een reactie