Blog

03 feb / Eerst van de qat af

Deze column verscheen ook in het februarinummer van OneWorld.

De Jemenitische hoofdstad Sana’a is binnen tien jaar waarschijnlijk de eerste hoofdstad zonder water. Nu al moet men er meer dan twee kilometer diep boren om grondwater te vinden.
Veel mensen denken bij Jemen aan bergen, woestijn en Al-Qaida. Maar anders dan in Saudi-Arabië of de Golfstaten, is het land erg groen en kan het makkelijk het predicaat ‘Mediterrane’ van het Arabisch Schiereiland verdienen. De natuurlijke begroeiing heeft veel weg van Italië of Zuid-Frankrijk. De groene terrassen op de overwoekerde bergen zouden van Jemen de graanschuur van de regio kunnen maken. Maar dat is het niet.
Jemenitische boeren verbouwen geen graan maar qat. De plantaardige drug die oorspronkelijk gekauwd werd bij feestelijke gelegenheden, maar waar nu bijna de hele mannelijke bevolking aan verslaafd is.
Qat heeft heel veel water nodig om te groeien.
De drug verwoest de economie van twee kanten: water en vruchtbare grond worden verspild en de werkzame mannelijke bevolking zit stil.
Ondertussen jagen Amerikaanse predators op vermeende terroristen. Naar schatting kent Jemen tussen de 200 en 400 Al-Qaidaleden. Maar de onbemande vliegtuigjes hebben er in de afgelopen jaren al drieduizend neergeschoten. Jemen lijkt voor velen daardoor meer op Al-Qaidistan. Een gefaalde staat die een bedreiging vormt voor de Westerse wereld. Investeerders blijven dus mooi weg.
Jemen heeft tien à twintig jaar om zichzelf op te bouwen en het tij te keren, voor de grote verwoestijning definitief intreed en het land door totale anarchie echt in handen van islamitische facties valt.
Maar het lijkt er niet op dat de politici dit inzien. President Saleh heeft beloofd af te treden en heeft formeel afstand gedaan van zijn bevoegdheden, maar hij zit nog steeds in de hoofdstad. In februari zijn de verkiezingen, met de door Saleh benoemde interim-president als enige echte kandidaat.
Tienduizenden Jemenieten demonstreren ondertussen al maandenlang onvermoeibaar verder. Ze moeten misschien nog jaren doorgaan. In Jemen gaat alles traag als de bewegingen van een man die gelukzalig op zijn blaadjes qat kauwt. Als een Arabisch land een revolutie nodig heeft dan is het Jemen wel. Maar het is vooral de bevolking die voor eens en altijd zal moeten veranderen. De echte revolutie moet plaatsvinden in het hoofd.

2 Comments
 • Harry Huizing

  iemand die het goede voorbeeld wil geven valt heden ten dage en tot 1957 terug (mijn geboorte jaar) uit de toon heb ik het idee , schrijf maar gerust wereldwijd

  Beantwoorden
 • Maureen

  Moet het volk kiezen tussen één aangewezen president-kandidaat? En dan? Revolutie voeren? Eerst in het hoofd en dan met zn allen tegen de president? Of pro president?
  Als over een poosje de olie en het water op zijn en de koffie niet meer te hakken blijkt.. wat gebeurt er dan? Ben toch benieuwd wie die revolutie in de hoofden teweeg gaat brengen. Olie op het vuur? (of misschien beter eerst de qat in het vuur en olie op het water?)

  Beantwoorden

Geef een reactie