Blog

25 aug / En boven was het stil

Het is zondag, opnieuw een zondag waarop ik niet naar de kerk zal gaan. Ik ben niet de enige. Over de hele wereld vluchten homo’s en lesbiennes, biseksuelen en transgenders uit kerken en moskeeën, voetbalstadions en clubs. Uitgehoond, verstoten, lastiggevallen en in steeds meer landen opgejaagd terwijl de rest van de wereldbevolking schouderophalend toekijkt of af en toe even iets hatelijks zegt (Overigens gaat er geen dag in mijn leven voorbij dat ik niet door allerhande gelovigen op mijn “goddeloze levensstijl” wordt aangesproken, vermaand wordt te genezen, of bestempeld wordt als satanaanbidder, afvallige, hoer of verloren vrouw die eens goed moet worden genomen zodat het een en ander kan worden rechtgezet).

Terwijl duizenden homo’s naar het Museumplein trekken om te demonstreren tegen de gruwelijke Russische homowet, eist de rest vooral de door gang van de Olympische Spelen (en natuurlijk levering van olie en gas). Ik boycot boycots, maar zwijg niet over het veel te grote zwijgen, het wordt tijd dat de wereldgemeenschap en de topsport haar zo duurzaam verkregen macht inzet. Desnoods met een ludieke actie, collectief same-sex gezoen bij de opening bijvoorbeeld.

De Romeinen hadden het aan het rechte eind met hun strategie van “brood en spelen”, zolang we maar naar schaatsen en witte skipistes kunnen kijken maken we ons niet druk om een anti-homowet meer of minder. En meer zullen er zeker volgen, in Subsahara Afrika is de een na de andere sodomiewet in de maak, geschoold overigens op westerse leest want wij in Europa waren zoals gewoonlijk altijd eerst met het criminaliseren van alles dat anders en vreemd is. Nu de Russische Doema deze wet heeft aangenomen hebben Afrikaanse leiders een fantastisch precedent en is het wachten tot regeringsleiders zoals de Oegandese President Museveni na jarenlange druk van parlementariërs en evangelische pastors zijn handtekening onder de zogenoemde “kill the gays”-bill zet.
Het is te stil, veel te stil aan de andere kant. Waar blijft het protest van kerken die zien hoe hun eigen religieuze waarden worden gebruikt als legitimatie van onderdrukking en geweld? Waar blijven de steunbetuigingen van hetero’s die als geen ander weten hoe heerlijk het is om in vrijheid te genieten van het grote geschenk dat liefde heeft?

Vandaag ga ik niet naar de kerk, maar wel naar het museumplein. Omdat daar, op dat plein, vandaag de kerk had moeten zijn.

En boven was het stil

Je mag wel zijn maar niet wezen
Je mag wel denken maar niet doen
Je mag wel voelen maar niet leven
Nee, raak haar niet aan, geef geen zoen

Durf niet te vragen om een zegen
Hé, niet zo open niet zo bloot!
Je mag blij zijn met de gedoogsteun die we geven
In een ander land was je gedood

God wil het, God zegt het, het is zo
Geschreven in een boek of twee
Duizenden jaren oud

Staat het er echt?
Jezus of Mohammed moge het weten
In al hun liefdevolle wijsheid
Nooit iets gezegd

4 Comments
 • ben kok (joods-chr. pastor)

  Monique,
  Je schrijft: “Jezus of Mohammed moge het weten, in hun liefdevolle wijsheid nooit iets gezegd”
  Met al je ervaring in Egypte wil je nog niet snappen, dat je Jezus (Yeshua, de zichtbaarheid van JHWH in mensengestalte) niet op 1 lijn kan zetten met ene Mohammed, een struikrover, verkrachter, moordenaar, polygamist en pedofiel .
  Uiterst kwalijk.
  Ontmasker de duisternis van de islam.
  En ga dan vervolgens nog es na, wat Yeshua zei. Hij is de levende Tora en daarin geeft JHWH duidelijke leefregels, ook mbt. de sexualiteit in Leviticus 18 en 20
  JHWH maakt dan heel duidelijk dat de 3% minderheid niet bepalend is voor de wijze waarop we onze sexualiteit praktiseren, maar dat Zijn Norm bepalend is.
  Niet het zwijgen en te kort schieten van de kerken is bepalend, al helemaal niet de islamgekte, maar de Tora en de liefde van JHWH, die er voor elk mens is.
  Zie ook http://tora-yeshua.nl/2013/08/homo-parade-in-amsterdam-promotie-van-afwijkend-gedrag-van-minder-dan-3-van-de-mensheid/
  Shalom,
  Ben Kok (joods-chr. pastor)
  tora-yeshua.nl

  Beantwoorden
 • Gerard de Bruin

  Stil? Twee jaar geleden was het niet stil hoor:

  http://www.idahonederland.nl/images/idaho/verklaring.pdf

  Beantwoorden
 • gerritvl

  Mohammed ken ik niet. Maar ik weet wel dat Jezus geen moraalprediker was. De christelijke religie probeert wel ons dat te laten geloven, en heeft van de Bijbel een moreel handboek gemaakt in plaats van de openbaring van God. Zogenaamd uit naam van Jezus zijn in de geschiedenis al heel wat mensen (schepselen van diezelfde God) uitgemoord. En de predikers van het verdraaide evangelie doen nog steeds hetzelfde.

  Beantwoorden
 • Marjolein Verge

  Het geloof is mij geheel onbekend en ik zal me er ook niet verdiepen. Of Jezus nu wel of niet vergeleken mag worden met Mohammed kan ik niet zeggen. Ik weet wel dat ik het een hele sterke tekst vind. En Ik ben daarom ook heel gelukkig om Nederlandse te zijn en in Nederland te wonen! Vrijheid=blijheid…

  Beantwoorden

Geef een reactie