Blog

25 mei / Dibi wees een echte leider: beken kleur!

Zodra ik Tofik Dibi vroeg om in de uitzending van de Halve Maan (van vrijdag 25 mei jl.) uit de kast te komen werd het publiek onrustig en de sfeer aan de vrolijke ietwat chaotische tafel van de Halve Maan haast intimiderend grimmig.
Dibi reageerde geagiteerd. Voormalig voetballer Dries kwam in opstand. Aad van den Heuvel kapte me af. Ik was niet snel genoeg, kwam niet goed uit m’n woorden. Het was al met al zeer ongemakkelijk en ik had het achteraf bezien wellicht liever anders gedaan, maar het gevoelige onderwerp was aangesneden. Het issue wat er niet toe zou mogen doen, wat hoegenaamd geen politiek is en tegelijkertijd alles met politiek te maken heeft.
Na de uitzending viel mij zowel bijval, als ook veel kritiek ten deel. Ik zou mensen ‘outen’ en Dibi met rust moeten laten. En natuurlijk noemden sommigen het ook ‘een vuile pottenstreek’.
‘Dit heb je voorbereid he? Wat weet jij nou van mij?!’ vroeg Dibi. ‘Wat doet het er toe of ik homo ben of hetero of biseksueel?’
Ja, deed het er maar niets toe. Maar dat doet het wel.
Juist diezelfde dag stond er in NRC Next een interview met documentairemaker Chris Belloni die naar Marokko moest reizen om voor Nederlandse schoolkinderen een film over moslimhomo’s te kunnen maken. In Nederland durfde geen moslimhomo te praten, nee – ook niet anoniem.
Het is dezelfde angst die ik in de onrustig knipperende ogen van Tofik Dibi zie, die eigenlijk nooit iemand recht aankijkt.
Dibi doet een wanhopige greep naar de macht, probeert de onwrikbare Jolanda Sap van haar troon te stoten. Terwijl de echte heldendaad uitblijft. Tofik Dibi bekend nog steeds geen kleur.
Natuurlijk is iemands seksuele oriëntatie een privé aangelegenheid. Ik zou daarom normaliter nooit iemand zo openlijk op z’n geaardheid bevragen. En zeker niet (zoals sommige boze tongen beweren) als promotiestunt.
Of en wanneer iemand uit de kast komt is een persoonlijk kwestie.
Maar in het geval van Tofik Dibi ligt dit mijns inziens toch een beetje anders. Het gaat niet om hem als person, het gaat om de functie hij wilt bekleden. Een functie die vraagt om transparantie, moed en leiderschap – ook op vlakken die wellicht (zeer) gevoelig liggen. Dibi is geen parlementariër van ChristenUnie of SGP. Partijen waarbij het mogelijkerwijs moeilijk ligt om voor al dan niet aanwezige homoseksuele gevoelens uit te komen.
Tofik Dibi wilde lijsttrekker worden van een partij die zich zegt hard te maken voor de rechten van LGBTs (Lesbian, Gays, Bi-sexuals en Transgenders). GroenLinks is traditioneel de emancipatiepartij, maar hij weigert zich uit te spreken over de hardnekkige geruchten dat hij zelf homoseksueel zou zijn. Tegelijkertijd ontkent hij het ook niet en daarom blijft die ‘vervelende aantijging’ voortdurend rondzingen.
In de plaats van vrolijk te glimlachen. De zogenaamd belachelijke veronderstelling met een simpel gebaar van de hand te doen. Reageert Dibi altijd weer gefrustreerd als iemand hem op zijn geaardheid bevraagd. De daaropvolgende opmerking dat het er helemaal niets toe doet en politiek irrelevant is, maakt de situatie alleen maar erger. Blijkbaar is het belachelijk en verwerpelijk om homo te zijn.
Hoe zou GroenLinks nu een lijsttrekker kunnen hebben die openlijk in de kast zit? Hoe kan de leider van een partij die pal staat voor homorechten geen kleur durven te bekennen? Die zelfs woest reageert als men beweert dat hij homo zou zijn?
‘Tofik kijk me eens recht aan en durf me te vertellen dat je hetero bent,’ zei ik na de uitzending recht op de man af.
Dibi knipperde met z’n ogen en keek weg. ‘Je kent me niet!’
‘Durf me eens recht in het gezicht te zeggen dat je hetero bent,’ herhaalde ik nogmaals.

‘Het is niet belangrijk.’
Juist voordat het tafelgesprek op Dibi’s kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks kwam ging het over rolmodellen. Oud-Marokkaans voetbaltalent dat de deuren geopend had voor jonge sterspelers zoals Maher en Afellay.
Dibi weet als geen ander hoe belangrijk voorbeelden en rolmodellen zijn. Hij onderstreepte zelfs de noodzaak van hun aanwezigheid. Al zou hij de lijsttrekkerschapsverkiezing verliezen – iets wat ook gebeurde, Jolanda Sap won de verkiezing en zit steviger dan ooit in het zadel – zo stelde Dibi, dan was er toch al winst geboekt. Want hij als lid van de jonge generatie, kind van een gastarbeider, Marokkaanse-Nederlander, moslim ook, had toch maar mooi het establishment uitgedaagd.
Sinds ik publiekelijk uit de kast ben krijg ik regelmatig e-mails van moslims en moslima’s die uit de kast willen komen maar bang zijn om door familieleden te worden opgesloten, uitgekotst of in sommige gevallen zelfs vermoord. Als tiener of jonge twintiger uit de kast komen is nooit eenvoudig, maar zeker niet in bepaalde groepen binnen de Nederlandse samenleving. Groepen waarvan waar Tofik Dibi suggereert een representant te zijn.

Rolmodellen zijn en blijven nodig. In de sportwereld, in de academische wereld, in de kunsten en ook in de politiek. Ze doorbreken taboes, maken onderwerpen bespreekbaar. Hoe dan kunnen mensen stellen dat iemands seksuele geaardheid politiek oninteressant is – zeker als het gaat om het boegbeeld van GroenLinks?
Het is dit onvermogen; om de waarheid onder ogen te zien en daar pal voor te gaan staan – een held te zijn – en de enorme problemen van homoseksuele moslims, de homofobie onder grote delen van de migrantenbevolking en de noodzaak van een rolmodel – juist op dit vlak – te erkennen dat Dibi ongeschikt maakt voor het lijsttrekkerschap.
Dibi’s stap naar voren valt in zekere zin te bewonderen en te respecteren, maar als hij de Nederlandse samenleving en zijn eigen gemeenschap echt wil dienen dan maakt hij het onderwerp van de homoseksuele moslim bespreekbaar. Dan vecht hij niet voor een lijsttrekkerschap maar voor een leidersrol.
Toen Dibi ooit als jong broekie de Kamer inging heeft hij zijn strijd waarschijnlijk strategisch gekozen. Maar de echte strijd kies je niet, die kiest jou. Dibi heeft de verkiezingsstrijd om het partijvoorzitterschap verloren, maar er is een andere strijd die op hem wacht en die hij kan winnen. Dus Dibi wees een held en spring op de bres voor al die mensen die wel uit de kast willen komen, maar niet durven en een boegbeeld nodig hebben zoals jij.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

41 Comments
 • Jan Hamer

  Het is inderdaad jammer dat het Tovek Dibi aan de moed ontbreekt die jij wel getoond hebt.

  Beantwoorden
 • Paul

  Ik begrijp je standpunt en jij hebt zeker recht van spreken. En Tofik Dibi heeft het recht van zwijgen. Loopt hij, gesteld dat hij openlijk verklaart homo te zijn, niet veel grotere persoonlijke risico’s dan een christen die uit de kast komt? Het zou wel een zeer moedige daad zijn. Maar Herman van Veen zong ooit: “Echte helden getuigen zelden.”

  Beantwoorden
 • Karlijn

  Wat een genante vertoning. Dat dit gebeurd door een politicoloog.
  Het is totaal irrelevant wat zijn geaardheid is.
  Dibi heeft zijn standpunten middels vele debatten helder aangegeven, daar kun je voor stemmen of niet.
  Jammer dat er niet verder gekeken wordt; de eigen waarheid is niet altijd de waarheid. Wat voor iemand goed is, is niet altijd voor een ander goed.

  Beantwoorden
  • Monique Samuel

   Beste Karlijn,

   Mijn actie is niet specifiek tegen Dibi gericht. Ik vind Tofik Dibi een sympathieke jongen die ik om andere zaken zeker bewonder.
   Maar het gaat mij hier om de rol van een leider, of lijsttrekker van een partij als GroenLinks. Hij wil een bepaalde functie vervullen, voor een partij die voor bepaalde idealen staat.
   Dat kun je niet als een gebeten hond reageren op de vraag of je homo bent. Zou hij er zich met een grapje hebben afgemaakt, dan zou ik dat niet sterk hebben gevonden maar dat wel hebben maar gerespecteerd. Maar hij wordt boos. Zo erg is het om homo te worden genoemd. Dat kan niet. Daarbij waarom je nek uitsteken voor het onmogelijke (Sap wint), maar geen moed tonen op terreinen waar je echt een blijvende impact achter kan laten?

   Groet,
   Monique

   Beantwoorden
   • Andere Peter

    Pfff, Monique, ik waardeer je om veel redenen, maar dit is echt een faux-pas. Dit kun je iemand onder 4 ogen vragen, maar niet en plein public. Je projecteert zo je eigen waarden en normen op een ander. Je redeneert teveel vanuit je eigen wereld. Het vraagstuk is niet relevant. Gelukkig is het niet relevant. Je poogt het op een gekunstelde manier relevant te maken met dat moed-argument. Maar ook die vlieger gaat niet op. Het is niet aan jou om te bepalen waar en wanneer Dibi wel of niet zijn moed toont. Je redeneertrant lijkt hier op die van reli-fanatici die extreem anti-homo zijn. Je speelt hen onbedoeld in de kaart.

    Groet,

    Peter

    Beantwoorden
 • Peter

  Goed dat je deze vragen aan Dibi stelt. en er hier over schrijft. Het persoonlijke is hier (plotseling) heel politiek. Ik weet zelf als transgender maar al te goed hoe belangrijk het is om uit de kast te komen. En in jouw boek beschrijf je maar al te duidelijk hoe moeilijk LGTB’sd het in moslim landen hebben. En ook hier in NL… Er is een aspect dat je in je bovensstaande stukje niet noemt, maar dat me wel voor de geest komt: in hoeverre is Dibi chantabel met zijn gedrag en keuzes ? Ik zou geen leider (m/v) van Groen Links willen die chantabel is vanwege een verdreongen achtergrond waar niemand iets van mag weten. Daar komen maar al te vaak ongelukken van..

  Beantwoorden
  • Erika

   Ik zou geen leider willen die chantabel is vanwege een verdrongen achtergrond??!! Pardon?
   Wilt u misschien de gehele Tweede Kamer dan doorlichten, me dunkt dat er genoeg prive (!!!) zaken zijn, en dan doel ik op sexueel getinte en aan geaardheid verbonden zaken, die verdrongen zijn.
   En wat te denken van brievenbuspissende kamerleden en weet ik wat voor onzin er nog meer te melden is?
   Chantabel … dat u daar aan denkt zegt misschien wel net zoveel over u als over alle mensen die er voor kiezen om persoonlijke zaken verborgen te houden…En gezien uw suggestie geef ik ze daar gelijk in.

   Beantwoorden
 • Ilse

  Ik geef voorlichting voor het COC en daar probeer ik altijd mee te geven ‘probeer geen homo’s uit de kast te trekken, ze kiezen hun eigen moment, hun eigen podium, hun eigen plaats’.

  En dan maakt het voor mij niet uit of je nu een politicus bent of niet, iedereen heeft het recht om zelf uit te maken, met al zijn of haar afwegingen, wanneer het ‘uit de kast moment’ komt. Dat heb je zelf ook gedaan, gun dat ook een ander, zet iemand niet voor het blok.

  Beantwoorden
 • Carolien

  Echt Monique, ik vind je een mooi mens maar nu sla je de (roze) plank een beetje mis vind ik: Mag die man even zelf bepalen hoe hij leeft en of hij uit de kast wil komen waar en wanneer en tegen wie? Bovendien omdat hij is zoals hij is ga jij ervan uit dat hij homo is omdat hij zich niet “als een hetero” gedraagt ofzo? ( hokjes denken?)
  Ga je dat ook aan Marc Rutte vragen? Of aan Friso? Of sta je in de kerk op als iemand wil trouwen, waarvan jij denk dat die homo is? Je kunt niet iemand dwingen om (in het openbaar)uit de kast te komen,of…..in de kast te blijven.
  Monique, ik ( en vele met mij) heb ook veel respect voor hoe jij jouw leven invult op jouw manier en hoe jij uit de kast bent gekomen (en dat niet kan/wil) doen in Egypte). Gun dat ook een ander om op zijn manier te leven… het is zo belangrijk….(maar goed, dat weet jij als geen ander, toch ?)
  Fijn weekend en geniet van de zon en je vriendin:)

  Beantwoorden
 • Dineke

  Monique, ik waardeer je om je politiek inzicht en de wijze waarop je politieke ontwikkelingen en verhoudingen op een voor ieder begrijpelijke manier inzichtelijk maakt. Denk dat je in dit geval iemand tot een uitspraak hebt willen verleiden, en hierbij je eigen gevoelens een rol hebt laten spelen. Gelet op zijn achtergrond is het extra moeilijk. Ik ben met je eens het zou heel moedig zijn, mocht dit al zo zijn, dat hij hier voor uit komt. Maar laat hem dit moment zelf kiezen. Vergis je niet in de tolerantie van Nederland op dit punt, om nog maar te zwijgen over de denkbeelden hierover in het land van zijn herkomst. Dit heeft tijd nodig. en uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk en pijnlijk dit kan zijn.

  Beantwoorden
 • fingerlicking

  “Tofik Dibi reageerde als door een wesp gestoken. Voormalig voetballer Dries kwam in opstand. Aad van den Heuvel kapte me af. Ik was niet snel genoeg, kwam niet goed uit m’n woorden. En de enige juiste vraag: “Waarom is deze vraag zo belangrijk voor jou Monique?” werd niet gesteld.”

  Wellicht moet je de uitzending nog even terug kijken, op 47:31 stelt die mevrouw de vraag: waarom vind je het belangrijk?

  Beantwoorden
 • Michiel

  Wow de laatste 4, 3 minuten komt het ineens tevoorschijn. En Dibi begint meteen heel giftig van zich af te bijten. Hij voelt zich tot in zijn diepste ziel aangetast, maar de vraag is hem al vaker gesteld. Ik vind het maar een eigenaardig iets. Ja je moet hem vrijlaten in zijn keuze, maar als het iets is wat in de lucht hangt en al lang speelt dan kun je vraag vaker verwachten. En als je inderdaad een bepaalde partij en de rechten van iedereen wil vertegenwoordigen moet je je in ieders positie moeten kunnen verplaatsen.
  Ik moet zeggen vermeende homo’s (of ze het nou wel of niet zijn of er gewoon nog niet klaar voor), bijten ALTIJD zo van zich af en zullen jou altijd aanvallen (zeg ik ook uit persoonlijke ervaring)…
  Ik vind het alleen jammer dat dat tegenwoordig nog steeds zo is. Dat men nog steeds zo conservatief denkt over het onderwerp homoseksualiteit. Iedereen vind het eigenlijk wel best zolang ze er niets mee te maken hebben… Dat kan tegenwoordig toch niet zo langer? Waar zijn onze rolmodellen, die voor ons in de bres willen springen en ook al zijn ze zelf niet homoseksueel er wel gewoon honderd procent achter hun ideaal kunnen staan. Het blijft een eigenaardig iets…

  Beantwoorden
 • Louwrens

  Ongelofelijk, wat een non nieuws als je je eigen geaardheid zo belangrijk vindt. Journalisten die denken dat ze zo de aandacht moeten vragen zijn geen knip voor de neus waard.

  Beantwoorden
 • Amna

  Dibi heeft -net als ieder ander- het recht om zelf te bepalen wanneer hij uit de kast wil komen. Ik heb er respect voor als dat hij dat op dit moment niet wilt doen. Als volksvertegenwoordiger heeft hij zich altijd ingezet voor LGBTQ issues, dus ik snap het probleem niet. Daarnaast is hij nog niet dé echte leider he.. Het feit dat hij de zoon is van Marokkaanse moslims – waar het onderwerp zéér gevoelig ligt- veranderd dat niet.

  Beantwoorden
 • Karlijn

  Allereerst bedankt voor je reactie en uitleg Monique.
  Nog steeds ben ik het niet met je eens. Ik denk nogmaals niet dat het uitmaakt wat zijn geaardheid is. Het is al erg genoeg dat dit nog steeds voor velen een issue is. Juist daarom ben ik van mening dat de vraag zeer ongepast is. Voor de duidelijkheid: ik ben niet overtuigd van zijn leiderschapskwaliteiten (en GroenLinks in het algemeen), maar dit staat absoluut los van zijn geaardheid. Dat is toch juist wat ‘we’ niet meer willen? Een issue maken van iemands geaardheid?
  Daarnaast denk ik dat nu teveel wordt geïnterpreteerd waarom hij als een ‘gebeten hond’ reageert. Is dit omdat hij het erg vindt om homo genoemd te worden? Of omdat het hem stoort dat hij zich moet uitlaten over zijn geaardheid – zijn privéleven – terwijl hij hard bezig is zijn politieke standpunten duidelijk te maken of een van de vele andere redenen die voor een dergelijke reactie bedacht kunnen worden.
  Ik denk dat het daaraan schort in de maatschappij – anderen in waarde laten en ruimte voor eigen ideeën en leven. Waar we op veel punten teveel de massa laten denken, vullen we teveel in voor anderen.

  Beantwoorden
 • Hein Verkerk

  kijk ik denk dat wat Tofik nu allemaal aanricht niet erg verstandig is, om me maar heel voorzichtig uit te drukken, maar als de argumenten nou moeten komen uit speculaties over zijn al of niet verborgen seksuele voorkeuren dan roep ik luidkeels so what shut up you morons…..

  Beantwoorden
 • Hein Verkerk

  o ja ik kwam al uit de kast toen nog niemand wist wat een kast was nl in 1967

  Beantwoorden
 • Erika

  Monique wees een dame en laat het wel of niet outen van iemand aan die persoon zelf over. Waarom moet daar nu weer een actie voor komen? Natuurlijk is het wel of niet outen van iemand een prive kwestie, schrijf je zelf. En met die zin maak je elk ander argument voor een andere keus dan het bij die persoon laten zinloos.

  Beantwoorden
 • Myriam Corzilius

  What’s in a name.
  Tofik Dibi, is een pyromaan, als we het dan toch over de geaardheid moeten hebben.
  Dibi steekt zijn partij in de fik en wacht van achter de bosjes op de brandweer dat is zijn kik.. De brandweer is onmisbaar, pyromanen zijn een plaag.

  (nb. als iemand mij vraagt naar mijn geaardheid is, dan zeg ik. Mensen; ik vrij alleen met mensen- met als uitzondering met mijn hond maar dat komt van hem en dat blijft heel netjes..)

  Beantwoorden
 • Carolien

  Stel Bibi was getrouwd met een vrouw of had een vriendin,maar dezelfde “geruchten” deden de ronde… zou je hem dan ook dezelfde vraag stellen en vinden dat hij “kleur moet bekennen” omdat hij een rol model is?

  Beantwoorden
 • Floor Hulsinga

  Hoi Monique, ik ‘volg’ je sinds je optreden bij P&W (was gelijk verkocht :-), wist niet dat je lesbisch was en was ook redelijk geschokt door je vraag aan Dibi. Ik vind het heel begrijpelijk dat hij als een wesp gestoken reageert als je, uit het niets, op nationale tv, de man bevraagt over zijn geaardheid. Nu ik je ‘met beide benen uit de kast’ column heb gelezen, vraag ik me af: heeft Dibi niet het recht om zijn eigen parcours af te leggen, daar waar het uit de kast komen betreft? Jijzelf hebt daar toch ook je eigen keuzes in mogen maken? Het feit dat hij beoogd lijsttrekker is, verandert daar niets aan, wat mij betreft.

  Beantwoorden
 • Hayat

  Het spijt me, maar dat was best een zielige vertoning. Van jou… Ik heb wel eens een moedig verhaal van je gelezen, over hoe jij uit de kast kwam….en wat voor proces daar aan vooraf ging. maar dat gun je een ander blijkbaar niet. jammer, erg jammer.

  Beantwoorden
 • Michiel

  Maar ik snap wel waar het vandaan komt, ik bedoel als je het over rolmodellen hebt en je zelf de ernst daarvan inziet en men het in jou zoekt, dan zou je daar wel graag uitsluitsel over willen hebben.

  Beantwoorden
 • Peter

  Nog even dit.. ik moet denken aan de Val van Aantjes, november 1978.. Aantjes was fractievoorzitter van het toen nieuwe CDA. Over hem deden echter al vanaf begin jaren ’70 steeds meer geruchten de ronde over (wat toen heette) zijn ‘oorlogsverleden’. Aantjes weigerde echter openheid van zaken te geven, ontkende iedere betrokkenheid, ontkende dat er ook maar wat zou zijn.. Totdat in november 1978 de ‘granaat’in zijn eigen gezicht explodeerde ( zie wikipedia, willem aantjes), en hij de dag daarna af moest treden en nooit meer een fatsoenlijke baan in politiek of bestuur heeft kunnen krijgen. Het is zeker niet zo dat ik dat Dibi toewens, zeker niet. Maar het gevaar van een vergelijkbaar scenario is, denk ik, niet denkbeeldig..

  Beantwoorden
  • Andere Peter

   Je stelt nu in zekere zin (vermeende) homoseksualiteit gelijk met een (vermeend) fout oorlogsverleden. Dat geeft precies aan waarom de actie van Monique eerder te verwachten zou zijn geweest uit een rabiate anti-homo-hoek.

   En vooral: het is eigenlijk schandalig wat Aantjes toen is aangedaan. Het ‘outen’ van Aantjes was voor 99% effectbejag en slechts voor 1% inhoudelijke kritiek. Na onderzoek bleef er weinig vaan over.

   Beantwoorden
 • Peter

  Hmmm, het ging mij om iets anders, nl de beruchte stroom indertijd rond Aantjes, en hoe deze met die geruchten omging enerzijds, en de geruchte stroom rond dibi en hoe hij met die geruchten omgaat anderzijds. Dus net een wat andere invalshoek. Wat het tweede wat je schrijft betreft: inderdaad bleken de feiten in de zaak Aantjes uiteindelijk anders dan de geruchten. Maar de geruchten hadden wel hun schadelijke werk gedaan. En dat soort geruchten kun je, denk ik, het beste tegemoet treden met openheid. Ten derde is een partijleider waaromheen een heel explosief cluster van geruchten hangt, niet wenselijk en niet bevorderlijk voor de partij. Ook hier raken de zaak Aantjes en de situatie rond dibi elkaar.

  Beantwoorden
  • Andere Peter

   Akkoord dat je geruchten normaliter het beste te lijf kunt gaan met openheid. Maar dan moet je er wel zelf aan toe zijn. En naarmate het ‘verwijt’belachelijker wordt, wordt stilzwijgen een haalbaarder strategie. Heineken zal bv een vaag gerucht dat er urine in het bier zit niet grootscheeps ontkennen in een tv-reclame. Het gerucht rond Dibi vind ik tamelijk belachelijk. Van de NL’ers vindt 90% dit een prive-kwestie.

   Dibi valt veel grotere verwijt te maken. Hij heeft een enorme politieke fout gemaakt door zijn draagvlak binnen het partij-establishment verkeerd in te schatten. Ook de ‘kwestie-Monique’is daar een uiting van. Of beter:’outing’.

   Beantwoorden
 • Cristine

  Hallo Monique,
  ik vind het dapper van je, en je zult het zeker niet in een opwelling gezegd hebben.
  Heel veel succes met alles! Vroeger zat ik altijd achter je in de Adventkerk, en ik ben echt een soort van trots op je om alles wat je doet!

  Beantwoorden
 • Lammert Albertus

  Monique we kennen je allemaal van je Arabische Lente P&W optreden …ik was meteen verrukt van je tv unusual frisse open geëngageerde kennis & passie . Je aangepastheid ~ moed , alles ik was meteen fan. Via een Cruijffiaanse mede Ajax strijder vernam ik van deze column..net je Asian 2 vd 4 luik gelezen..volgde je outings proces op twitter.
  Voelde me een beetje als Kermit…ai deze hoogcharmante dame komt dus niet op mijn jachtvelden meer voor.

  Dat Tofik een mogelijk andere geaardheid heeft als ik en de grote meerderheid zag & voelde ik van zun politieke intrede , zonder dat ik er 1 seconde bij dacht of sprak ‘ hij is homo ‘ ..zijn manners waren immer een wee behoorlijk bit gay. Maar nogmaals geen seconde was ik mezelf bewust van dit gevoel, ook omdat ik van huisuit & persoon uit graag respectvol ben..privé = privé ..en ik voelde en zag dat er hier bij Tofik eenzelfde opvatting is.
  Leuke heste en ik geloof ook lieve Monique, dr mogul allerlei issues & taboes nog in allerlei culturen etc doorbroken worden..maar jouw visie & opvattingen kan en mag je ander niet=nooit opleggen . En dat deed je hier …je onstuimige karakter gaat hier met jezelf aan de haal…het cheesy projectie woord comes to ones mind…
  Why outen …Tofik Dibi hide hier niet…mijn sterke gevoel & idee …ja ook hoe je politiek of geëngageerd hier en bij andere topics kunt staan. Sommige dingen hoeven niet plompt benoemd of aangeraakt en in geroerd worden..en zeker niet je geaardheid…jij bent nu officieel een lesbo..nou gefeliciteerd Monique ..maar denk maar niet dat ie dat 100% bent….weinigen tot nobody zal dit langs een radicale meetlat zijn. Maw jouw ontdekkingsreis in deze is de jouwe die van Tofik de zijne…anderen ons allen de onze…dat is utter aan een ieder aan de hunnen …
  Ik vind dat je een spontaan foutje mag en moet kunnen maken..we are all failable vunerable people…maar om er vervolgens nog een column er achteraan te doen..niet echt sterk & vooral weinig sympathiek…ik zie dat je onwrikbaar open terugreageert zulks zit bij jouw wel snor..daarom houden we ook van jou..maaruh..

  Veels te gevoelige materie meissie…Tofik wist wat ie aan het doen was met zijn identiteit althans zo kwam en komt ie bij mij altijd over.

  Wat mij deze hele GroenLinks saga leerde en dat wist ik onderhuids al een tijdje..dat er een bepaald nasty penis nijd heerst rond de partij & haar kiezers & reform ecologic lifestylisten.
  Heleen Weening kwam verrekte slecht over..oeh een man ..iemand van het mannelijk geslacht doet mannelijk en gaat onvoorzien plots een leiderschapscontest aan omdat er verkiezingen aan staan te komen…
  Die lieve GL modus bleek ineens niet zo lief geengaeerd democratisch hoogmedemenselijk …GLers kunnen nastier dan nastier zijn , nog meer dan echte mensen ..
  Idd Willem Aantjes werd genaaid omdat ie juist teveel Jezus like principes had en die des CDA wilde doen laten zijn…oh dat motten we niet hebben..ah à skeleton iets gevonden..hooggevoelig …WO2 …oh hij is via via foutlijkend moeten surviven..weet je wat ..dat kenne we wel ff gebruiken tegen ons anders veel te sterk deugdelijke proncipiele Willem Aantjes.

  Zie hoe de correcten de zgn milden van GL over die jongen Tofik spraken…er zit een vrouwen should stay on GLtop lead factor eronder …niet omdat ik het graag zie..GLrs showed some mean streak..
  Linksmenschen vooral ook bij de PvdA maar dus ook bij GL ..zijn onder mekaar in de partij perikelen opvallend vaker mean mean mean dan li
  Monique

  Beantwoorden
 • Esther

  Dat jij zo iemand durft te bevragen, ik vind dat ongelofelijk. En zeggen dat het relevant is? Is dat sirieus relevant voor de partij? Volgens mij had niemand het jou moeten vragen indertijd dat jij nog getrouwd was met je man! Je bent, en dat geloof ik heus, een voorbeeld voor sommigen die uit de ‘kast’ moeten/willen komen. Maar ik vind dat je doet alsof je een mooi applaus verdient. Terwijl jij een leven van een goeie man hebt veruineerd. Wat voor een indruk laat jij dan als christen achter als jij zo aanmatigend vraagt naar zijn geaardheid. En jij het niet normaal vindt hoe zijn reactie is, natuurlijk voelt hij zich aangevallen. Hij heeft het recht om zo te reageren zoals hij heeft gedaan. Ik vind dat hij meer applaus verdient dan jij. Groet, Esther.

  Beantwoorden
 • David

  Ik snap niet waarom je bij je volstrekt onverdedigbare standpunt blijft, Monique Samuel. Ik vind het onzin dat je zomaar veronderstelt dat iemand homo is omdat hij ‘knippert en wegkijkt’ als het onderwerp ter sprake wordt gebracht. Dibi heeft aangegeven dat hij het antwoord op je vraag niet relevant acht, dus waarom blijf je hem ermee lastigvallen? Volgens mij heeft Dibi homo’s nooit een strobreed in de weg gelegd, dus ik snap je motie van wantrouwen naar hem toe niet.

  Beantwoorden
 • Michiel

  Ondanks alles, vind ik dat dit soort gevraagd moeten worden, waarom is dit zo’n gevoelig onderwerp? Het is toch een normale vraag? Niemand word onrecht aangedaan door zoiets. Als we dit soort dingen in een kastje blijven wegstoppen, komen we nergens!

  Beantwoorden
  • Michiel

   * dit soort vragen gevraagd moeten worden

   Beantwoorden
 • X

  Respect voor Dibi (!) en anderen die zelf willen bepalen wanneer en of zij uit de kast komen.

  Dat gaat mij en een ander niets aan. Het is hun leven en dat heb ik te respecteren. Net zoals ik dat ook van hun verlang.

  Zelfreflectie is een verstandig iets. Daar beperk je interne maar vooral externe schade mee.

  Beantwoorden
 • Gabor van Haren

  Hallo Monique,
  Ik was een avondje aan uitzending gemisten en youtuben voor wat beelden van Frans Timmermans en daar kwam ook het materiaal van het aftreden van Mubarak langs. Daar zag ik je.ook en je kwam door goed naar voren. Vervolgens keek ik nog wat meer beelden van jou, waaronder het stul bij Halve Maen. Dat was plaatsvervangende schaamte. Niet omdat ik dacht dat Dibi je ontweek, mar omdat het zelfs voor Dibi een ongepaste impertinente vraag was. En hij is wel wt gewend.
  Ik ben nu verbaasd dat je dat in dit stuk nog een keer verdedigd. Met argumenten dat hij zo wegkeek (dat doet hij altijd, los van het feit dat hij loenst) wordt het niet sterker. Ik weet ook niet wat nu precies je punt was, zelfs na dit stuk. Dat een bekend politicus uit de kast komt? Met jan kees de jager en boris dittrich zijn er al voorbeelden, om over Fortuyn maar te zwijgen.

  Misschien is het iets wat ik als hetero niet snap, maar uit de kast komen lijkt me een heel persoonlijk ding, een ‘struggle’ zelfs. Zo heb je het zelf ook beleeft, zo te lezen.
  Laat anderen dan ook in hun waarde. Er is een verschil tussen een veilige omgeving creeeren om uit de kast te komen en mensen er uit te duwen.

  Beantwoorden
 • Lucas

  Zo in het openbaar in een TV programma zou ik het persoonlijk wellicht niet gedaan hebben, maar je beweegredenen begrijp ik heel goed en onderschrijf ik grotendeels ook. Het gaat hier niet om een bekende Nederlander die al dan niet uit de kast moet komen, nee, het gaat hier niet om een bekende Nederlander van Marokkaanse afkomst en dat laatste is wel degelijk relevant in het huidige politieke spectrum.

  Hij had gewoon lachend moeten antwoorden dat dat jou niks aangaat – en dat is ‘sec’ ook zo.- maar niet boos worden en zich gaan verdedigen dat dat in zijn geval niet relevant is. Dat is het – helaas misschien – in de huidige maatschappij wel degelijk.

  Beantwoorden
 • Lucas

  Ook de – in mijn ogen – misplaatste verontwaardiging van velen hier, waarom je zo iets niet zou mogen vragen, begrijp ik niet.
  Ik zeg altijd maar zo, vragen staat vrij en als ik antwoord wil geven dan doe ik dat en wil ik dat niet dan zeg ik dat gewoon. Met een vriendelijke lach wel te verstaan.. Zo moeilijk is dat toch allemaal niet..?

  Anders gezegd: Monique vond het kennelijk maatschappelijk relevant om die vraag te stellen – en dat vind ik ook – maar zelfs als je het daar dus niet mee eens bent mag je die vraag an sich toch wel stellen..?

  Beantwoorden
 • Jan

  “Het issue wat er niet toe zou mogen doen, wat hoegenaamd geen politiek is en tegelijkertijd alles met politiek te maken heeft.” Beste Monique, het is “Het issue DAT er niet toe zou mogen doen, DAT hoegenaamd geen politiek is”.

  Beantwoorden
 • Julie

  Beste Mounir,
  Zou graag weten of je na je tweede coming-out als transgender nu meer begrip hebt voor waarom Tofik zo lang over zijn coming-out heeft gedaan.

  Beantwoorden
  • Mounir Samuel

   Ik begrijp je vraag, maar… ik heb nooit een geheim gemaakt van mijn geneer-zoektocht of queer zijn… De media wilde het alleen niet oppikken en men bleef me aanspreken als vrouw en bestempelen als lesbienne. Al bij mijn eerste coming-out schrijf ik over mijn queer zijn (en niet vrouw voelen) – Zie bijv. de bundel “Zonder verhalen kan ik niet leven” die in de maand na mijn coming-out verscheen. Ik zou de hele kwestie met Dibi nu anders hebben aangepakt, maar… lijsttrekker willen worden van de emancipatiepartij en tegelijk liegen over je geaardheid… tja, dat blijft een lastige combinatie.

   Beantwoorden
 • Lynn

  Wat ben jij een walgelijk mens zeg, echt verschrikkelijk, en dan is dat nog zacht uitgedrukt. Hij had je een verse klap in je gezicht moeten geven vuile manwijf dat je bent. Zit ze daar helemaal haastig te praten bang dat haar vraag wegvliegt. Hoe kun je ! Hoe kun je iemand op zo’n manier dwingen te zeggen dat hij homoseksueel is. Alsof hij had gewild dat jij de eerste zou zijn tegen wie hij het face2face vertelt. Anyway je bent echt walgelijk, onbeschrijvelijk. Je mag je diep schamen zielloos persoon.

  Beantwoorden

Geef een reactie