Blog

15 jul / De dubbele pijn om Nouri

Ook ik voel de tranen branden wanneer ik de beelden van de massale samenscholing voor het familiehuis van Nouri zie. Om alle soorten Amsterdammers en Nederlanders zo gebroederlijk naast elkaar te zien staan, zoveel grote mannen zo klein te zien, raakt me. 

Het raakt me en het wringt.

Wanneer ik aan het lot van Nouri denk, de talentvolle topvoetballer van de voetbalclub waar ik van kinds af aan mee groot ben gebracht – Ajax – breekt mijn hart. Om zo jong, zo te sneuvelen, als een soldaat op oorlogsveld, zonder te weten wat zijn toekomst nog zal zijn, is een tragedie.

Maar wat haast een even grote tragedie genoemd mag worden is dat dit er voor nodig is, om van een Marokkaanse-Nederlander in een Amsterdammer, een Ajaxiet, een voetbalheld te mogen veranderen.

Opeens noemde geen enkel nieuwsbericht Nouri een Marokkaan. Hij was een Amsterdammer. Een held. Een mens.

Sport verbindt, daar waar de samenleving verdeelt. Een donkere speler is onze speler, maar is diezelfde speler van de tegenpartij dan maken we apengeluiden. Nouri is een Amsterdammer. Zijn neefje een zogeheten kut-Marokkaan.

Opeens was Geuzenveld het hart van Amsterdam. De rest van het jaar wordt het afgedaan als een zwarte wijk of ghetto.

Gelovigen en ongelovigen baden op straat, daarin voorgegaan door een familielid van “Appie”. In ieder ander geval zou zo’n straatgebed worden afgedaan als islamisering. Nu was het als het branden van een kaarsje in de kerk. Liefdevol. Erkennend dat Gods kracht begint daar waar het menselijk onvermogen eindigt.

Ik bid en hoop het beste voor Nouri. Ik kan me niet eens voorstellen wat er in het hoofd van hem en zijn familie om moet gaan. Maar ik bid en hoop ook voor de genezing van al die andere hoofden. Die aangetaste beschadigde zenuwen van dit land. En al die mensen die morgen weer hun hoofd schudden bij de opruiende koppen over moslims en Marokkanen in de krant.

 

 

 

mounir_cover_hr-1De roman die alle grenzen van geografie, kleur en afkomst overstijgt. Liefde is een rebelse vogel. Voor meer informatie klik HIER.

“De boodschap? De liefde opent je hart en je blik. Ze laat grenzen vervangen.” De Boekenkrant.

2 Comments
  • Yamina

    Ik hoop dat Abdelhak de kans krijgt om dit allemaal te lezen en te zien wat voor persoonlijkheid hij wel niet is. Ongeacht zijn afkomst en geloof….juist doordat hij altijd zei geloof is bij mij nummer 1!! Inch Allah een voorspoedig herstel toegewenst.

    Beantwoorden
  • Fade Kacen

    Prachtig verwoord!

    Beantwoorden

Geef een reactie