Opnieuw werd er namelijk een extra drempel opgeworpen richting roze ouderschap. Die drempel is al hoog. Voor homoseksuele mannen is het – mede vanwege het verbod op draagmoederschap – al buitengewoon moeilijk om in dit land hun kinderwens in vervulling te zien gaan. Meervoudige ouderparen lopen tegen vele bureaucratische muren op. Maar nu wordt het voor lesbische en biseksuele moeders ook een stuk moeilijker om kinderen te krijgen – of in ieder geval prijziger.
Recentelijk maakte minister Bruins voor Medische Zorg bekend dat de vruchtbaarheidsbehandelingen voor lesbische koppels en alleenstaande vrouwen niet langer worden vergoed.
Officieel worden deze behandelingen alleen door de zorgverzekeraar betaald wanneer daar een medische indicatie voor is. Tot vorig jaar oordeelden gynaecologen dat een vrouwelijk koppel – bij afwezigheid van een man – medisch ingrijpen noodzakelijk maakt. De minister heeft nu dus aan de Tweede Kamer duidelijk gemaakt dat de afwezigheid van zaad geen medische noodzaak mag heten en vrouwelijke echtparen hun (zeer prijzige) behandeling zelf moeten betalen. Voor de duidelijkheid: de behandelingen kosten 841 euro per keer, waarbij er vaak meerdere nodig zijn en voor het zaad moet ook worden betaald.