Blog

22 jan / Deze zondag 24 u met…

24 uur met… mounir samuel

Zondag 24 januari, om 21.55 uur op NPO3.

Politicoloog en auteur Mounir Samuel (1989) was lang bekend onder de naam Monique. Tijdens de 18-daagse volksopstand in Egypte begin 2011 maakte hij naam in de media als Midden-Oostendeskundige. Jong, met flair en goed ingevoerd. Met Egyptische roots en opgegroeid in een streng Christelijk milieu gelden onderwerpen als homoseksualiteit en transgender als zeer lastig.

Naar eigen zeggen heeft Mounir al meerdere levens geleefd. Hoe lekker zit hij nu in zijn lichaam? Wat zijn de parallellen tussen de Egyptische revolutie en zijn leven? In deze 24 uur ruimte voor felle discussie, kwetsbaarheid en Egyptische gezelligheid.​

 

 

in de media

‘Als Mubarak aftreedt, dan ga ik dansen’, beloofde Mounir (toen nog Monique geheten) aan Paul Witteman in het programma Pauw & Witteman. En dat gebeurde: op 11 februari 2011, de dag van het aftreden van de Egyptische president Hosni Mubarak, danste hij op tafel.

 

In 2013 werkte Mounir samen mee aan het programma De vrijheid van Tahrir (VPRO). Hij onderzocht in het Egypte van na de opkomst van de Moslimbroederschap hoe de vrijheid, waarvoor op leven en dood is gevochten, er nu uitziet.

2 Comments
 • Anke luiten

  Ik heb net de uitzending bekeken van zondag, ik ben onder de indruk van je openheid en ook je levensverhaal (ook al was dat beknopt) zelf ben ik ook een christen, hoor bij een evangelische kerk. Ben blij dat ondanks de druk die er op je uitgeoefend is je geloof hebt weten te behouden. Ik hoop dat je familie heeft gekeken en dat er ook een nieuw kijk op je is ontstaan. Veel geluk mounir

  Beantwoorden
 • wherevertheflogoes

  Bedankt! Ik denk dat je veel mensen de ogen opent, confronteert met assumpties en laat reflecteren op wereldbeelden op verschillende vlakken. Anderen, die zich met je verhaal identificeren (ik heb mezelf heerlijk een potje zitten identificeren), geeft je voorbeeld de moed sterk, trots en open te zijn.
  Respect voor je bijdrage aan deze wereld, flo

  Beantwoorden

Geef een reactie